Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 12. 2017,
9.49

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Evroliga

Sobota, 9. 12. 2017, 9.49

6 let, 4 mesece

Luka Dončić po rekordu v Pireju: Koga briga, nisem storil dovolj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80
Luka Dončić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Čeprav je slovenski košarkarski biser Luka Dončić v 11. krogu evrolige proti grškemu Olympiacosu dosegel rekordnih 33 točk, po tekmi ni skrival razočaranja. Njegov Real je po trilerju v Pireju, ki je bil odločen šele v podaljšku, izgubil šestič v tej sezoni. Madridčani zasedajo šele osmo mesto, Olympiacos pa se je utrdil na drugem, zaostaja le za moskovskim CSKA. Luka je imel sicer najboljši statistični indeks kroga (36), vendar nagrade MVP ni prejel, ker je Real izgubil.


Real je tekmo na vročem gostovanju začel slabo in po prvi četrtini zaostajal z 18:10, v nadaljevanju pa je na krilih 18-letnega slovenskega čudežnega dečka počasi začel topiti prednost in ga v izdihljajih tekme tudi ujel ter izsilil podaljšek (72:72).

Tam so Grki imeli več moči in Realu prizadejali šesti poraz v letošnji evroligi. Špancem ni pomagalo niti dodatnih sedem Dončićevih točk, ki se je na koncu ustavil pri številki 33. To je tudi njegov rekord v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Prejšnji je znašal 28 točk.

Dončićevo kronološko bogatenje statistike v Pireju:

Po 1. četrtini2 točki (met za dve: 1/2, za tri: 0/2), 2 skoka; statistični indeks: 0; igral je 8:52
Po 2. četrtini10 točk (met za dve: 3/5, za tri: 1/4, prosti meti: 1/1), 2 skoka, 1 podaja; statistični indeks: 8; igral je 13:43
Po 3. četrtini18 točk (met za dve: 5/8, za tri: 2/7, prosti meti: 2/3), 3 skoki, 2 podaji, 1 izg. žoga; statistični indeks: 15; igral je 22:48
Po 4. četrtini26 točk (met za dve: 8/12, za tri: 2/7, prosti meti: 4/5), 6 skokov, 3 podaje, 1 izg. žoga; statistični indeks: 28; igral je 32:48
Po podaljšku: 33 točk (met za dve: 8/12, za tri: 4/9, prosti meti: 5/7), 6 skokov, 4 podaje, 1 izg. žoga; statistični indeks: 36; igral je 37:48

Rekord mu nič ne pomeni

Dončić kljub neverjetnemu dosežku proti najboljši obrambni ekipi v Evropi ni bil zadovoljen. Bolj kot individualen dosežek mu namreč pomeni uspeh ekipe, ki pa ga na enem izmed najbolj vročih gostovanj ni bilo.

''Koga briga, če sem izboljšal svoj osebni rekord. Nisem storil dovolj. Ne počutim se dobro. Kaj ti pomaga 33 točk, če ne zmagaš,'' je za spletno stran Eurohoops povedal slovenski košarkar.

Naziv MVP ni romal v njegove roke, čeprav je imel najboljše številke

Čeprav je imel v 11. krogu Evrolige najboljši statistični indeks (36), pa nagrada naziv MVP (najkoristnejši košarkar) kroga ni romala v njegove roke, saj je Real izgubil. Tako je MVP postal ruski košarkar Aleksej Šved, ki je za zmago Himkija (77:71) na gostovanju proti ekipi iz Milana dosegel 29 točk, statistični indeks pa se je zaustavil pri številki 35.

Statistični indeks 11. kroga Evrolige

Ime in priimek Klub Stat. indeks Zmaga/poraz
Luka Dončić Real Madrid 36 poraz
Aleksej Šved Himki 35 zmaga
James Fldeine Crvena zvezda 32 zmaga
Erick Green Valencia 28 poraz
Georgios Printezis Olympiacos 27 zmaga

"Nimam dobrega občutka, kar se je zgodilo med tekmo"

Trener Real Madrida Pablo Laso je ponosen na svoje fante. | Foto: Reuters Trener Real Madrida Pablo Laso je ponosen na svoje fante. Foto: Reuters "Ponosen sem na fantje. Mislim, da smo odigrali dobro. Težko je bilo igrati, vendar smo se dvakrat, trikrat uspeli vrniti med žive. Seveda, nisem vesel. Naredili smo veliko dobrih stvari, da bi tekmo zmagali, a je nismo. Prav tako nimam dobrega občutka, kar se je zgodilo med tekmo. Zato pa imam dober občutek, kar se moje ekipe tiče, veliko spoštovanja tekmecu, vendar ne dobrega občutka glede tekme," je po porazu razlagal prvi mož stroke pri Real Madridu Pablo Laso.

Največja razlika je bila videna pri izvajanju prostih metov. Gostitelji so na črti za proste mete stali kar 36-krat, košarkarji Real Madrida pa vsega 11-krat, od tega je Dončić metal sedem prostih metov.

Zato pa se Realu vse bolj pozna odsotnost treh nosilcev igre. Sergio Llull bo še nekaj časa izven pogona, potem ko je še vedno v fazi rehabiltiacije po operaciji kolena, Gustavo Ayon je zaradi operacije rame prav tako na stranskem tiru, Anthony Randolph je imel na začetku sezone težave z ramo, zdaj z nogo, Ognjen Kuzmić pa je zaradi poškodbe kolenskih križnih vezi že kaj kmalu končal sezono. 

Real ni igral slabo

Kot rečeno, je Real večino tekme zaostajal, tudi za 13 točk, na koncu se je na enem najbolj vročih gostovanj v Evropi boril celo za zmago.

''Nismo igrali slabo, a vsi vemo, kako težko je igrati pri Olympiacosu. Borili smo se do konca, a na koncu ostali praznih rok. Težko je premagati ekipo, ki je imela kar 36 prostih metov, mi le 11. S prstom ne bom kazal na sodnike, tudi v teh okoliščinah bi lahko našli pot do zmage,'' z zrelostjo odgovorov vedno znova preseneča slovenski najstnik, ki upa, da se bodo iz tega poraza s soigralci kaj naučili in z dvignjeno glavo nadaljevali sezono.

Bolje se skoraj ne da: Dončić najboljši obrambi lige nasul 33 točk:

Trije predčasno končali tekmo

Pri Realu, ki mu zaradi poškodbe še vedno ne more pomagati slovenski reprezentant Anthony Randolph, je 24 točk dodal še Američan Jaycee Carroll, preostali pa so odpovedali. Tretji najboljši strelec je bil z osmimi točkami center Walter Tavares, ki je moral tako kot Felipe Reyes in Trey Thompkins s petimi osebnimi napakami predčasno končati tekmo. 

 

Ne spreglejte