hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

dc
dc
0 18.06.2018 10:41:03

Nebo nad Lescami zavzeli jadralni piloti (fotogalerija)

Drago Cvetanovič
V Lescah se je končalo državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju.

Organizatorji, člani Aerokluba ALC Lesce, so v boju s spremenljivimi vremenskimi razmerami, uspeli izpeljati zahtevano število letov. 27 jadralnih pilotov, ki so tekmovali v dveh razredih, je tako opravilo šest poletov. V klubskem razredu je naslov državnega prvaka ubranil Boris Žorž, v odprtem razredu in v mednarodni konkurenci pa je zmago slavil Boštjan Pristavec. Oba zmagovalca sta člana domačega aerokluba.

Športno letenje, kamor vsekakor spada tudi jadranje, je posebne vrste šport. Čeprav je v Lescah šlo za tekmovanje in boj za čim višja mesta, pa zmaga ni bila bistvo tekmovanja. V pilotih je neka posebna energija, strast do letenja, ki jih napolni s tistim zmagovalnim občutkom takoj, ko se usedejo v kabino svojega letala, primejo za komandno palico in se podajo visoko pod oblake. Bistvo takih tekmovanj ni zmaga, ampak užitek, ki ga lahko občuti le pilot. Zato nasmešek na obrazu tekmovalcev pomeni tisto pravo zmago športa. Športa, ki uspeva ohranjati svojo prvinskost. Letalstvo nikakor ni poceni šport, vendar denar ni uspel pokvariti njegovega bistva.

Slabo vreme je odneslo dva tekmovalna dneva, skozi šest nastopov, ki so šteli v skupno razvrstitev, pa je v klubskem razredu največ točk zbral Boris Žorž. Adut leškega aerokluba in branilec naslova državnega prvaka, je do zmage prijadral po 1.253 km. V tesnem dvoboju sta mu tesno sledila Aleš Kovač (Aeroklub Celje) in Aleš Fink (Koroški aeroklub Slovenj Gradec). Zmagovalec Boris Žorž pa se je v svoji izjavi dotaknil ravno tiste športne strani jadralnih pilotov, ki je velikokrat označimo za fair play, a je v letalstvu nekaj vsakdanjega: »Jadralni piloti pridemo na tekmo, čar tekmovanja pa je, da se vsako leto srečamo s prijatelji. V zraku nismo sovražniki, ampak lepo odletimo, potem pa se dobimo ob pijači, predebatiramo tekmovalni dan in smo predvsem prijatelji.«


Tudi v odprtem razredu, kjer so se slovenskim jadralcem pridružili še gosti iz Avstrije, Latvije in celo Avstralije, je zmaga ostala v domačem aeroklubu. Boštjan Pristavec ni dovolil presenečenja in je znal izkoristiti svoje bogate izkušnje tudi z največjih svetovnih tekmovanj v jadralnem letalstvu. Prejadraj je 1.740 km. Na drugo mesto se je uvrstil Željko Roškar (Aeroklub Celje), tretji pa je bil Jože Verdev (Šaleški aeroklub Velenje).

Domačin Boštjan Pristavec je prepričan, da tudi v jadralstvu velja pregovor – povsod je lepo, najlepše pa je doma: "V veliko zadovoljstvo mi je bilo po dolgem času tekmovati V Lescah. Tukaj sem doma, tukaj sem naredil prve letalske korake. Bilo je zelo zanimivo, ker je bilo zelo neobičajno vreme. Presenečen sem, da smo uspeli sestaviti toliko tekmovalnih dni, kot smo jih in da smo vsi vedno varno pristali, kar je tudi najpomembneje."

Tekmovanje se je končalo tako, kot se je tudi pričelo – v vročem in sončnem vremenu ter brez nesreč in poškodb. Vodja tekmovanja Franci Lajovic je bil po končanem tekmovanju zadovoljen z organizacijo, profesionalnim pristopom svojih sodelavcev in zanimanjem javnosti za tekmovanje, ob tem pa povabil: "Letenje je dostopno prav vsakomur. Vsak, ki pride v Lesce bo z veseljem sprejet, lahko se bo preizkusil v letenju z jadralnimi in motornimi letali, dobil pa bo tudi vse potrebne informacije." 

Ob koncu tekmovanja so si tekmovalci segli v roke, sedli za skupno mizo in si opisovali svoje izkušnje in dogodke iz zraka. Ponedeljek bo za njih, kot za večino ostalih, povsem navaden deloven dan. A vsak prost trenutek bo ponudil priložnost pogledati tja pod nebo z željo vrniti se pod oblake in uživati v razgledu na lepote Slovenije. In to bo še en zmagovalni dan v koledarju pilota. Pridite na najbližje športno letališče in zagotovo boste doživeli nepozabni trenutek, ki bo lahko pomenil vaš novi hobi ali celo stil življenja.

Članki iz rubrike