O generalu R. Maistru in Don Juanu

Pogovori: V Medobčinskem muzeju Kamnik predstavitev knjige Rudolf Maister - sto let severne meje, v Mladinskem gledališče pa o Don Juanu
Fotografija: Foto: Arhiv muzeja
Odpri galerijo
Foto: Arhiv muzeja


Danes bodo v gradu Zaprice predstavili knjigo Rudolf Maister – sto let severne meje, ki jo je izdala založba Mladinska knjiga. Tudi z njo zaznamuje stota obletnica konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev.

V letih 1918 in 1919 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo še danes. Odločilne, dobesedno zgodovinske zasluge za to ima Rudolf Maister (rojen leta 1874 v Kamniku), so zapisali v napovedniku.

Njegovo življenjsko zgodbo je v knjigi opisal Mihael Glavan, študije o njegovi vsestranski ustvarjalnosti so prispevali Igor Grdina, Andrej Misson, Alenka Puhar, Milček Komelj, Vlasta Stavbar, Alenka Juvan, Peter Krečič in Milan Lovrenčič. Izbor dokumentarnega in slikovnega gradiva je naredil Primož Premzl, ponatisov spominskih člankov pa Aleš Berger. Nekaj od njih bo sodelovalo na predstavitvi in pogovoru (od 18. do 19.30 ure danes), ki ga bo vodila urednica Nela Malečkar, Prvo slovensko pevsko društvo Lira pa bo zapelo nekaj pesmi. Vstop prost.


Don Juan v Deželi pridnih


V Mladinskem gledališču imajo v okviru programa Mladinsko_Dialog pogovore v sklopu Mladinski diskurz in v klubskem programu Dežela pridnih. Slednjega letos vodita Boštjan Narat in Erik Valenčič, ki si, kot so zapisali v napovedniku gledališča, »prizadevata združiti proletariat duha z aristokracijo duha, nam predstavljata zanimive goste in postavljata provokativna vprašanja«.

Danes ob 20.30 je na sporedu Don Juan, ki je »ključna osebnost jeseni 2018 v slovenskem mladinskem gledališču« in se bo danes ustavil v Deželi pridnih. Pogovor s filozofinjo Alenko Zupančič, »eno najprodornejših intelektualk slovenskega prostora zadnjih desetletij«, bo vodil Boštjan Narat. Vstop prost.

Komentarji: