Xavi zadnjič za Barcelono, Guardiola zavrnil povabilo Kataloncev

Tekma proti Deportivu la Coruni bo za Xavija Hernandeza zadnja v sšpanskem prvenstvu, začel bo v prvi enajsterici.

Objavljeno
22. maj 2015 20.04
SOCCER-SPAIN-XAVI
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Barcelona - Potem ko je Xavi Hernandez, ena od legend katalonskega velikana Barcelone, potrdil, da po koncu sezone zapušča klub, so se mu pri Barci oddolžili z napovedjo, da bo svojo zadnjo, 505. tekmo v španskem prvenstvu za blaugrano v kapetanski vlogi igral od začetka.

Trener rdeče-modrih Luis Enrique je, čeprav tega običajno ne počne, že dan pred tekmo napovedal, koga bo zanesljivo uvrstil v začetno postavo tekme proti Deportivu la Coruna. V vlogi kapetana bo na svoji 505. in zadnji ligaški tekmi Xavi. Naslednja tekmovalna postaja Xavija bo Al-Sadd v Katarju, v 17 letih pri Barceloni pa je zbral kar 23 lovorik.

»Xavi bo jutri začel tekmo. Brez njega bo v moštvu seveda precej drugače. A verjamem, da je sprejel odločitev, ki se mu je zdela najboljša. Še vedno pa ima možnost, da doda dve lovoriki,« je na današnji novinarski konferenci dejal strateg blaugrane. V mislih je imel še dve tekmi, na katerih lahko Xavi še nastopi ob tej zadnji ligaški: na finalu španskega pokala z Athleticom naslednji teden ter seveda na finalu lige prvakov proti Juventusu 6. junija v Berlinu.

Mesto v ekipi na sobotni tekmi ima poleg Xavija zagotovljeno le še en igralec, Thomas Vermaelen, ki je po seriji poškodb vendarle nared za prvi nastop pri Barci. Enrique je sicer namignil, da bo precej prevetril ekipo z mislijo na obe pomembnejši tekmi, ki še čakata njegove igralce.

Guardiola ne gre v Berlin

Trener münchenskega Bayerna Pep Guardiola si ne bo v živo ogledal finala lige prvakov v Berlinu, v katerem se bosta 6. junija pomerila Barcelona in Juventus. Španski trener je namreč zavrnil povabilo svojega nekdanjega kluba iz Katalonije.

»Ne, ne, kar tukaj bom ostal,« je dejal na vprašanje, kako je z njegovim odzivom na povabilo Barcelone. Z njo je 44-letni strateg osvojil 14 različnih lovorik v štirih letih, v prvih dveh od treh predvidenih pa Bayernu pa pet. Bavarci bodo sicer sezono 2014/15 končali samo z domačim naslovom, saj se niso uvrstili ne v finale nemškega pokala, ki bo prav tako v Berlinu, ne v finale lige prvakov.