Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
22. 6. 2018,
10.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

FIFA SP 2018

Petek, 22. 6. 2018, 10.40

5 let, 10 mesecev

Napoved 9. tekmovalnega dne SP 2018 (2. krog)

Neymar lačen zadetkov, Srbi pred tekmo visokega tveganja opozarjajo navijače

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deveti dan svetovnega prvenstva v Rusiji prinaša tri tekme v skupinah D in E. Ob 14. uri se bosta udarili Brazilija in Kostarika, tri ure pozneje pa bosta tekmici Islandija in Nigerija. Razplet srečanja bosta pozorno spremljali zlasti Hrvaška in Argentina, zvečer pa bo pozornost plenil evropski spopad med Srbijo in Švico. Ne le zaradi nogometa.

Brazilija - Kostarika /danes ob 14.00/

St. Peterburg, kapaciteta 64.468, sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Verjetni začetni postavi:
Brazilija (4-3-3): Alisson; Fagner, Marquinhos, Miranda, Marcelo; Paulinho, Casemiro, Coutinho; Willian, Jesus, Neymar.
Kostarika (3-4-2-1): Navas; Acosta, Gonzalez, Duarte; Gamboa, Borges, Guzman, Calvo; Ruiz, Campbell; Ureña.

Kostarika je v prvem krogu ostala praznih rok proti Srbiji. | Foto: Reuters Kostarika je v prvem krogu ostala praznih rok proti Srbiji. Foto: Reuters Edina južnoameriška reprezentanca, ki zmaguje na SP 2018 v Rusiji, je Urugvaj. Danes bi se ji lahko pridružila še Brazilija. Dan po velikem neuspehu največjega tekmeca, sosede Argentine, ki je ostala praznih rok proti Hrvaški, bo selecao skušal upravičiti vlogo favorita proti Kostariki.

Večina oči bo spremljala Neymarja, ki je imel po srečanju s Švico (1:1) nekaj težav z gležnjem, a jih je že odpravil. "Želimo zmagati. To je svetovno prvenstvo, a se kot selektor vseeno nočem igrati z zdravjem igralcev in se potegovati za zmago na nepravi način. S tem bi plačali predrago ceno," je selektor Tite pojasnil, da je prvi zvezdnik Neymar povsem zdrav in pripravljen na novo srečanje, na katerem se bo želel vpisati med strelce.

"Vemo, kako ustaviti Neymarja. Nočemo, da bi ga z nepravičnimi prekrški. Imamo svojo strategijo, ki se je bomo držali," napoveduje selektor Kostarike Oscar Ramirez, ki vodi predstavnico Srednje Amerike od leta 2015.

Sportal Brazilija
Sportal Kostarika

Tite bo danes v Sankt Peterburgu poslal v ogenj skoraj enako enajsterico, kot jo je proti Švicarjem. Edina sprememba bo na položaju desnega branilca, kjer bo namesto poškodovanega Danila (poškodba kolka) vskočil Fagner.

To bo tretji dvoboj med Brazilijo in Kostariko na svetovnih prvenstvih. Petkratni svetovni prvaki imajo stoodstotni izkupiček. Danes bodo skušali prekiniti niz treh srečanj brez zmage na SP (po porazih z Nemčijo in Nizozemsko leta 2014 še remi s Švico 2018), najdaljši po letu 1978.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo absolutnega favorita postavljajo Brazilijo. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji neprimerno nižja od tiste, ki jo ima Kostarika. Več o kvotah ...

St. Peterburg Štadion SP 2018 Rusija
Sportal Sankt Peterburg

Nigerija - Islandija /danes ob 17.00/

Volgograd, kapaciteta 43.713, sodnik: Matthew Conger (Nova Zelandija)

Verjetni začetni postavi:
Nigerija (4-3-3): Uzoho; Shehu, Troost-Ekong, Balogun, Idowu; Ndidi, Obi Mikel, Etebo; Iwobi, Ighalo, Moses.
Islandija (4-4-2): Halldorsson; Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Magnusson; Gislason, Gunnarsson, Hlafredsson, Bjarnason; G. Sigurdsson, Finnbogason.

Islandija ima danes priložnost, da doseže zgodovinsko prvo zmago na SP. | Foto: Reuters Islandija ima danes priložnost, da doseže zgodovinsko prvo zmago na SP. Foto: Reuters Nigerija je bila po neprepričljivi predstavi proti Hrvaški (0:2) deležna veliko kritik, na koncu pa se je izkazalo, da jo je na igrišču odnesla bolje od favorizirane Argentine, ki je v četrtek proti ognjenim izgubila kar z 0:3. Afričanom se tako danes obeta priložnost, da z zmago nad Islandijo na lestvici poskočijo na drugo mesto in mešajo štrene pod vrhom skupine D. Če bi afriški "superorli" danes izgubili, bi že ostali brez možnosti za napredovanje.

Islandija je tako pred velikim izzivom. Na svetovnem prvenstvu, na katerem nastopa prvič, bi lahko z zgodovinsko prvo zmago na razpredelnici ušla Argentini na tri točke naskoka in si zagotovila velik kapital pred zadnjo tekmo v skupinskem delu, ko se bo pomerila še s Hrvaško, ki ima že zagotovljen nastop med 16 najboljših.

Sportal Islandija
Sportal Nigerija

Nemški trener Gernot Rohr, ki sedi na klopi Nigerije, napoveduje kar nekaj sprememb v postavi glede na tekmo s Hrvaško. "Pripravljeni smo na Islandijo. Delujemo kot ekipa in živimo kot družina," je poudaril enotnost, na kateri gradi pot do uspeha na tem prvenstvu. Prepričan je, da njegovi izbranci tokrat ne bodo izgubili. Če bi uresničili cilj, bi razveselili tudi številne navijače Argentine, ki bi imeli v tem primeru več možnosti za napredovanje. Nigerija je na zadnjih 13 tekmah na SP zmagala le enkrat, kar devetkrat pa izkusila grenkobo poraza.

Selektor Islandije Heimir Hallgrimsson je izpostavil pritisk, ki so ga deležni Nigerijci. "Naj tej tekmi morajo nujno zmagati," je pojasnil. Napoveduje, da se bo v tej skupini o drugem potniku v osmino finala odločalo v zadnjih minutah tretjega kroga skupinskega dela. "Morda kar z zadetkom v sodnikovem podaljšku," je Hallgrimsson namignil, da bi bilo lahko v skupini D še zelo zanimivo.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo rahlega favorita postavljajo Islandijo. Kvota za njeno zmago je pri Športni loteriji malenkostno nižja od tiste, ki jo ima Nigerija. Več o kvotah ...

Volgograd SP 2018
Sportal Volgograd

Srbija - Švica /danes ob 20.00/

Kaliningrad, kapaciteta 33.973, sodnik: Felix Brych (Nemčija)

Verjetni začetni postavi:
Srbija
(4-2-3-1): Stojković; Kolarov, Tošić, Milenković, Ivanović; Matić, Milivojević; Milinković-Savić, Kostić, Tadić; Mitrović.
Švica (4-5-1): Sommer; Lichtsteiner, Schar, Akanji, Rodriguez; Behrami, Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber; Seferović.

Srbija je po prvem krogu na vrhu lestvice E. | Foto: Reuters Srbija je po prvem krogu na vrhu lestvice E. Foto: Reuters Srbi so v uvodnem nastopu na SP 2018 osvojili dragocene tri točke proti Kostariki (1:0), selektor Mladen Krstajić pa razmišlja o tem, da bi namesto Adema Ljajića v začetni enajsterici dobil priložnost Filip Kostić, ki bo s tem okrepil levo stran srbske reprezentance, ki jo čaka veliko dela s prodornima Švicarjema Stephanom Lichtsteinerjem in Xherdanom Shaqirijem.

Shaqiri igra na desni strani zvezne vrste. Je eden izmed treh švicarskih prvokategornikov, rojenih na Kosovu (Blerim Džemaili je bil rojen v Makedoniji). Poleg njega sta to še Valon Behrami in Granit Xhaka. Njihovi starši so se zaradi političnih razlogov preselili v Švico, kjer živi okrog 200 tisoč kosovskih Albancev.

Zaradi tega je srečanje v Kaliningradu deležno dodatne pozornosti, saj ga bodo spremljali tudi skozi prizmo dolgoletnih sporov med Srbijo in Kosovom, zaradi katerih je v mladi državi, kjer so bili rojeni trije švicarski reprezentanti, konec prejšnjega stoletja besnela krvava vojna. Shaqiri na tem prvenstvu nastopa v nogometnih čevljih, ki jih krasita švicarska in kosovska zastava. Srbska javnost je v tem prepoznala provokacijo, a se trudi prepričati navijače, naj v Kaliningradu pozabijo na politiko in se posvetijo zgolj nogometu. Srbska nogometna zveza je tako sporočila, naj na štadion ne nosijo transparentov z žaljivo vsebino. Nočejo, da bi se ponovili prizori, ki jih je zakuhal dron z zastavo, na kateri je bila upodobljena "Velika Albanija", na kvalifikacijski tekmi v Beogradu med Srbijo in Albanijo.  

Sportal Srbija
Sportal Švica

"Švicarji imajo zelo kakovostno, čvrsto in izkušeno reprezentanco. Imajo tudi dobrega selektorja. V kvalifikacijah so osvojili kar 27 točk," je srbski selektor izpostavil dejstvo, da je Švica v kvalifikacijah za SP 2018 nanizala devet zmag, a nato po porazu s Portugalsko vendarle morala vozovnico za prvenstvo v Rusijo potrjevati v dodatnih kvalifikacijah. Krstajić je dodal, da pozna tako prednosti kot slabosti tekmeca.

"Proti Braziliji smo pokazali, da lahko premagamo vsakogar. Tekmecu moramo izkazati spoštovanje, saj ima veliko zelo kakovostnih posameznikov," opozarja Vladimir Petković, državljan Bosne in Hercegovine, ki na švicarski klopi vztraja že štiri leta. Na zadnjih 23 tekmah je izgubil le enkrat, v gosteh pri Portugalski, na preostalih pa ostal neporažen. Tako je bilo tudi prejšnji teden proti Braziliji.

Kaj pravi stavnica?

Stavnice v vlogo favorita ne postavljajo nobenega. Kvoti za zmago Srbije in Švice sta pri Športni loteriji enaki. Več o kvotah ...

Kaliningrad SP 2018
Sportal Kaliningrad
Ne spreglejte