Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
20. 10. 2018,
12.04

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

svetovni pokal Sölden

Sobota, 20. 10. 2018, 12.04

5 let, 6 mesecev

EN TEDEN DO ZAČETKA NOVE SMUČARSKE SEZONE

V "belem cirkusu" je (bilo) pestro tudi brez snega

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Ilka Štuhec smučanje | Ilka Štuhec in njena dolgo pričakovana vrnitev. | Foto Matjaž Vertuš

Ilka Štuhec in njena dolgo pričakovana vrnitev.

Foto: Matjaž Vertuš

Kaj se je v smučarski karavani svetovnega pokala, ki se je pri odštevanju dni do začetka nove sezone preselila v zadnji teden, dogajalo v zadnjih sedmih mesecih?

Žan Kranjec
Sportal Znane so slovenske karte za Sölden

Čez natančno en teden se bo s tradicionalnim dvojnim veleslalomskim programom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, ki se ga bo udeležila tudi slovenska sedmerica (Meta Hrovat, Ana Drev, Ana Bucik, Neja Dvornik, Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Žan Grošelj), začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. To bo trenutek, ki bo razblinil vsaj delček negotovosti, ki se je v različnih taborih kopičila v zadnjih tednih in mesecih, ter sprostil nakopičeno napetost.

Obdobje med dvema sezonama pa je znova postreglo tudi s številnimi upokojitvami, menjavami tekmovalne opreme, trenerskimi prehodi … Glavnino najpomembnejših dogodkov smo za vas zbrali na enem mestu.

Meta Hrovat se je v pretekli zimi prvič zavihtela na stopničke svetovnega pokala. | Foto: Sportida Meta Hrovat se je v pretekli zimi prvič zavihtela na stopničke svetovnega pokala. Foto: Sportida

Na Ilko bo treba še počakati

Iz slovenskega tabora so v zadnjih tednih večinoma prihajale vesti o kakovostnih pripravah na evropskih ledenikih ter v Argentini in Čilu. Pravo potrditev bodo seveda dali le rezultati na snegu, toda z izjemo rekonvalescentne Tine Robnik, ki po marčevski poškodbi kolena še ni stopila na sneg, naj bi nosilci storili korak naprej, ekipa pa naj bi bila močnejša kot v olimpijski zimi.

V središču pozornosti bo znova Ilka Štuhec, ki se vrača po enoletni odsotnosti. Mariborčanka se je sicer po pričakovanju odločila, da bo izpustila uvodne tehnične preizkušnje, tako da jo lahko v svetovnem pokalu znova pričakujemo šele čez šest tednov v Lake Louiseu.

Medtem ko se je Veronika Velez-Zuzulova (levo) poslovila, Nina Haver-Loeseth (desno) pa bo zaradi poškodbe izpustila prvo tekmo, bo Mikaela Shiffrin prihodnjo soboto začela svoj pohod do tretjega velikega globusa. | Foto: Sportida Medtem ko se je Veronika Velez-Zuzulova (levo) poslovila, Nina Haver-Loeseth (desno) pa bo zaradi poškodbe izpustila prvo tekmo, bo Mikaela Shiffrin prihodnjo soboto začela svoj pohod do tretjega velikega globusa. Foto: Sportida

Kdo vse se poslavlja?

Nova sezona pa bo, vsaj v primerjavi z olimpijsko, precej osiromašena, saj se je kopica dolgoletnih sopotnikov smučarske karavane odločila za tekmovalno slovo. Za slovenski prispevek v novem razredu smučarskih upokojencev je poskrbel Rok Perko, najbolj znani zdaj že nekdanji smučarji pa so Michaela Kirchgasser, Veronika Velez-Zuzulova, Julia Mancuso in Mauela Moelgg, ki so se poslovile že v zaključku pretekle sezone.

Smuči pa so nato v kot postavili tudi Stacey Cook, David Chodounsky, Carmen Thalmann, Denise Feierabend, Kajsa Kling, Tim Jitloff, Patrick Schweiger, Philippe Schmid, Julia Grünwald, Nolan Kasper, Marcus Sandell, Cristian Deville, Bernhard Niederberger, Manuel Pleisch, Marcel Mathis, Nathalie Eklund, Amaury Genoud, Florian Eisath, Patrick Thaler, Verena Stuffer, Guillermo Fayed, Edit Miklos

Lindsey Vonn | Foto: Reuters Foto: Reuters Poslovilna sezona Lindsey Vonn

Zajeten del poletja, natančneje 109 dni, je svoje navijače v negotovosti držal tudi kar sedemkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Marcel Hirscher, pri katerem nadaljevanje izjemne kariere ni bilo povsem samoumevno. V začetku julija je razblinil namigovanja in potrdil vrnitev v "beli cirkus", kjer bo, tako kot branilka lovorike pri dekletih Mikaela Shiffrin, znova prvi favorit za veliki globus.

K nadaljevanju kariere se nagiba tudi Aksel Lund Svindal, ki marljivo trenira, a zaradi stalnih bolečin v kolenu vendarle ne ve, kdaj bo povsem nared. Zato pa je svoje načrte jasno razkrila Lindsey Vonn, ki je ta teden dopolnila 34 let. Sezona 2018/19 bo njena zadnja, v njej pa bo skušala vknjižiti vsaj štiri zmage, s katerimi bi na večni lestvici zmagovalcev dohitela vodilnega Ingemarja Stenmarka (86 zmag).

Lindsey Vonn
Sportal Lindsey Vonn: Poslavljam se, z rekordom ali brez

Nove sezone ne bosta dočakala

Aprila je v ZDA v 86. letu starosti umrl Bob Beattie, nekdanji ameriški smučar in trener, ki ob Sergeu Langu velja za soustanovitelja svetovnega pokala. Septembra pa se je v planinski nezgodi na domačem Dachsteinu smrtno ponesrečil 72-letni Reinhard Tritscher, nekdanji avstrijski reprezentant, ki je imel v svoji smučarski biografiji zapisane štiri zmage in tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin je razkrila karte

Novi obrazi, a v Sloveniji vse po starem

Pestro je bilo tudi na trenerski tržnici. V ZDA sta se tako denimo po daljšem obdobju poslovila glavni moški trener Sasha Rearick in direktor Patrick Riml, vrnil pa se je Jesse Hunt. Njihovi sosednje Kanadčani so za pomoč vnovič prosili Slovenca Dušana Grašiča, ki prevzema moško tehnično vrsto. V Švici je Hansa Flatscherja na čelu ženske ekipe zamenjal Beat Tschuor, nemško tehnično vrsto je prevzel Bernd Brunner, švedsko pa Fredrik Kingstad.

Kaj pa v Sloveniji? Vrh piramide, na kateri je v vlogi vodje Miha Verdnik, ostaja nespremenjen. Žensko reprezentanco bo še naprej vodil Denis Šteharnik. Na vrhu moške ekipe pa ostajata Klemen Bergant kot vodja tehnične ekipe in Peter Pen v vlogi trenerja za hitri disciplini.

Žan Kranjec bo že ob koncu prihodnjega tedna glavni slovenski adut. | Foto: Getty Images Žan Kranjec bo že ob koncu prihodnjega tedna glavni slovenski adut. Foto: Getty Images

Prestopni rok

Zelo živahno pa je bilo v preteklih tednih na ravni menjav smuči. Pri tem so bili v vidni vlogi tudi Slovenci, ki so omejili navezanost na Stöckli. S Švicarji bosta še naprej sodelovala Ilka Štuhec in Martin Čater, ne pa tudi Boštjan Kline, ki se je preselil k Nordici, ter Meta Hrovat, Maruša Ferk in Ana Bucik, za katere se je ogrel Salomon.

Za zanimive prestope so poskrbeli še Dave Ryding (Fischer – Dynastar), Max Franz (Atomic – Fischer), Jasmina Suter (Völkl – Stöckli), Dustin Cook (Head – Stöckli), Laurenne Ross (Völkl – Stöckli), Patrick Küng (Salomon – Fischer), Taina Barioz (Head – Salomon), Mattias Hargin (Atomic – Head), Philipp Schoerghofer (Fischer – Augment) in Giuliano Razzoli (Fischer – Völkl).

Miha Verdnik
Sportal "Ilke Štuhec nismo pustili same, Tino Maze pa …"

Poroke, rojstva …

Kar nekaj aktivnosti pa so zaznali tudi lovci na zasebne podvige smučarskih zvezdnikov. S poročnimi prstani tako v novo sezono vstopajo švicarska šampionka Lara Gut, njen rojak Elia Zurbriggen in serijski zmagovalec Marcel Hirscher, medtem ko so zaroke javno naznanili Nathalie Eklund, Dustin Cook, Alice McKennis, Frida Hansdotter … Kaj pa poletna rojstva? Z novimi družinskimi člani so se na družbenih omrežjih pohvalili Hirscher, Beat Feuz, Marc Digruber, Veronika Velez-Zuzulova … Tudi nekdanji zvezdnik svetovnega pokala Bode Miller se je ta mesec z ženo Morgan razveselil novorojenke, potem ko sta poleti svet šokirala z novico o tragični utopitvi 19-mesečne Emeline.

pokal vitranc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Naj se beli šov začne

Odštevanja do začetka sezone 2018/19 bo torej prihodnjo soboto konec. To bo sezona, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Aareju (5.–17. 2.), prvič pa se bo končala v Andori. Finale svetovnega pokala bo namreč gostil Soldeu.

Vmes bo karavana svetovnega pokala znova obiskala vsa tradicionalna prizorišča in po nekaj letih tudi Roso Khutor nad Sočijem, kjer so leta 2014 potekali boji za olimpijska odličja. Čvrsto v koledarju pa sta tudi Maribor in Kranjska Gora. Zlata lisica bo tokrat na sporedu tik pred svetovnim prvenstvom (1. in 2. 2.), pokal Vitranc pa tik pred finalom (9.–10. 3.).

Rok Perko
Sportal Poslovilni smuk: Smučanje je zame življenje, toda ...
Andrea Massi
Sportal Massijeva vrnitev: Smučanje imam v krvi, nisem pa obseden
Janica Kostelić in Urška Hrovat
Sportal Zlata Urška iz rodu "vražjih Slovenk" na novem življenjskem slalomu
Ne spreglejte