Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
14.47

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Tjaša Ferme New York Ljubljana Pocket Theatre Studio

Petek, 13. 7. 2018, 14.47

5 let, 9 mesecev

Predstava slovenske igralke o Marlene po New Yorku, tudi v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Tjaša Ferme | Foto STA

Foto: STA

Slovenska igralka Tjaša Ferme, ki živi in dela v New Yorku, je v gledališču Dixon Place premierno uprizorila predstavo Moja Marlen (My Marlene). Z zgodbo o legendarni igralki in pevki Marlene Dietrich prihaja tudi v Ljubljano.

V avtorskem projektu My Marlene (My Marlene), za katerega je besedilo napisala Tjaša Ferme, ob dveh glasbenih ustvarjalcih v naslovni vlogi nastopa igralka sama. Predstava pa bo v začetku avgusta na ogled tudi v ljubljanskem gledališču Pocket Teater Studio.

Moja Marlene je bila bralna uprizoritev, dokler ni premiere kot gledališka predstava doživela v eksperimentalnem newyorškem gledališču Dixon Place.

Slovenska igralka, ki živi in dela v New Yorku, je v mestu čez lužo premierno uprizorila gledališko predstavo Moja Marlene (My Marlene), za katero je besedilo napisala sama. S predstavo pa bo v začetku avgusta v Pocket Theater Studio nastopila tudi v Ljubljani. | Foto: STA , Slovenska igralka, ki živi in dela v New Yorku, je v mestu čez lužo premierno uprizorila gledališko predstavo Moja Marlene (My Marlene), za katero je besedilo napisala sama. S predstavo pa bo v začetku avgusta v Pocket Theater Studio nastopila tudi v Ljubljani. Foto: STA ,

Interaktivna predstava, polna kapric, intime in zabave

Predstavo Moja Marlene, ki jo je režiral Jesse Edward Rosbrow, na saksofonu jo spremlja glasbeni režiser Michael Hashim in za klavirjem Kuni Mikami, v New Yorku revija Metrosource označuje za enega od najboljših dogodkov LGBTQ v mestu v času festivala HOT!. Gre za interaktivno odrsko delo, polno glasbe, kapric, intime in zabave, s katerimi je ovita zgodba o Marlene Dietrich.

"Predstava je tematsko zelo sodobna. Tudi danes imamo težave z migranti in neko pritlehno tretjo svetovno vojno, tu so še prepovedi potovanj Donalda Trumpa. Skratka, tematika se zlahka prenese na današnji čas," ob novicah o predstavi ustvarjalkine besede navaja STA.

David Fedele
Trendi "Slepimo se, če mislimo, da se ljudje ne bodo tudi v prihodnje selili v Evropo" #intervju

Tjaša Ferme kot legendarna nemška igralka iz časa pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej, Marlene Dietrich, razume občinstvo kot zavezniške vojake, ki jih je nemška igralka in pevka zabavala leta 1944 na francoski fronti. Med predstavo, medtem ko padajo bombe, razkrije svoje številne obraze, od razvajene zvezde, matere, zapeljivke tako za moške kot ženske do pevke, kuharice in ljubimke. | Foto: STA , Tjaša Ferme kot legendarna nemška igralka iz časa pred drugo svetovno vojno, med njo in po njej, Marlene Dietrich, razume občinstvo kot zavezniške vojake, ki jih je nemška igralka in pevka zabavala leta 1944 na francoski fronti. Med predstavo, medtem ko padajo bombe, razkrije svoje številne obraze, od razvajene zvezde, matere, zapeljivke tako za moške kot ženske do pevke, kuharice in ljubimke. Foto: STA ,

Tjaša Ferme, ki jo je ameriški portal Huffington Post označil za najboljšo vzhajajočo newyorško igralko, se je tja preselila leta 2007. "Ko sem potovala po Evropi, so mi neprestano govorili, da bi morala v New York, ker da sem takšna Newyorčanka," je o svojem razmerju z Velikim jabolkom na svoji spletni strani zapisala igralka.

"Hranim se s hitrostjo, vznemirljivostjo, neprestanimi priložnostmi in raznolikostmi New Yorka." Ob tem pa je še dodala, da je to mesto čez lužo kot "smotani" fant, s katerim ne moreš končati zveze.

Od nimfomanke do Marlene

Tjaša Ferme, ki je odrasla v Sloveniji, od leta 2007 pa živi in dela v New Yorku, je v vznemirljivem velemestu čez lužo že leta 2012 postavila svojo samostojno predstavo Izpovedi nimfomanke. Ustvarila je tudi kratki film Ophelia's Flip, ki je bil prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2012, s predstavo Divji otrok v mestu pa je nastopila v Italiji, Avstriji, Rusiji, Bolgariji, na Kosovu in v Sloveniji.  

Trenutno se posveča nadaljevanju predstave Projekt Vzornica, ki bo na odru newyorškega gledališča 3LD oziroma 3-Legged Dog Media + theater group ves november. Za predstavo Moja Marlene pa se z agenti zdaj dogovarjajo za turnejo.

Ne spreglejte