Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
20. 6. 2018,
10.42

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid NBA

Sreda, 20. 6. 2018, 10.42

5 let, 10 mesecev

Luka Dončić poudaril: Vse je v prstanu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Real Madrid je v sredo po zmagi nad Baskonio prišel še do naslova državnega prvaka, s tem pa se je zaključila sanjska sezona za Luko Dončića. Zdaj sledi pot v ZDA. Pred njim je nova stopnička, liga NBA. Slovo od Madrida, kjer je preživel lepe trenutke, je bilo čustveno. V noči na petek bo jasno, katero moštvo ga bo izbralo na naboru in kje bo nadaljeval košarkarsko kariero. Luka pa je za Američane, malo v šali malo zares, že napovedal, kako si predstavlja prvih pet let onstran Atlantika. Ena od želja je šampionski prstan za naslov prvaka lige NBA.

Luka Dončić je osvojil v tej sezoni praktično vse, kar se osvojiti da. | Foto: Reuters Luka Dončić je osvojil v tej sezoni praktično vse, kar se osvojiti da. Foto: Reuters

Vse skupaj se je začelo septembra na evropskem prvenstvu. V slovenski reprezentanci je naredil ogromen korak naprej, bil nosilec naše izbrane vrste, ki je stopila na evropskih vrh. Luka je bil prav tako uvrščen v idealno peterko prvenstva.

Luka Dončić
Sportal Dončićev sanjski scenarij: Zbogom, Evropa!

Lovorika ob lovoriki, naziv ob nazivu: Hvala vsem

Sledil je prehod v klubsko okolje, kjer je po poškodbi Sergia Llulla postal osrednja gonila sila slovitega Reala. Luka je bil najkoristnejši igralec Evrolige (MVP), osvojil naziv MVP tudi na zaključnem tekmovanju elitnega evropskega klubskega tekmovanja, z Realom je stopil na vrh Evrope, bil tudi MVP španskega prvenstva, ki ga je v sredo povrhu vsega še osvojil, ...

Z vsega 19 leti je bil osrednje evropsko ime v sezoni 2017/18. | Foto: Reuters Z vsega 19 leti je bil osrednje evropsko ime v sezoni 2017/18. Foto: Reuters

Ker je Luka igral zadnjo tekmo za Real - v članskem moštvu je debitiral pri 16-letih -, je bilo slovo od soigralcev in celotnega osebja čustveno. Slovenski košarkarski dragulj se namreč podaja v ligo NBA.

"Za menoj je najboljša sezona. Rad bi se zahvalili vsem v Real Madridu, da so mi pomagali – trenerjem, soigralcem, vsem," je Luka dejal po novem uspehu.

In ob tej poti se je v tej sezoni nenehno peljala vzporedna cesta, na kateri se je govorilo o ligi NBA in naboru, ki bo iz četrtka na petek.

Najverjetneje prvi na naboru za ligo NBA: Se vidiva prvak

Ob zadnji osvojeni lovoriki v tej sezoni je na svojem twitter profilu napisal "še ena", iz Amerike pa se je kaj kmalu oglasil tudi Deandre Ayton, ki bo na naboru najverjetneje številka 1. "Se vidiva prvak," mu je vrstnik sporočil iz ZDA.

Govoric, v kateri klub bo Luka šel, je ogromno. | Foto: Getty Images Govoric, v kateri klub bo Luka šel, je ogromno. Foto: Getty Images

Veliko govoric je, katera ekipa bo Luko na naboru izbrala. Kombinacij je ogromno. Ena izmed njih je, da bi ga izbrala že Sacramento ali Atlanta. "Luka je prišel v središče pozornosti v pogovorih znotraj Atlante, da bi ga izbrali kot tretjega na naboru," pravi novinar ESPN Adrian Wojnarowski.

Sportal Legendarni Steve Nash povzdignil Luko Dončića

Sacramento, Atlanta, Memphis, Dallas, Los Angeles Clippers ...?

Za Luko naj bi se zagreli tudi pri Memphisu, ki izbira kot četrti, in Dallasu, ki bi rad nekoga, ki bo nasledil velikega Dirka Nowitzkega. Tako kot pri Atlanti so tudi pri Memhpisu očitno pripravljeni zamenjati svoj položaj na naboru za dobro ponudbo drugih klubov. Veliko se govori o Los Angeles Clippers, ki želijo pripeljati organizatorja igre. Prav tako naj bi bilo jasno, da v Kaliforniji naj ne bi več igral Miloš Teodosić, ki je v pretekli sezoni debitiral v najmočnejši ligi na svetu.

Jasno je, da bo na naboru izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev. | Foto: Sportida Jasno je, da bo na naboru izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev. Foto: Sportida

V ZDA še nikoli niso toliko govorili o evropskem košarkarju, ko je bila tema nabor. Luka je v središču pozornosti, pa čeprav, kot kaže, ne bo prva izbira. Navdušujejo se nad njegovimi potezami, dosežki in zrelostjo. Vsi v en glas poudarjajo, da tako dovršen košarkar in povrhu še mlad v ligo NBA še ni vstopil.

Jasno pa je, da bo izboljšal najboljšo slovensko uvrstitev na naboru lige NBA. Boštjana Nachbarja so leta 2002 kot 15. po vrsti izbrali Houston Rockets.

Sportal Dončić: Dali so mi vse, zato jih bom pogrešal

In kako si je Luka zamislil prvih pet let v ligi NBA?

Zanimiv in zabaven video pa so naredili pri Bleacherreport, v katerem pogleduje proti svoji prihodnosti v ligi NBA in naslednjih petih letih. Vse skupaj se v videu, ki je začinjen s humorjem, začne z vprašanjem: "Jaz moram izbrati svojo pot? Pojdimo …"

V prvem letu si želi osvojiti naziv novinec leta. Zabil bi rad čez Kristapsa Porzingisa, rad bi postal kralj New Yorka. V drugem letu je omenil Ljubljano in kako bi začel posel v slovenskem glavnem mestu. Pošalil se je za tretje leto, ko je rekel, da bo potreboval nov avto, ali dva, da bo nastopil v glasbenem spotu Draka, nato pa bo poizkusil srečo pri slavni igralki Jeniffer Aniston in jo povabil na zmenek. "Jen, ali si za?" se je pošalil Luka.

V četrtem letu igranja v ligi NBA je izpostavljen naziv MVP lige, peto leto igranja pa bo osvojil naslov prvaka in si nadel šampionski prstan. "Vse je v prstanu," je še dejal Luka in zaključil video, v katerem je zagotovo tudi nekaj resničnih misli: "Najbolje bo, da začnem."

Ne spreglejte