Novice

Kmetija Vizjak kombinira čili z medom in celo z vinom

Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
24.08.2017 20:49
Čas branja: 2 min
Kmetija Vizjak kombinira čili z medom in celo z vinom
Za belo čilijevo vino je Matic Vizjak marca na ocenjevanju vin v New Yorku dobil zlato priznanje, zato upa na izvoz. Slika je z lanskega čili festivala v Ljubljani.

Ljubitelji pekoče hrane in čilijev poznajo Matica Vizjaka kot avtorja Čili frika, kot je poimenoval linijo svojih pekočih omak, in kot organizatorja čili festivala v Šmarju pri Jelšah, ki ga je prvič pripravil pred dvema letoma. Da mu ne manjka idej, dokazuje s tem, da je združil vino in čilije. Ker ima pri pikantnih omakah na domačem trgu že veliko konkurence, več uspeha – zlasti v tujini – pričakuje od tako imenovanega čili vina.

Preden se je ustalil na domači kmetiji, je nekaj let potoval in delal po svetu. Nabiral je različne izkušnje, zlasti z delom v gostinstvu. Ko se je vrnil domov, je v hrani našel tudi izziv. Njegov oče čebelari in ima 40 panjev. Matic je ponudbo medu popestril s kremnim medom, narejenim iz kristaliziranega medu, ki mu dodaja cimet, ingver, čokolado in, seveda, čili. »Tak kremni med z dodatki gre dobro v prodajo,« pravi Matic Vizjak.

Od medu s čilijem do čilijevih omak

Ker v trgovinah ni našel takšnih pikantnih omak, ki bi mu bile všeč, jih je začel kuhati sam. Najprej samo za lastno uporabo, ponudil jih je tudi prijateljem in znancem. Ti so se nad njimi navdušili in jih želeli kupiti. Tak pozitiven odziv ga je prepričal, da se je s čilijevimi omakami začel resneje ukvarjati. Pred dvema letoma je sedem okusov omak prvič javno predstavil, in to nikjer drugje kot na čili festivalu v domačem kraju, ki ga je sam organiziral. Trži jih pod blagovno znamko Čili frik, kuha pa iz več vrst čilijev iz domačega rastlinjaka, domače zelenjave, sadja in ekstra deviškega oljčnega olja iz slovenske Istre.

V New Yorku nagrajeno čili vino

Šel je še korak dlje in naredil medico in žganje s čiliji. Najbolj pa izstopa tako imenovano čili vino, ki ga želi izvažati. V Sloveniji ga je prvič predstavil pred dvema letoma na festivalu Vino in čokolada v Podčetrtku. Lani je začel sodelovati z vinogradništvom Kolar iz Spodnje Ponikvice in izboljšal kakovost tega vina. Da je na pravi poti, verjame po zlatem priznanju, ki ga je marca letos za belo čili vino dobil na prestižnem vinskem tekmovanju v New Yorku. Upa, da bo čez lužo za to vino našel tudi kupce.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Nasveti o financiranju razvoja kmetije in refinanciranju posojil

Tudi o tem bomo v petek, 12. aprila, govorili na Svetovalnici za kmete in vas vabimo na ta posvet.

AGROBIZ
Novice
Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nemčija: 250 tisoč evrov za hektar njive 5

Toliko bi plačal Intel, ki bo zgradil tovarni računalniških čipov in procesorjev

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Tako Gruntek raste z dostavo zelenjave od njive do mize

Hrvaški startup že oskrbuje dva tisoč družin z zelenjavo v hrvaških mestih, prihodnje leto pa napovedujejo širitev na Dunaj in morda k nam.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Inovativni kmetje so zbežali od doma!
Agrobiznis
Z 11. AGROBIZNIS KONFERENCE
Agro PodjetnikJana Petkovšek Štakul Inovativni kmetje so zbežali od doma! 2

O inovativnih praksah in priložnostih slovenskega kmetijstva smo govorili na 11. Agrobiznis konferenci.

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo
Agrobiznis
Agrobiznis
Agro PodjetnikPetra Šubic Zakaj se splača pridelovati gensko nespremenjeno sojo

Letos jo bodo člani zadruge Kooperativa Kristal zasejali na dobrih 300 hektarjih; pozneje bi radi postavili svoj silos in celo pražarno soje.

AGROBIZ
Novice
Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni
Agrobiznis
NoviceRedakcija Agrobiznisa Kmetje z napovedanimi razbremenitvami niso zadovoljni

Na zasedanju kmetijskih ministrov podprli spremembe, ki kmetom omogočajo večjo prožnost pri izpolnjevanju okoljskih pogojev, a kmetje niso zadovoljni.

AGROBIZ
Nasveti
Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo
Agrobiznis
NasvetiUredništvo Agrobiznisa Kaj bančnica svetuje kmetom, ki so pred večjo naložbo

Nataša Zemljič Pangerc, NLB: »Pogoje in stroške posojila preverite v več bankah in hkrati poglejte, kako vas lahko banka podpre, če bi med vračanjem posojila zašli v težave.«

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.