Ne spreglejte naslednjega Agrobiznis dogodka, prijavite se na brezplačne e-novice.
Vaši podatki so na varnem. Časnik Finance se zavezuje, da bo vaše podatke skrbno hranil in uporabljal samo za obveščanje o Agrobiznis dogodkih ter jih ne bo posredoval tretjim osebam. Odjavna povezava se nahaja na dnu vsakega biltena.
S potrditvijo se strinjate s politiko zasebnosti Časnika Finance.
Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.
GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije
Za belo čilijevo vino je Matic Vizjak marca na ocenjevanju vin v New Yorku dobil zlato priznanje, zato upa na izvoz. Slika je z lanskega čili festivala v Ljubljani.
Ljubitelji pekoče hrane in čilijev poznajo Matica Vizjaka kot avtorja Čili frika, kot je poimenoval linijo svojih pekočih omak, in kot organizatorja čili festivala v Šmarju pri Jelšah, ki ga je prvič pripravil pred dvema letoma. Da mu ne manjka idej, dokazuje s tem, da je združil vino in čilije. Ker ima pri pikantnih omakah na domačem trgu že veliko konkurence, več uspeha – zlasti v tujini – pričakuje od tako imenovanega čili vina.
Preden se je ustalil na domači kmetiji, je nekaj let potoval in delal po svetu. Nabiral je različne izkušnje, zlasti z delom v gostinstvu. Ko se je vrnil domov, je v hrani našel tudi izziv. Njegov oče čebelari in ima 40 panjev. Matic je ponudbo medu popestril s kremnim medom, narejenim iz kristaliziranega medu, ki mu dodaja cimet, ingver, čokolado in, seveda, čili. »Tak kremni med z dodatki gre dobro v prodajo,« pravi Matic Vizjak.
Od medu s čilijem do čilijevih omak
Ker v trgovinah ni našel takšnih pikantnih omak, ki bi mu bile všeč, jih je začel kuhati sam. Najprej samo za lastno uporabo, ponudil jih je tudi prijateljem in znancem. Ti so se nad njimi navdušili in jih želeli kupiti. Tak pozitiven odziv ga je prepričal, da se je s čilijevimi omakami začel resneje ukvarjati. Pred dvema letoma je sedem okusov omak prvič javno predstavil, in to nikjer drugje kot na čili festivalu v domačem kraju, ki ga je sam organiziral. Trži jih pod blagovno znamko Čili frik, kuha pa iz več vrst čilijev iz domačega rastlinjaka, domače zelenjave, sadja in ekstra deviškega oljčnega olja iz slovenske Istre.
V New Yorku nagrajeno čili vino
Šel je še korak dlje in naredil medico in žganje s čiliji. Najbolj pa izstopa tako imenovano čili vino, ki ga želi izvažati. V Sloveniji ga je prvič predstavil pred dvema letoma na festivalu Vino in čokolada v Podčetrtku. Lani je začel sodelovati z vinogradništvom Kolar iz Spodnje Ponikvice in izboljšal kakovost tega vina. Da je na pravi poti, verjame po zlatem priznanju, ki ga je marca letos za belo čili vino dobil na prestižnem vinskem tekmovanju v New Yorku. Upa, da bo čez lužo za to vino našel tudi kupce.
Pred pisanjem je smiselno prebrati
pravila foruma.
Uredništvo Finance.si bo po svoji presoji sporna sporočila izbrisalo
in po potrebi posameznim avtorjem odvzelo možnost pisanja.
Opozorilo: po
Kazenskem zakoniku KZ-1
je posameznik kazensko
odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti
ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe.
Finance bodo pomagale pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil,
če bodo k temu pozvane s strani pristojnih organov.
Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice
Nataša Zemljič Pangerc, NLB: »Pogoje in stroške posojila preverite v več bankah in hkrati poglejte, kako vas lahko banka podpre, če bi med vračanjem posojila zašli v težave.«