Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2018,
22.50

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Reli Dakar 2018 Simon Marčič

Sobota, 13. 1. 2018, 22.50

6 let, 3 mesece

Reli Dakar

Marčič dan počitka preživel z orodjem v roki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Simon Marčič | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar so blizu polovice preizkušnje, v soboto jih čaka prvi del maratonske sedme etape La Paz - Uyuni v Boliviji, v igri pa kljub številnim težavam ostaja tudi slovenski predstavnik Simon Marčič.

Za udeleženci relija je tudi že dan počitka v La Pazu. A ta za tekmovalce kategorije originals, v kateri tekmuje tudi edini slovenski tekmovalec Simon Marčič, ne pomeni prav veliko počitka, saj ga praviloma izkoristijo za popravila na motociklih in štirikolesnikih.

Marčič je tako dan počitka preživel z orodjem v roki, netekmovalni dan pa mu je prišel zelo prav, saj se je moral lotiti nujno potrebnih popravil na svojem dirkalniku.

"Na 6. etapi iz Arequipe proti La Pazu mi je šlo odlično, dober ritem sem imel in napadal na polno. Mislim, da sem vozil okrog 50. mesta, ko mi je 20 kilometrov pred ciljem odtrgalo cev za dovod olja iz agregata v hladilnik. Najprej sem prosil domačine za nekaj olja, šlo je za silo, a že po nekaj kilometrih sem videl, da preveč teče in da bom v cilj očitno moral peš. Še enkrat letos mi je pomagal srbski tekmovalec Gabor Saghmeister in me privlekel v cilj. Lahko rečem, da ni bil ravno slavnostni vhod v mesto, ki je vrvelo v karnevalskem vzdušju," je zadnjo porcijo težav na reliju opisal slovenski dirkač.

Rešila sta ga domačina iz La Paza

"Dve uri sem se klatil po taboru, da bi našel cev, a brezuspešno, saj imajo novi modeli KTM dirkalnika precej krajšo cev. Na koncu sta mi dva domačina iz La Paza cev izdelala kar doma in mi dobesedno 'rešila rit'. Ponosen sem, da mi je uspelo vse skupaj prebroditi," je bil pri opisu reševanja težav slikovit Mariborčan.

Simon Marčič | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Priznal je, da je zanj že velik uspeh to, da je sploh prišel do Bolivije; v nadaljevanju pa pričakuje, da bo imel več sreče z motociklom. Puščavski del relija ga je presenetil, saj se je izkazalo, da je podlaga veliko mehkejša od tiste v puščavi Liwa, obenem pa skoraj snežno bela, kar pomeni slabo vidljivost v urah, ko je sonce najvišje.

Danes ponoči dirkačev ne čaka le naporna etapa, pač pa še en izziv. Vremenska napoved namreč ni najboljša, v Boliviji je muhasto deževno obdobje, zato bodo oblake prahu vsaj deloma zagotovo zamenjale blatne kopeli. Etapa La Paz - Uyuni je dolga kar 727 km, od tega jih bo 425 merila štoparica - daljši "brzinec" bo samo še nedeljski.

Ne spreglejte