DOBROTA

Dobrotnik kupil hišo za materinski dom

Objavljeno 20. maj 2017 14.20 | Posodobljeno 20. maj 2017 14.24 | Piše: Špela Ankele

Moje življenje je šlo mimo, zato denar prepuščam fundaciji, pravi 87-letnik.

Dobrotnik Vincenc Draksler je z ženo Margit. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Včeraj so sredi Kranja svečano odprli materinski dom. Vanj se bodo v prihodnjih tednih preselile matere z otroki, ki zdaj bivajo na Jesenicah. Tam so sedem let dajali zavetje 150 ženskam in otrokom, ki so ostali brez strehe nad glavo. Ker občinski prostori na Jesenicah žal niso imeli tudi zunanjih površin, so v Varni hiši Gorenjske, pod katero spada tudi materinski dom, že dolgo pogledovali po novi hiši, to pomlad pa so jo našli sredi Kranja.

Zgodba o selitvi gorenjskega materinskega doma je zanimiva predvsem zaradi tega, ker je vseh 443.000 evrov, kolikor je stal nakup Jenkove vile, podaril Vincenc Draksler. To seveda ni bila prva donacija dobrotnika, ki je bil pred 87 leti rojen v Kranju – v zadnjih sedemnajstih letih je domačemu kraju in projektom, ki so pomagali tako zdravljenim odvisnikom kot otrokom, podaril kar 2,5 milijona evrov. In zakaj dobrotnik, ki ga je življenjska pot že pred časom zanesla iz domovine, toliko denarja namenja domačemu mestu?

»Če imaš možnost nekaj narediti in podariti, zakaj tega ne bi tudi storil? V tem uživam,« je, kot da bi bilo podarjanje milijonov nekaj samoumevnega, včeraj pojasnil Vincenc Draksler. Dodal je še: »Moje življenje je že šlo mimo, zato denar prepuščam fundaciji, ki nosi moje ime. Del teh sredstev bo šlo prek materinskega doma tudi za matere z otroki, saj bi radi nekaj naredili za napredek naroda.«

Kot pove pogled v javno dostopen življenjepis Vincenca Drakslerja, se je pred skoraj devetimi desetletji rodil v Kranju, kjer je tudi odraščal v številni, dvanajstčlanski družini. Umetniško nadarjen mladenič je svojo priložnost našel v filmski industriji, konec petdesetih let minulega stoletja pa ga je ljubezen ponesla v Nemčijo, od koder je bila doma njegova prva žena. Tam se je začel ukvarjati z nepremičninami, vodil pa je tudi tovarno mesnih dobrot, imenovano Oberkreiner Wurst Spezialität. Pozneje je pristan našel v Švici, kjer z ženo Margit živi v mestu Krezuzlingen ob Bodenskem jezeru.

A vrnimo se v Kranj. V vilo se bo v prihodnjih tednih preselil materinski dom, ki je doslej domoval na Jesenicah. »Na Jesenicah je bilo prostora za štiri družine, tu v Kranju pa ga bo za več mamic, ki so se z otroki znašle v stanovanjski stiski. Streho nad glavo ponudimo večinoma Gorenjkam. Ker je prošenj za pomoč vse več, smo morali letos zaradi pomanjkanja prostora odkloniti že enajst takšnih prošenj,« je stanovanjsko stisko, v kateri se znajde vse več Slovenk, opisala Vilma Regovc, vodja Varne hiše Gorenjske.


V materinskem domu tudi glasbene terapije

Ne samo v gorenjskem materinskem domu, tudi v varnih hišah in še kje že vrsto let poteka glasbena terapija. Zanjo skrbi Inštitut Knoll, ki ga je s Claudio Knoll ustanovila Kranjčanka Špela Knoll. Kot ena od prvih Slovenk je Špela Knoll opravila podiplomski študij glasbene terapije na britanski univerzi Cambridge. »S pacientom se poskušam pogovarjati, a ne z besedami, marveč z glasbo. Skupaj z njim igram, ga vodim in predenj na neki način postavim ogledalo, sestavljeno iz glasbe,« nam je že pred časom povedala Špela Knoll. Kot je dodala včeraj, je napredek takšnih terapij hitro viden. »Ne delamo samo z otroki, ampak s celimi družinami,« je o glasbeni terapiji, ki je pomagala marsikateri stanovalki gorenjskega materinskega doma, še dodala Knollova, ki že ducat let sodeluje z Varno hišo Gorenjske.

S hčerkico 
ostali na cesti

Ena od mamic, ki zadnje mesece živijo v materinskem domu na Jesenicah, nam je stisko, v kateri se je znašla letos, opisala z besedami: »Živela sem v najemniškem stanovanju, ki ga je lastnik prodal, zato sva z otrokom ostala na cesti. Na Jesenicah je sicer zelo lepo, a tukaj nam bo še lepše, saj veliko odtehta velik vrt, ki obdaja vilo.« Druga mamica, prav tako Gorenjka, pa je zgodbo strnila takole: »Zaradi težav s sorodniki je bilo treba oditi od doma, saj druge možnosti ni bilo. S hčerkico sva poiskali zavetišče v materinskem domu. Trenutno še iščem službo. Obeti so dobri in upam, da se tudi to kmalu uredi.«

Kot smo še izvedeli včeraj, dobrotnik Vincenc Draksler še ne namerava odnehati. Ravno ta teden je predstavnikom kranjske občine, kjer skrbijo za delovanje njegove fundacije, na mizo dal nov predlog. Zdaj želi najti še prostore, ki bodo prišli še kako prav otrokom in mladostnikom. 

Deli s prijatelji