LIGA PRVAKOV

Maribor je izkoristil evropski poljub sreče

Objavljeno 21. julij 2017 10.20 | Posodobljeno 21. julij 2017 10.21 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometni prvak napredoval v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Mitja Viler je nameraval podati, a je zabil zelo pomemben gol. Foto: pigac.si

MARIBOR – Mlajši del ekipe slovenskega nogometnega prvaka je v obračunu z BiH-šampionom Zrinjskim iz Mostarja srečno prestal prvi evropski zrelostni izpit. Vijolični so v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov s skupno zmago 3:2 (2:1 in 1:1) izločili Hercegovce, čeprav so mladi nosilci igre v povratnem dvoboju v Ljudskem vrtu pred 10.000 gledalci v dobršni meri popustili pod pritiskom pomembnosti tekme. Izkušena obramba Maribora (Jasmin Handanović, Marko Šuler, Aleksander Rajčević in Mitja Viler) je prigarala odrešujoč remi, medtem ko so Valon Ahmedi, Marwan Kabha, Aleks Pihler, Gregor Bajde, Dino Hotić in Luka Zahovič pokazali manj od pričakovanj. Po zgodnjem zadetku Ognjena Todorovića v 7. minuti je Maribor trpel vso tekmo. Mitja Viler je v 27. minuti dosegel srečen zadetek ob poskusu predložka in veliki nerodnosti gostujočega vratarja Kenana Pirića, Zrinjski do konca tekme ni znal konkretizirati in kronati pobude v igri. Na drugi strani so imeli Hotić ter rezervista Marcos Tavares in Jasmin Mešanović celo priložnost za drugi zadetek vijoličnih, a so bili nenatančni.

Morajo biti boljši

»Izjemno smo zadovoljni s tem, da smo v naslednjem krogu, da imamo še priložnosti za borbo na evropski sceni. To je bil naš cilj, ki smo ga uresničili. Igrali smo proti dobremu nasprotniku, trpeli na igrišču, bili obremenjeni, imel sem občutek, da nismo bili pravi. A uspelo nam je, fantje si zaslužijo čestitke, ekipa je naredila, kar je morala, veliko dobrih stvari že na gostovanju, danes pa so se nam že po prvi podaji malo tresle noge. Malo smo izgubili samozaupanje, ko je bilo nekaj napačnih podaj,« je priznal trener Maribora Darko Milanič. Že v sredo ga z varovanci čaka prva tekma 3. kroga v Ljudskem vrtu, kjer bo gost islandski prvak Hafnarfjördur. »V naslednjem krogu moramo biti boljši in takšni tudi bomo. Ta teden se bomo na novega nasprotnika pripravili, morali bomo biti bistveno boljši. Fantje imajo vso podporo, sploh tisti, ki so zelo 'zeleni' na evropskem področju. Pred Islandci ne sme biti nobene arogance, prepotentnosti, biti moramo realni, v naslednjih dneh bomo dodobra analizirali njihovo igro,« sporoča Milanič. Če upoštevamo še dejstvo, da Zrinjski na prvi tekmi pri izidu 0:0 ni izkoristil kazenskega strela, potem lahko rečemo, da je Maribor s pridom izkoristil tudi naklonjenost boginje Fortune. V obračunih z Islandci bodo morali biti vijolični mladci precej agresivnejši, odločnejši in tekaško aktivnejši. Islandci v nasprotju s Hercegovci ne bodo štedili z močmi niti za trenutek. Prva tekma bo v sredo, 26. julija, ob 20.15 v LV, povratna pa teden dni pozneje na Islandiji. Zdaj že gre za milijone evrov, zato popolna mobilizacija ni vprašljiva. 


Kek nad Salzburg, Verbič z Vardarjem

Pari 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov so: Karabah - Šerif, Slavija Praga - Bate Borisov, AEK Atene - CSKA Moskva, Bukarešta - Viktoria Plzen, Partizan - Olympiacos, Astana - Legia Varšava, Dinamo Kijev - Young Boys, Hapoel Beer Sheva - Ludogorec, Viitorul - Apoel, Maribor - Hafnarfjördur, Salzburg - Rijeka (Matjaž Kek, Matic Črnic), Nice - Ajax, Celtic - Rosenborg, Club Brugge - Istanbul Basaksehir, København (Benjamin Verbič) - Vardar

 


Huligani spet na delu

S Policijske uprave Maribor so sporočili, da so v sredo zvečer obravnavali štiri kršitve javnega reda in miru, izdali so sedem plačilnih nalogov, šest oseb so pridržali. Privrženci Maribora naj bi gostom iz Mostarja skandirali »ubij ustaša«. Drugi kršitelji so med drugim poškodovali požarni alarmni senzor na eni od bližnjih trgovin. Materialna škoda znaša okoli 200 evrov. Poškodovali so tudi kombi gostujočih navijačev, škode je za približno 1000 evrov.

 

Deli s prijatelji