Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
24. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

Natisni članek

goljufija skok v športno preteklost

Nedelja, 24. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Skok v športno preteklost – POI 2000

To je bila največja prevara v zgodovini paraolimpijskih iger #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95
španska paraolimpijska repka basket 2000 Sydney

V zgodovini paraolimpijskih iger je bilo kar nekaj prevar, za bržkone največjo pa je poskrbela španska košarkarska reprezentanca, ki je leta 2000 v Sydneyju osvojila zlato, čeprav je bilo v njej kar 10 košarkarjev, ki niso imeli prav nobene motnje v duševnem razvoju.

Olimpijske igre v Atlanti so bile prve, na katerih so nastopili tudi športniki z motnjami v duševnem razvoju in ne le športniki s fizično invalidnostjo. To odločitev je očitno štiri leta pozneje v Sydneyju želela izkoristiti španska košarkarska reprezentanca. Kot se je kmalu po igrah izkazalo, se je kar deset od dvanajstih igralcev pretvarjalo, da imajo duševne motnje, čeprav z njimi ni bilo prav nič narobe. Z izjemo dejstva, da so se odločili načrtno goljufati.

"Fantje, malo popustite, drugače bodo ugotovili, da nismo zaostali"

To so bile besede španskega trenerja na tekmi proti Kitajski, ko so njegovi varovanci vodili že za 30 točk. Španci so se sprehodili do finala, kjer so ugnali še Rusijo in se veselili zlatih medalj.

Prav slike s podelitve, ki so se pojavile v medijih, se pri nekaterih vzbudile sum, saj so določene igralce prepoznali.

Kmalu po igrah je postalo jasno, da je šlo za največjo prevaro v zgodovini paraolimpijskih iger. Novinar pod krinko Carlos Ribagorda, sicer član zmagovalne ekipe, je namreč razkril, da kar 10 košarkarjev ni imelo nikakršnih duševnih motenj, le izognili so se testom, s katerimi določajo, kdo spada v kategorijo športnikov, ki na igrah lahko nastopijo. Pogoj je namreč bil, da inteligenčni kvocient športnika znaša pod 75. Športnikov niso testirali ne doma ne v Avstraliji, dovolj so bila le ponarejena zdravniška potrdila.

Dejali so nam, da se moramo tudi v olimpijski vasi delati neumne, a tega nismo želeli. Obnašali smo se povsem običajno, a ni nihče ničesar posumil.

Goljufi tudi v drugih športih

Ribagorda je celo razkril, da košarkarji niso bili edini španski športniki brez motenj, temveč tudi tekači, plavalci in igralci namiznega tenisa, španska zveza pa naj bi za vse vedela in je zavestno na igre poslala športnike brez motenj, zato da bi pridobila več sponzorskih sredstev.

Le dva tedna po igrah je bila košarkarska ekipa diskvalificirana, odvzeli pa so jim seveda tudi kolajne. Posledično so ukinili tudi vse športne discipline za športnike z duševnimi motnjami, ti pa so se vrnili šele na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 po uvedbi strogega sistema preverjanja športnikovega duševnega zdravja. Od tedaj tekmujejo le v treh športnih panogah: atletiki, plavanju in namiznem tenisu.

Fernando Martin Vicente, tedanji predsednik španske zveze športov za duševno motene, je bil po 13 letih obtožen goljufije. Plačati je moral 5.400 evrov kazni in vrniti 142.355 evrov državne pomoči, ki jo je zveza prejela za športnike z duševnimi motnjami.

Terorist, ki je osvojil pet zlatih medalj

Na istih igrah so imeli Španci še en kontroverzen primer. Plavalec Sebastain Rodriguez Veloso je osvojil pet zlatih medalj in postavil štiri svetovne rekorde, a so se Španci znašli v dilemi, saj niso vedeli, ali svojega tekmovalca slaviti ali ne, potem ko so izvedeli, da je imel burno teroristično preteklost.

Sebastain Rodriguez Veloso  | Foto: Facebook Sebastain Rodriguez Veloso Foto: Facebook
Sodeloval je v številnih terorističnih akcijah, po aretaciji pa so ga obsodili na 84 let zapora, kjer je gladovno stavkal 432 dni. To je botrovalo k dejstvu, da ni mogel več premikati obeh nog in je postal paraplegik. Pozneje je bil izpuščen iz zapora.

Na paraolimpijskih igrah v Sydneyju je svojo življenjsko zgodbo precej priredil in javnosti razlagal, da je za njegovo invalidnost kriva prometna nesreča.

Veloso je nastopil še na igrah v Atenah, Pekingu, Londonu in Riu de Janeiru, skupaj pa je osvojil 15 paraolimpijskih medalj.

Da gre za zelo nizkoten primer goljufije, so pokazali celo avtorji ameriške risanke South Park, znane po svojem črnem humorju in najbolj bizarnih idejah ter dogodivščinah (v angleščini):

Ne spreglejte