900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ou
ou
0 24.06.2017 10:55:44

Slovenci odpihnili Nizozemce in se ekspresno uvrstili v finale drugega razreda svetovne lige

fivb
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je v avstralskem Gold Coastu uvrstila v finale zaključnega turnirja drugega razreda svetovne lige. Slovenci so v prvem polfinalu premagali Nizozemsko s 3:0 (15, 30, 20). Njihovi tekmeci v finalu (jutri ob 8.10) bodo Japonci, ki so s 3:2 (-23, 18, 23, -22, 16) premagali domačine Avstralce.

* Dvorana Carrara Sports Complex, sodnika: Alnaama (Katar), Liu (Kitajska).
* Slovenija: Štern, Pajenk 4, Kozamernik 1, Šket, Gasparini 13, Kök, Vinčić, Štalekar, Koncilja 4, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 11, Čebulj 8.
* Nizozemska: Van Haarlem 1, Keemink, Sparidans, Ter Horst 3, Van De Kamp, Diefenbach 1, Jorna, Plak, Overbeeke 4, Koelewijn 4, Ter Maat 13, Andringa 3, Dronkers.

Slovenski odbojkarji so si z zmago nad Nizozemsko zagotovili uvrstitev v veliki finale zaključnega turnirja svetovne lige v avstralskem Gold Coastu. Od tekmecev so bili boljši s prepričljivih 3:0 (15, 30, 20), po današnji zmagi pa se bodo v nedeljo že ob 8.10 po srednjeevropskem času pomerili z zmagovalcem drugega polfinalnega obračuna med Avstralijo in Japonsko.

Čeprav je bila zgodovina medsebojnih tekem močno na strani nizozemske reprezentance, so bili na današnji tekmi v vlogi favoritov vendarle slovenski odbojkarji, ki so v rednem delu svetovne lige izgubili le tekmo z Japonsko. Slovenija in Nizozemska sta se danes v svetovni ligi srečali prvič. Veliko več izkušenj v tem tekmovanju imajo sicer tekmeci, za katere je bila tekma že jubilejna 300. v tem tekmovanju, medtem ko so Slovenci odigrali šele 18. dvoboj svetovne lige.

Polfinalni obračun so slovenski odbojkarji začeli zelo dobro in z dobrim začetnim udarcem, dobro obrambo, predvsem Janija Kovačiča, in s prodornimi napadi in protinapadi Tineta Urnauta, Alena Pajenka in Klemna Čebulja hitro prišli do vodstva s 6:2. Nizozemski strateg Gido Vermeulen se je odločil za prvi odmor, a to ni ustavilo Mitje Gasparinija, ki je z napadom in servisom dodal še točki. Slovenci so pritiskali s servisi in uspešno zaključevali protinapade. Po varanju Dejana Vinčića je prednost narasla že na devet točk (13:4). Slovenci so nato nekoliko popustili (14:8), a spet ujeli ritem in prek Urnauta, Gasparinija in Čebulja prišli do vodstva z 18:9. V nadaljevanju so Avstralci z dobro igro v bloku razliko še enkrat znižali (12:18), a sta Gasparini in Danijel Koncilja z bloki in napadi zagotovila miren zaključek niza za zmago s 25:15.

V drugem nizu je bil začetek izenačen, z dvema zaporednima blokoma Koncilje pa so pri 6:4 Slovenci prvič vodili z dvema točkama naskoka. Po dveh neizkoriščenih napadih je bil izid na osmi točki znova poravnan, še en dober servis pa je tekmecem zagotovil tudi prvo vodstvo na tekmi. Niz je z napadom prekinil Pajenk, ki je tudi dobro serviral za novo vodstvo Slovenije (11:10). Gasparini z napadi in Koncilja s servisom sta poskrbela za nov preobrat po zaostanku, slovenski strateg Slobodan Kovač pa je po asu Wouterja Ter Maata za 19:19 moral vzeti odmor.

V napeti končnici je as za 23:22 prispeval Kozamernik, a je z enako mero vrnil Daan Van Haarlem za 23:24. Nizozemci nato niso izkoristili kar šestih zaključnih žog, za kar imata največ zaslug Gasparini in Koncilja, ki je v razburljivi končnici najprej blokiral za 30:29 in napadel za 31:30, zatem pa še dobro serviral, protinapad za zmago z 32:30 pa je zaključil Urnaut.

Začetek tretjega niza je vodstvo s 3:0 prinesel Sloveniji, ki je po napadih Pajenka in Urnauta povedla tudi s 6:1, prednost pa so Slovenci ohranjali tudi v nadaljevanju. Nizozemci so se sicer približali še na 6:8 in 8:10, a so zatem, tako kot že na začetku niza, veliko grešili v napadih, na slovenski strani pa je bil v napadu izjemen Gasparini. Po 14:9 je Slovencem prednost uspelo zadržati do končnice (19:14), nato pa so na Nizozemci še dvakrat zapretili. Po znižanju na 16:19 so po njihov napaki in napadu Urnauta Kovačevi varovanci pobegnili na 21:17, Nizozemci so še prišli do 19:21. Pajenk in Gasparini sta Slovenijo zadržala v ospredju, pri 24:20 pa je Urnaut z napadom za 25:20 zapečatil usodo tekmecev.

slovenija nizozemska 1
fivb

* Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Igrali smo dobro, še posebej v prvem nizu, ko smo bili superiorni in njihove napadalce pustili na zelo nizkem odstotku napada. Dobro smo servirali, igrali v bloku in v protinapadih. Nato pa smo želeli pokazati še nekaj več in igrati bolj ekshibicijsko, zato smo delali napake in nasprotnik se je približal. Ampak v vsakem primeru zelo dobra odbojkarska predstava. Bili smo najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno. Bil bi zares zadovoljen, če bi tudi jutri ponovili tako predstavo."
* Mitja Gasparini: "To je bila naša najboljša predstava, tako odbojkarsko kot psihično, do zdaj. Že pred tekmo sem povedal, da bo treba koncentracijo držati skozi celo tekmo. Držali smo se načrta, z izjemo končnice tretjega niza, ko smo nekoliko popustili, ampak ko so se Avstralci približali, smo spet zaigrali, kot je treba. Tukaj so najboljše ekipe, ki so prikazale najboljšo odbojko. Motivacija v naši ekipi je zares visoka. V enem mesecu smo bili na štirih kontinentih, imeli smo ogromno težav, a sem vseeno prišli samo z enim porazom in vsi želimo, da tako ostane."
* Tine Urnaut: "Mislim, da smo danes odigrali zelo zbrano, predvsem v prvem in tretjem nizu. V drugem smo naredili preveč napak in bili kaznovani. Sami smo nasprotnikom pustili, da se vrnejo v igro in nam dihajo za ovratnik. Ampak zdaj se je pokazalo, da so nam tiste tekme, na katerih smo igrali točko po točko, prišle prav, saj smo v zaključku drugega niza odigrali zares mirno in zbrano. Vesel sem, da smo se uvrstili v finale. Najbolj bi si želel, da bi bili ves čas skoncentrirani, saj takrat igramo najbolje in na res visoki ravni. Pa tudi, da bi nam jutri stekel servis, saj potem lahko zares dobro igramo v bloku in obrambi."
* Dejan Vinčić: "Začeli smo tako, kot da je finale. Odigrali smo skoraj na našem maksimumu. Sicer imamo še nekaj rezerv, smo pa šli v tekmo zbrano, s pozitivnimi mislimi. Zavedali smo se, da smo favoriti in se tako obnašali na igrišču. Od prvega žvižga naprej smo jih pritiskali s servisi in igrali našo prepoznavno igro, z bloki in dobro obrambo. Odlični smo bili v igri za menjavo. Res dobra igra, ampak na to moramo hitro pozabiti, se dobro spočiti in se pripraviti na finale."

slovenija nizozemska 4
fivb

slovenija nizozemska 3
fivb

slovenija nizozemska 5
fivb

Članki iz rubrike