Ovadba sindikalistke proti Damjanoviču padla na tožilstvu

Zaradi »kršitve pravic pri upravljanju in kršitve sindikalnih pravic« jo je proti njemu vložila predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše.

Objavljeno
29. marec 2017 15.01
V. U.
V. U.

Kot nam je sporočil direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, je ljubljansko okrožno državno tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je zaradi »kršitve pravic pri upravljanju in kršitve sindikalnih pravic« proti njemu lani decembra vložila predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše.

Tri mesece po začetku stavke sicer filharmoniki še vedno stavkajo, a na svoj način. Delajo, vadijo, koncertirajo, a ostajajo brezkompromisni pri svojih stavkovnih zahtevah. Če jim ne bodo ugodili, bodo stavko spet zagnali. Na jutrišnjem in pojutrišnjem abonmajskem koncertu v okviru Modrega abonmaja v Cankarjevem domu jih bo vodil dirigent Simon Krečič, ki bo zamenjal šefa dirigenta SF Uroša Lajovica.

Minister za kulturo Tone Peršak se je sicer odločil Damjanoviča zamenjati že z julijem (kako, se še ne ve, razpis bo menda objavljen kmalu), po željah stavkajočih je že spremenjen tudi ustanovitveni akt zavoda. Odslej bosta v njegovem svetu dve mesti namenjeni zaposlenim, dobili pa bodo besedo tudi v postopku imenovanja in razrešitve pomočnika direktorja za umetniško vodenje in šefa dirigenta.