Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

Natisni članek

Žan Košir

Petek, 21. 9. 2018, 4.00

5 let, 7 mesecev

Žan Košir

Lani je previdno tipal teren, letos bo "bika" zgrabil za roge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87
Žan Košir | Žan Košir, najuspešnejši slovenski deskar vseh časov, bo vztrajal v snežni karavani. Tekmovalni vrhunec ga čaka v začetku februarja, ko bo v Park Cityju v ZDA na sporedu svetovno prvenstvo. | Foto Mojfokus

Žan Košir, najuspešnejši slovenski deskar vseh časov, bo vztrajal v snežni karavani. Tekmovalni vrhunec ga čaka v začetku februarja, ko bo v Park Cityju v ZDA na sporedu svetovno prvenstvo.

Foto: Mojfokus

Potem ko je prejšnjo sezono v južnokorejskem Pjongčangu kronal z bronasto olimpijsko medaljo, a se ob tem udeležil zgolj petih tekem svetovnega pokala, bo 34-letni deskar Žan Košir prihajajočo sezono, v kateri bo vrhunec svetovno prvenstvo v Park Cityju, zastavil drugače.

"Na koledarju svetovnega pokala je 15 tekem, v načrtu jih imam približno 12. Želim si odpeljati tudi nekaj paralelnih slalomov, ki sem se jim zaradi zdravstvenih težav izogibal že od leta 2015. Na svetovnem prvenstvu bi rad nastopil v obeh disciplinah," je napovedal Žan Košir, s tremi olimpijskimi medaljami najuspešnejši slovenski deskar vseh časov, ki si želi nadgraditi lansko sezono, ko je po zdravstvenem kolapsu, ki je sledil najuspešnejši sezoni 2014/2015, previdno tipal tekmovalni poligon.

Košir je bil eden od štarterjev na Triglav teku na Brdu pri Kranju. | Foto: Vid Ponikvar Košir je bil eden od štarterjev na Triglav teku na Brdu pri Kranju. Foto: Vid Ponikvar

Vrhunec sezone: svetovno prvenstvo v Park Cityju

Prav svetovno prvenstvo, ki ga bo februarja prihodnje leto gostil ameriški Park City (31. 1.–10.2.2019), bo vrhunec deskarskega koledarja v novi sezoni in 34-letnik iz Pristave pri Tržiču tam ne bo zgolj kot turist.

"Glede na to, da z velikih tekmovanj že imam nekaj medalj, je moj cilj vsakokrat medalja," priznava. S svetovnega prvenstva eno odličje že ima. Leta 2015 je v Lachtalu v Avstriji osvojil naslov svetovnega podprvaka v paralelnem veleslalomu. 

Lansko sezono je kronal z bronom na olimpijskih igrah v Pjongčangu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Lansko sezono je kronal z bronom na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Štart nove sezone deset let po prvih stopničkah

Deskarska sezona se bo s tekmo paralelnega veleslaloma v Carezzi v Italiji začela 13. decembra. Na koledarju bo približno deset let po prvi Koširjevi uvrstitvi na zmagovalni oder. V Arosi v Švici je bil 21. 12. 2008 v paralelnem slalomu tretji. Od takrat je še 15-krat stal na stopničkah, od tega štirikrat tudi na najvišji.

Po rekordni sezoni izgubil deset kilogramov, v novo sezono s petimi dodatnimi

Količinsko se je na novo sezono pripravljal več kot lani. "Pet kilogramov imam več kot lani," je izpostavil kot zanimivost. Po najuspešnejši sezoni 2014/2015, v kateri je osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v seštevku svetovnega pokala obeh deskarskih disciplin in za nameček še oba mala kristalna globusa, je namreč izgubil kar deset kilogramov mišične mase.

Bron z zlatim leskom ali grenkim priokusom? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bron z zlatim leskom ali grenkim priokusom? Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Vse to je zelo pomembno, če želim izpeljati sezono v celoti. Lani sem na primer v kvalifikacijah dosegal izjemne čase (na petih tekmah je bil v kvalifikacijah na 1. ali 2. mestu, op. a.), potem pa mi je v izločilnih bojih pogosto zmanjkalo moči.

Upam, da se to letos ne bo ponavljalo, poleg tega si želim, da vmes ne bi bilo kakšne napačne poteze, ki lahko podre vse, kar sem gradil. Lahko se zgodi, da voziš na slabem terenu, spregledaš v luknjo in vsega je v hipu konec. Toliko, kot sem letošnje poletje spet lahko užival v gibanju, treniral sem najmanj dvakrat dnevno, nisem že dolgo in to me dela živega. Želim, da se ves čas nekaj dogaja."

Žan Košir | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V iskanju prave mere

Pravi, da so bolečine precej redkeje prisotne kot lani in predlani, ko so mu težave s hrbtom povsem onemogočile športno udejstvovanje. "Očitno je šlo za vnetje nekega živca, ki se sčasoma obnavlja. Zavedam se, da bo, če bom šel prek sebe, to pustilo posledice."

Pa ve, kje je meja? "Težko vedno zadenem pravi trenutek. Uteži v fitnesu so na primer vedno težje in za telo, tudi za tiste dele, s katerimi nimam težav, za kolena in gležnje, tako težke, da težko ločim, ali bolečina izvira iz teže bremena ali je kriva poškodba telesa. To se pokaže šele čez dan ali dva."

Preventivno redno obiskuje fizioterapevta in maserja, letos se bo bolj vključeval v delo slovenske deskarske zveze, napoveduje.

"Kar naprej se podajam v nezano, si pa želim, da bi v eni disciplini še vedno lahko zmagal v skupnem seštevku svetovmnega pokala." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Kar naprej se podajam v nezano, si pa želim, da bi v eni disciplini še vedno lahko zmagal v skupnem seštevku svetovmnega pokala." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Skoki v neznano

Kakšna bo njegova športna prihodnost, v tem trenutku ne ve nihče. "Zdi se mi, da sem v coni, v kateri nihče ne ve, ali bom lahko tekmoval samo še eno leto ali deset. Kar naprej se malo podajam v neznano, si pa želim, da bi v eni disciplini še vedno lahko zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala."

Kaj bi bilo, če bi bilo

Priznava, da je še vedno zgolj na 80 odstotkih moči in da ima še kar nekaj manevrskega prostora. "Po sezoni 2015 sem se moral, ne po lastni odločitvi, umakniti in to me boli. Lani sem bil z bolj malo treninga še vedno lahko v stiku z najboljšimi. Še vedno me zanima, kaj bi bilo, če bi lahko bil fit kot pred leti, ali bi še vedno lahko deklasiral tekmece. Moj cilj je biti za razred boljši od konkurence. To so moje sanje."

Se sanjska sezona 2014/2015, ki jo je Košir kronal z velikim kristalnim globusom, lahko še kdaj ponovi? | Foto: Se sanjska sezona 2014/2015, ki jo je Košir kronal z velikim kristalnim globusom, lahko še kdaj ponovi?

Z diplomo do napredovanja na delovnem mestu

Zadovoljen je, ker je z diplomo na fakulteti za organizacijske vede na ministrstvu za finance, kjer je zaposlen kot vrhunski športnik, napredoval, še vedno je del projekta, ki povezuje najmlajše.

"Glede na to, da je deskarska sezona dokaj kratka, zgoščena na štiri mesece in da imam večji del leta poleg kondicijskih treningov čas tudi za kaj drugega, si želim biti vpleten v več segmentov, ne samo v šport. Če sem včasih lahko delal šolo in šport, bi zdaj, ko je fakulteta pod streho, ta del časa rad posvetil tudi drugim projektom. To je vmesna faza, po koncu kariere se bom tem projektom posvetil v celoti. Največja motivacija mi je, če so moje ideje uslišane in če delam tisto, kar je moja želja in plod mojih idej. Priznam pa že zdaj, da se po 20 letih individualizma težko podredim enemu sistemu, se pa vsega, česar se lotim, lotim profesionalno."

Ne spreglejte