Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 12. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Jernej Damjan Anže Semenič

Petek, 15. 12. 2017, 12.00

6 let, 4 mesece

Damjan že vso kariero govori o tem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Jernej Damjan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Najpozitivnejši presenečenji začetka sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih sta v slovenskem taboru Jernej Damjan in Anže Semenič. Oba izpostavljata isto stvar, za katero si prizadevata, in sicer konstantnost. "Vso kariero govorim, da je konstantnost tista, ki je največ vredna," poudarja Damjan.

Jernej Damjan je z zamudo prišel v svetovni pokal, saj ni del A-reprezentance, tako da je treniral z B-ekipo. Na prvi postojanki v Visli zato ni skakal. Ker mladi Timi Zajc šteje šele 17 pomladi, je dobil izkušeni Damjan priložnost v Kuusamu in zasijal. Skočil je do druge zmage v karieri.

Zatem se mu je še dvakrat uspelo uvrstiti med deset najboljših in trenutno je osmi skakalec začetka sezone. Pri vsem tem izpostavlja konstantne skoke: "To je bistvo. Vso kariero govorim, da je konstantnost tista, ki je največ vredna. Iz nje črpaš boljše dosežke in rezultate. Še nikoli se nisem čutil tako konstantnega. Rad bi, da tako ostane."

Orjak med slovenskimi skakalci: Gledam jih zviška, vendar z napačnega

Velikan Anže Semenič ni presenečen, je pa vesel. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Velikan Anže Semenič ni presenečen, je pa vesel. Foto: Žiga Zupan/Sportida S skoki je zadovoljen. Ve, kje so še malenkosti, ki bi jih rad popravil. Poudarja, da je na odskočnem mostu še nekaj rezerve: "Pri skokih je tako, da odličnega skoka ni. Morda se zgodita dva v življenju, pa še pri tistem bi se našel kdo, ki bi videl možnosti za popravke. Zdaj delam napake. V Kuusamu jih ni bilo in sem zmagal."

Na mostu ima rezerve tudi Anže Semenič, ki je prav tako pozitivno presenetil in je trenutno najboljši skakalec od tistih, ki so trenirali pod taktirko Gorana Janusa. Štirikrat je skočil med dobitnike točk, z devetim mestom v Nižnjem Tagilu pa dosegel uvrstitev kariere. Trenutno je v svetovnem pokalu na 19. mestu: "Nisem presenečen, ampak vesel. Končno se je obrestovalo to, kar smo poleti delali. Pomembno je, da skačem konstantno. Ko bom na mostu še bolj točen, bo tudi prelet boljši in bo mogoča deseterica "

Poleti so pri njem spremenili trening in ga prilagodili njegovemu telesu. Med skakalci je med najvišjimi, zagotovo pa v naši reprezentanci, saj v višino meri 192 centimetrov. Na vprašanje, ali nanje gleda zviška, v smehu odgovarja: "Gledam jih zviška, vendar z napačnega."

Engelberg ima posebno mesto za Damjana

V Engelbergu se vedno dobro počuti. | Foto: Sportida V Engelbergu se vedno dobro počuti. Foto: Sportida Ker je tako visok, se vsaka napakica toliko bolj pozna, a tudi višina je lahko prednost: "Ko je skok dober, je prednost v tem, da je v zraku večja površina. Pri napakah pa me bolj kaznuje."

Naslednja postojanka svetovnega pokala je Engelberg. Semenič se v tem skakalnem središču še ni vpisal med dobitnike točk, je pa ta kraj poseben za Damjana. Pred natanko tremi leti je bil v tem švicarskem skakalnem središču tretji, dan pozneje še četrti.

"Najraje imam tista prizorišča, kjer se dobro počutim, čeprav slabše skačem. Na Japonsko grem vedno rad. Letos je, žal, ne bo. Gremo pa zato čez lužo. Engelberg je nekaj podobnega. Tu sem že bil na stopničkah, nisem pa še preizkusil nove smučine. Komaj čakam, da jo," je dejal Damjan. Danes ga tako kot vse skakalce čakajo kvalifikacije, ki se bodo začele ob 16. uri.

Ne spreglejte