mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ku
ku
0 22.09.2017 13:27:30

FIBA NE POPUŠČA! V kvalifikacijah bo tudi Slovenija močno oslabljena

Zaplet okoli skorajšnjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo je vse večji. Če ne bo prišlo do rešitve, potem bodo morale bodo reprezentance ostale brez igralcev iz lige NBA in evrolige.

Kot vse kaže, rešitve vendarle ni na pomolu. Jasno je, da ima škarje in platno v svojih rokah Fiba, ki bi lahko s spremenjenim koledarjem kvalifikacij (tako imenovanih oken) na zadovoljstvo vseh presekala gordijski vozel. Vendar iz te moke ne bo kruha.

Svetovna košarkarska zveza namreč ne želi polemizirati z Evroligo. Slednja je nedavno poslala predlog Fibi, naj ta uredi koledar, iz Fibe pa so sporočili, da je pismo prišlo komaj dva meseca pred začetkom kvalifikacij, kar je neresno in povsem nesprejemljivo.

Evroliga je izpostavila, da klubska sezona traja od oktobra do polovice junija in predlagala, da bi reprezentance kvalifikacije odigrale julija, avgusta pa bi igralci počivali. To bi pomenilo, da bi se morale premakniti olimpijske igre, kar za MOK gotovo ne pride v poštev.

Fiba je nastopila odločno in svoja stališča strnila v nekaj točkah:


1. Pogajanja glede kvalifikacij za obdobje med letoma 2017 in 2021 je bil zaključen že leta 2014, ped Fibinim kongresom. Trinajst nacionalnih zvez je takrat potrdilo koledar kvalifikacij.
2. Leta 2015 je Fiba objavila točne termine kvalifikacijskih tekem, zato bi lahko nacionalne lige in ostala klubska tekmovanja prilagodili svoje koledarje.
3. Jeseni 2016 je ECA (podjetje, ki vodi evroligo) obvestila Fibo, da ne igralcem ne bo prepovedala, da igrajo za reprezentanco
4. Julija 2017 je ECA spremenila svoje stališče in objavila koledar evrolige za sezono 2017/18, ki se prekriva s kvalifikacijami.

Fiba poudarja, da lahko Evroliga pomaga rešiti nastalo težavo na način, da prilagodi svoj koledar - v terminih, ki se prekrivajo s kvalifikacijami, naj od dveh igralnih krogov na teden enega prestavi na poznejši termin.

Razplet nastale težave je pomemben tudi za slovensko reprezentanco, saj bo ta v primeru, da do rešitve ne bo prišlo (in vse kaže, da bo res tako), sredi novembra v kvalifikacije krenila brez selektorja Igorja Kokoškova ter igralcev Gorana Dragića, Luke Dončića, Anthonyja Randolpha, Zorana Dragića, Alekseja Nikolića in Eda Murića. Nemara tudi brez Gašperja Vidmarja, ki je že pred letošnjim evropskim prvenstvom napovedal svoje reprezentančno slovo.

Članki iz rubrike