Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 21. 10. 2018, 4.00

5 let, 5 mesecev

Skok v športno preteklost: Abebe Bikila

Tragičen konec zgodbe enega največjih junakov v zgodovini maratona

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74
Abebe Bikila | Abebe Bikila je junak olimpijskih iger. | Foto Getty Images

Abebe Bikila je junak olimpijskih iger.

Foto: Getty Images

Si predstavljate, da bi celotno dolžino 42-kilometrskega maratona odtekli bosi po asfaltu? In ob tem postali še olimpijski prvak in podrli olimpijski rekord? Vse to se je zgodilo Etiopijcu Abebeju Bikili, ki pa je imel kljub junaškim dejanjem izjemno smolo v življenju.

Zanimiv podatek je že to, da se je Abebe Bikila rodil na isti dan, kot je bil v Los Angelesu olimpijski maraton. Datum 7. avgust 1932 je bil prvi dan Etiopijca, ki je čez 28 let dočakal življenjske sanje. A se je izšlo veliko stvari, da je sploh nastopil na legendarni maratonski progi v Rimu.

Letalo praktično že vzletelo, ko se je zanj našlo mesto. Nato pa ...

Prvotno sploh ni bilo načrtovano, da bo Bikila odpotoval v Italijo. V zadnjem trenutku se je zanj spraznilo mesto v letalu, ki je bilo že tik pred tem, da vzleti proti večnemu mestu. Njegov rojak Wami Biratu je namreč resno zbolel in švedski trener Onni Niskanen ga je zamenjal prav z Bikilo.

Abebe Bikila in Maročan Rhadi Ben Abdesselam | Foto: Getty Images Abebe Bikila in Maročan Rhadi Ben Abdesselam Foto: Getty Images

Takratni opremljevalec z obutvijo v reprezentanci je bil Adidas. Ker Bikili ni ostalo veliko tekaških čevljev, ki bi jih lahko preizkusil, se je odločil, da ne bo nastopil v takšnih, ki ga žulijo. Ni mu preostalo drugega, kot da se na 42-kilometrsko progo poda bos. Za tovrstni korak se je odločil nekaj ur pred začetkom preizkušnje. Niskanen ga je opozoril glede največjih rivalov, med katerimi je bil osrednji Maročan Rhadi Ben Abdesselam. Zaradi nepojasnjenega razloga Maročan ni nosil številke 26, temveč 185, kar je Bikili otežilo delo.

Jan Ullrich
Sportal Od zmage na francoskem Touru, vdora k sosedu in žaljenja prostitutke do zdravljenja od odvisnosti

Sploh ni vedel, da teče ob boku največjega rivala

Med tekom je Abebe prehiteval tekače in iskal številko 26. Po približno 20 kilometrih sta z Maročanom ostala sama v ospredju in si pritekla nekaj prednosti, a je Abebe še naprej iskal številko 26, saj ni vedel, da Rhadi teče vzporedno z njim. Skupaj sta ostala vse do zadnjih 500 metrov, ko se je Etiopijec odločil za šprint. In ne boste verjeli, bos je osvojil zlato medaljo in povrhu vsega s časom 2;15:16,2 postavil še nov olimpijski rekord v maratonu. Pred Rhadijem je imel 25 sekund prednosti.

Abebe se je lahko pohvalil z dvema olimpijskima zlatima medaljama v maratonu. | Foto: Getty Images Abebe se je lahko pohvalil z dvema olimpijskima zlatima medaljama v maratonu. Foto: Getty Images

Ko so ga po tekmi vprašali, zakaj je tekel bos, je odgovoril: "Želel sem, da bi ves svet vedel za mojo državo. Etiopija je vedno zmagovala zaradi predanosti in junaštva."

Moral sodelovati pri državnem udaru, zaradi slave ga niso obesili. Sledilo je novo zlato.

Bikila je postal junak po vsem svetu, še posebej pa so ga častili v domovini. Car Haile Selassie ga je odlikoval in povišal v desetnika. Potem ko je moral sodelovati pri državnem udari, ki ga je izvedel general Mengistu, ga je zaradi takšne veljave doletela sreča. Udar je bil namreč zatrt, večino ljudi pa so obesili. Olimpijskemu prvaku so pogledali čez prste in ga pomilostili.

Abebe Bikila | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Etiopijski olimpijski prvak se je nato lahko nemoteno pripravljal na svoj drugi maraton in olimpijske igre. 40 dni pred nastopom je huje zbolel in odstraniti so mu morali slepič. A tudi to ga ni ustavilo. Suvereno je opravil s preizkušnjo v Tokiu, se sredi proge odločil za solo tek in zmagal z velikansko prednostjo. S časom 2;12:11 je povrhu vsega postavil še svetovni rekord in kot prvi tekač ubranil naslov olimpijskega prvaka.

Nesreča z avtom ga je prikovala na invalidski voziček, obiskala ga je celo britanska kraljica

V državi so ga častili kot boga, prejemal je številna darila. In med temi je bil avto, ki ga poznamo pod imenom hrošč. Kot se je izkazalo pozneje, je bil ta avto zanj zaklet. Pisal se je 22. marec 1969, ko je Abebe izgubil nadzor nad svojim volkswagnom. Prevrnil se je in avto ga je pod seboj zmečkal. Po pisanju avtorja njegove biografije Tima Judaha ni izključeno, da je vozil pod vplivom alkohola. Njegova hči Tsige je sicer zagotavljala, da se je skušal izogniti skupini stavkajočih študentov.

Tudi na invalidskem vozičku je bil aktiven. | Foto: Getty Images Tudi na invalidskem vozičku je bil aktiven. Foto: Getty Images

Operirali so ga v Londonu, kjer je osem mesecev ostal na rehabilitaciji. Paraliziran je bil od vratu navzdol. Med zdravljenjem v Angliji ga je obiskala tudi kraljica Elizabeta II. "Uspešen športnik se je srečal s tragedijo. Božja volja je hotela, da postanem olimpijski prvak, in božja volja je hotela, da se znajdem v nesreči. Tako kot sem sprejel zmage, bom sprejel tudi to tragedijo. Obe okoliščini bom sprejel in živel srečno," so bile besede Abebeja.

Zaradi posledic zapletov po operaciji je pri 41 letih umrl

Njegovo zdravje se je toliko izboljšalo, da je lahko začel uporabljati roke. Leta 1970 je začel trenirati z invalidskim vozičkom v disciplini strelstva in namiznega tenisa. Dve leti pozneje je bil kot poseben gost povabljen na olimpijske igre v München, kjer je na odprtju prejel stoječe ovacije.

Posledice zapletov po operaciji so bile iz leta v leto in meseca v mesec vse hujše in 25. oktobra 1973 je Abebe Bikila pri 41 letih prezgodaj umrl. Na njegovem pogrebu je bilo 65 tisoč ljudi.

Ne spreglejte