Do volilne skrinjice NZS brez telefona

Volitve NZS: v četrtek o nasledniku Aleksandra Čeferina. Tako Radenko Mijatović kot Matjaž Nemec na zmago.

Objavljeno
13. december 2016 01.26
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – V četrtek bomo dobili novega predsednika Nogometne zveze Slovenije, najbogatejše panožne športne zveze pri nas. Pred sejo volilne skupščine, ki se bo začela ob 17.00 na Brdu, smo se še enkrat pogovarjali s kandidatoma za naslednika Aleksandra Čeferina. Radenko Mijatović in Matjaž Nemec sta odgovarjala konkretno in jedrnato.

Kakšen volilni izid pričakujete?

Nemec: Glede na spremembe v dojemanju nogometa kot pomembnega dela naše družbe in vrednot, ki jih zagovarjam, imam občutek, da se bodo delegati na koncu odločili zame. Pričakujem zmago.

Mijatović: Glede na tajnost volitev je seveda možno vse. Ne glede na to v času volilne kampanje nisem zaznal večjih sprememb v mnenju volilnega telesa. Pričakujem zmago, izid pa bi težko napovedal.

Zakaj je volilna kampanja postala takšna, kot je?

Mijatović: Zaradi mene gotovo ne, to je vprašanje za nekoga drugega.

Nemec: Najverjetneje zaradi dvojnih vlog posameznikov in enakega načina delovanja v nekaterih zasebnih podjetjih in sodniški organizaciji. In tudi zato, ker smo tik pred tem, da bi NZS prevzela sodniška organizacija.

Kako ocenjujete volilno kampanjo tekmeca?

Nemec: V volilnem programu ni predstavil ene novosti, kljub temu, da ima 30 let izkušenj v nogometu. Njegov program je strategija 2015-2020, ki jo je NZS sprejela že prej.

Mijatović: Vsak se avtonomno odloča, kako bo predstavil svoj program. Tekmečeve volilne kampanje zato ne želim komentirati, tako ali tako jo bodo ocenili drugi.

Volitve predsednika NZS so tajne. Bi podprli predlog, po katerem bi morali delegati pred glasovanjem odložiti mobilne telefone in naprave, s katerimi bi bilo možno fotografirati glasovnico?

Mijatović: Tako je, absolutno bom podprl tak predlog.

Nemec: Da, s takšno pobudo sem se pisno obrnil na vršilca dolžnosti predsednika NZS, ki je tudi kandidat za predsednika, ob tem pa vodi tudi vse volilne postopke.

V četrtek bosta imela na Brdu na voljo vsak po 3 minute za predstavitev svojih programov. Ocenjujete, da je to dovolj?

Nemec: Tovrstna omejitev se mi zdi nedopustna, ne nazadnje se bomo odločali med le dvema kandidatoma za predsednika. V treh minutah ne moreš predstaviti porgrama in svoje vizije razvoja NZS. Tudi na to sem opozoril v pismu.

Mijatović: Časovna omejitev predstavitve je del poslovnika. Kampanja je bila intenzivna in medijsko dobro pokrita, ob tem sva se oba predstavila tudi delegatom Medobčinskih nogometnih zvez. Če bi čas, ki so ga nekateri porabili za ustvarjanje negativnega ozračja, namenili predstavitvi volilnih programov, bi volilna programa obeh poznali na pamet prav vsi.

Kaj bi bila vaša prednostna naloga po morebitni volilni zmagi?

Nemec: Reševanje problematike FC Koper in redefinicija odnosov s sodniško organizacijo. Nedopustno je, da se celoten znesek, pridobljen iz prodaje medijskih pravic, namenja sodnikom, ne pa prvoligašem.

Mijatović: Ob številnih tekočih poslih in večjih izzivih bi morali morda poiskati novega generalnega sekretarja NZS, saj je to ključen položaj za vodenje NZS. Če bo Aleš Zavrl odšel v tujino, bi morali čim prej poiskati njegovega naslednika. Druga stvar je umiritev strasti, ki gotovo škodujejo nogometu.

So takse sodnikov v našem nogometu res previsoke?

Nemec: Temeljito bi bilo potrebno pretehtati razmerje znotraj različnih organizacij in članov nogometne družine z zavedanjem, da bi morali prav vsi služiti predvsem nogometašem, ne pa nam samim.

Mijatović: Takse so korektne, četudi so nižje kot v drugih primerljivih državah.