Slovenske odbojkarice svetovne podprvakinje

V finalu stožiškega SP do 23 let so morale izbranke Alessandra Chiappinija premoč priznati Turkinjam (0:4).

Objavljeno
17. september 2017 23.20
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Slovenske odbojkarice so svetovne podprvakinje v kategoriji mlajših članic (do 23 let). Po šestih zaporednih zmagah pred domačim avditorijem v Stožicah so v finalu vendarle naletele na previsoko oviro, Turkinje so bile namreč boljše s 4:0 (12, 11, 13, 8). Izbranke selektorja Atamana Guneyligila so s tem še nadgradile predlanski uspeh, ko so bile srebrne, Slovenke pa so z veličastnim drugim mestom vpisale daleč največji uspeh v zgodovini ženske odbojke pri nas.

Domači selektor Alessandro Chiappini je finalni obračun začel z enako postavo kot večino prejšnjih: s podajalko Evo Mori, blokerkama Sašo Planinšec in Tino Grudina, sprejemalkama Lano Ščuka in Anito Sobočan (ves dvoboj se je izmenjavala s klubsko soigralko pri Novi KBM Branik Ano Marijo Vovk), korektorko Izo Mlakar in prosto igralko Majo Pahor. Pogled na turško zasedbo je bil prav zastrašujoč: v kadru so bile namreč kar tri odbojkarice, visoke 192 centimetrov ali več, dve od njiju sta tekmo začeli. Za primerjavo, najvišja Slovenka Darja Eržen meri 189 centimetrov.

V prvih dveh nizih so si prvakinje hitro priigrale prednost petih točk in gostiteljicam se ni več posrečilo vrniti v igro. Drugače je bilo v tretjem delu, ko so Slovenke narekovale ritem, z blokom Morijeve ušle že za tri točke (9:6), nazadnje po točki Mlakarjeve vodile z 12:11, a so Turkinje v končnici učvrstile servis in pobrale tudi ta niz. Zadnji je bil nato le še formalnost, Turkinje so kar letele po parketu in potrdile zasluženo zmago. Vendar pa to slovenskega veselja ni skalilo, čeravno je steklo tudi nekaj solzic.

Zmagovalke so bile boljše v vseh segmentih igre: v napadalnem učinku, pri sprejemu, začetnem udarcu (9:0) in bloku (11:5), le neizsiljenih lastnih napak so si Chiappinijeve izbranke privoščile manj. V domači vrsti so točke dosegle: Iza Mlakar 9, Lana Ščuka 8, Tina Grudina 5, Eva Mori 3, Saša Planinšec in Ana Marija Vovk po 2, Anita Sobočan 1. Pri tekmicah je 194 centimetrov visoka Ebrar Karakurt prispevala 13 točk ob kar 60-odstotnem napadalnem izkoristku. V idealno postavo prvenstva so uvrstili tudi podajalko Morijevo, blokerko Planinščevo in korektorko Mlakarjevo.