Dobili Begića, a izgubili dvoboj in kapetana

Petrol Olimpija je v 11. kolu lige prvakov klonila v revanši z Estudiantesom, nove težave tudi s poškodbami.

Objavljeno
18. januar 2018 00.12
Morgan Jordan in Tratnik Igor,Ljubljana Slovenija 17.01.2018 [Košarka ]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Proti Estudiantesu je Petrol Olimpija prišla do prve zmage v Fibini ligi prvakov, v revanši v Stožicah je bržkone že izgubila zadnji ščepec možnosti za osvojitev enega od prvih štirih mest v skupini C in napredovanje v osmino finala. Trenutno 12. zasedba španske lige je bila sinoči prepričljivo boljša in se v skromni predstavi brez težav oddolžila za poraz v Madridu.

Pred začetkom tekme je stožiško vodstvo uradno potrdilo, da se v moštvo po treh letih vrača Mirza Begić, ki je pri 32 letih sklenil pogodbo do konca sezone 2019/20 in je že pridobil vso potrebno dokumentacijo za registracijo. Ob robu igrišča je sedel tudi Erazem Lorbek, ki bi utegnil pomagati Ljubljančanom, če mu bodo dopuščala z leti načeta kolena, pozitivni trend okrepitev pa je tik pred polčasom prekinila nezgoda Domna Lorbka. Olimpijin kapetan si je med obrambno akcijo poškodoval lani operirano koleno, v slačilnico so ga odnesli soigralci ob črnih obetih pred odločilnimi meseci sezone. Marsikaj neprijetnega za oči maloštevilnih gledalcev pa se je zgodilo že prej.

Začetna peterka, v kateri je bil od prvokategornikov le D. Lorbek, se namreč domačemu trenerju Zoranu Martiču ni najbolje posrečila in je sprožila plaz, ki ga je bilo težko zaustaviti. Estudiantes je pod vodstvom dolžnika s prve tekme Sylvena Landesberga polnil koš domačega moštva kot za stavo in po vodstvu z 10:2 in 17:7 dosegel 26 točk že v uvodni četrtini, saj Ljubljančani niso mogli ujeti pravega ritma niti po nizu menjav. V nadaljevanju so nekoliko strnili obrambne vrste, a jih je še naprej puščal na cedilu met, zato so v 18. minuti zaostali s 25:38. V prvih 20 minutah so namreč izkoristili 35 odstotkov poskusov iz igre, trojke metali pičlih 2:12 (Estudiantes 6:19), si prislužili le štiri proste mete in izgubili skok z 21:23.

Gostje niso blesteli, igrali so z ročno zavoro, a povsem niso popustili niti v 2. polčasu. Tri kola pred koncem skupinskega dela LP si še niso zagotovili mesta v izločilnih bojih, nekaj pa jim je pomenila tudi zmaga nad državnim in pokalnim prvakom evropskega šampiona. Po njihovem vodstvu s 65:50 pa je bilo že jasno, da se jim uspeh ne more izmuzniti iz rok, čeprav je končna statistika kazala nekoliko nenavadno podobo. V vrstah Petrola Olimpije, pri kateri je odšepal z igrišča še organizator igre Talor Battle zaradi zvina gležnja, so se med strelce vpisali vsi z izjemo Dražena Bubnića, imela pa je tudi več mož (2:1) z dvomestnim izkupičkom kot gostje. Toda moštvena bera je bila pičla: le 57 točk, izenačenje črnega rekorda na vseh tekmah sezone na vseh frontah; prav toliko so jih zmogli ob domačem porazu z Banvitom (57:65).

Drugi izidi v skupini C – Bayreuth : Banvit 76:88 (Vidmar 14 točk in 6 skokov za Banvit), Rosa Radom : AEK 63:68, Strasbourg : Umana Venezia 70:67; vrstni red: Banvit 8:3, Estudiantes 7:4, Umana Venezia, Bayreuth, AEK in Strasbourg po 6:5, Petrol Olimpija 4:7, Rosa Rasom 1:10.