Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
19. 1. 2018,
16.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca EP Hrvaška 2018 Danska Varaždin Veselin Vujović

Petek, 19. 1. 2018, 16.00

6 let, 2 meseca

Statistična primerjava Slovenije in Danske

Slovenci, pozor! Danska ima najbolj vročega na Hrvaškem!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

1

Slovemska rokometna reprezentanca | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Danes se bosta v zelo pomembnem srečanju drugega dela evropskega prvenstva v rokometu v Varaždinu pomerili Slovenija in Danska. Pogled na statistiko razodeva, da je Slovenija najbolj učinkovita udeleženka EP 2018 v metih s krilnih položajev, Danci pa držijo vodstvo pri strelih s šestmetrske razdalje. Olimpijski prvaki so zelo ponosni tudi na vratarja, ki ustavi skoraj polovico vseh strelov.

Izbranci Veselina Vujovića se bodo poskušali zvečer v Varaždinu maščevati Dancem za poraz v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Riu. Skandinavci so po zmagi nad Slovenijo (37:30) dobili dodatna krila in na koncu osvojili zlato medaljo. Danci, ki so s prvega dela prinesli točko več od Slovencev (dve proti eni), so na evropskem prvenstvu na Hrvaškem dokazali, da niso nepremagljivi. V skupini D so izgubili proti Češki (27:28).

Statistična primerjava reprezentanc, ki na zadnjih velikih tekmovanjih igrata pomembno vlogo v rokometu, priča o tem, da so Danci nevarnejši v napadu (dosegli so več zadetkov), Slovenci pa boljši v obrambi (prejeli so manj zadetkov).

  Slovenija Danska
Doseženi zadetki 77 84
Prejeti zadetki 69 75
Sproženi streli na gol 117 136
Natančnost strelov (skupno) 66 % 62 %
Natančnost strelov (6m) 68 % 85 %
Natančnost strelov (krilo) 86 % 68 %
Natančnost strelov (9m) 50 % 49 %
Natančnost strelov (7m) 79 % 70 %
Natančnost strelov (protinapad) 57 % 58 %
Natančnost strelov (prodor) 85 % 67 %
Asistence 27 36
Izgubljene žoge 28 22
Ukradene žoge 3 8
Blokade 9 9
Izključitve (2m) 24 11
Rumeni kartoni 10 7
Rdeči kartoni 3 1

Danci kralji z bližine, Slovenci pa s krilnih položajev

Gašper Marguč je zelo natančen s krilnih položajev. | Foto: Sportida Gašper Marguč je zelo natančen s krilnih položajev. Foto: Sportida Kar zadeva natančnost strelov, je v tesni prednosti Slovenija. A ne na vseh igralnih položajih. Danci so neprekosljivi vladarji, kar se zadeva strele s šestmetrske črte. Če si izborijo strel iz neposredne bližine, zatresejo mrežo kar v 85 odstotkih primerov. S tako visoko učinkovitostjo se ne more pohvaliti nobena udeleženka EP 2018 na Hrvaškem.

Če so Danci kralji strelov s šestih metrov, pa so Slovenci strah in trepet vratarjev prek krilnih položajev. V mrežo roma kar 86 odstotkov vseh strelov, ki jih pošljeta ali levi ali pa desni krilni igralec.

Danci v povprečju na tekmah EP 2018 na vrata streljajo večkrat od Slovencev, zanimivo pa je, da sta današnja tekmeca najslabša na prvenstvu, kar zadeva učinkovitost v protinapadih. Ko njuni reprezentanti zdrvijo v protinapad, žoga konča v mreži le v 57 oziroma 58 odstotkih.

Danski vratar v življenjski formi     

  Slovenija Danska
Najboljši igralec v napadu Miha Zarabec 19 (10 golov in 9 podaj) Mikkel Hanson 28 (19 golov in 9 podaj)
Najboljši vratar Green Krejberg Jannick (45 %) Urban Lesjak (36 %)

Med posamezniki najbolj izstopata Miha Zarabec (Kiel) in Mikkel Hanson (PSG), med čuvaji mreže pa izstopa Green Krejberg Jannick. Danski reprezentant, ki si klubski kruh služi pri nemškem Magdeburgu, je najbolj razigrani vratar na tem prvenstvu.

Green Krejberg Jannick je najbolj razigrani vratar na EP 2018 na Hrvaškem. Danes se bo spopadel s slovenskimi ostrostrelci. | Foto: Reuters Green Krejberg Jannick je najbolj razigrani vratar na EP 2018 na Hrvaškem. Danes se bo spopadel s slovenskimi ostrostrelci. Foto: Reuters

V skupinskem delu evropskega prvenstva je ubranil kar 45 odstotkov strelov! Skoraj polovico vseh. Urban Lesjak, njegov stanovski kolega pri Sloveniji, se lahko pohvali s 36-odstotno učinkovitostjo.

Bodo sodniki spet delili kazni kot po tekočem traku?

Slovenija na turnirju pogreša več ukradenih žog. Tekmecem jih je izmaknila le tri, najmanj izmed vseh udeležencev prvenstva. Danci so jih skoraj trikrat več. Skandinavci imajo tudi več asistenc in manj izgubljenih žog.

Slovenija je bistveno slabša še v eni statistični prvini, ki je v zadnjih dneh dvigovala prah na sončni strani Alp. Zbrali so največ kazenskih minut na tekmovanju (48), več kot dvakrat od Dancev (22). Prevladujejo tudi v rumenih in rdečih kartonih. Bo kaj drugače zvečer, ko se bo ob 20.30 začela ena od najpomembnejših tekem Slovenije na tem prvenstvu?

Ne spreglejte