Evropa nima moči, ampak izkušnje

Luka Dončić ima vse potrebno, da v ligi NBA postane prvi izbor in novinec leta.

Objavljeno
27. marec 2017 10.38
Philadelphia 76ers' Dario Saric, left, goes up for a shot against Boston Celtics' Amir Johnson during the second half of an NBA basketball game, Sunday, March 19, 2017, in Philadelphia. Philadelphia won 115-99. (AP Photo/Matt Slocum)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Dario Šarić je eden glavnih kandidatov, da postane najboljši novinec v ligi NBA, Luka Dončić pa ima vse več možnosti, da postane prvi izbor na draftu prihodnje leto. Mladi evropski košarkarji v primerjavi z ameriškimi vrstniki resda zaostajajo v telesni moči, a zato v ligo NBA pridejo precej izkušenejši.

Vse generacije mladih košarkarjev niso enako talentirane. Včasih v ligo NBA pride cel kup izjemnih igralcev, spet kdaj drugič je letina zelo slaba. Leta 1984 so bili denimo med prvimi petimi na draftu Hakeem Olajuwon, Michael Jordan in Charles Barkley, med prvimi petnajstimi pa tudi John Stockton, vsi člani košarkarske hiše slavnih. Ali pa leta 2003, ko so bili na draftu LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony in Chris Bosh.

Za najslabši draft še vedno velja tisti iz leta 2000. Prvi izbor je bil Kenyon Martin, praktično nihče med takratnimi mladeniči pa ni naredil izjemne kariere. Tedaj je sicer Indiana kot 27. po vrsti izbrala slovenskega centra Primoža Brezca.

Kljub temu se vsi igralci ne podajo med ameriške profesionalce takoj isto leto, kot so izbrani. Hrvaški krilni košarkar Dario Šarić je bil denimo na draftu leta 2014, a je v ligi NBA zaigral v tej sezoni. Za dobre igre pri Philadelphii bo morda celo prejel nagrado za najboljšega novinca. Mnogi temu nasprotujejo, saj so prepričani, da nihče od tokratnih novincev ni zares zablestel, zato bi morala liga NBA ravnati enako kot občasno storijo na Univerzi Columbia pri podeljevanju Pulitzerjevih nagradah. Če v kateri od kategorij ni ustreznega kandidata, nagrade preprosto ne podelijo.

Šarić bi postal šele drugi evropski košarkar s to nagrado. Prvi je bil španski gibljivi center Pau Gasol v sezoni 2001/02. Šarićev preboj v ligi NBA in njegova dosedanja kariera sta lahko tudi dobra osnova za preučevanje možnosti slovenskega čudežnega fanta Luke Dončića. Če bodo obveljale vse napovedi, potem bo na naboru lige NBA prijavljen prihodnje leto, ameriški poznavalci pa so vse enotnejši – Dončić bo leta 2018 prvi izbor. Tudi v tem primeru ne bo šlo za evropsko premiero, kajti prvi izbor leta 2006 je bil italijanski košarkar Andrea Bargnani. Toda Dončić je od zahodnega soseda boljši že zdaj, saj je Slovenec eden od glavnih igralcev pri Realu, Italijan pa ne blesti niti pri Baskonii.

Čeprav je za svoja leta močan in precej razvit, je Dončić v primerjavi s košarkarji v ligi NBA šibak fantič. A nič drugačen ni bil ob prehodu iz evropskih v ameriške dvorane tudi Pau Gasol. Njegove ročice in nožice so bile v primerjavi z robustnimi ameriški centri kot zobotrebci. Vseeno je Gasol zablestel zaradi talenta, ki je imel pravo oporo v borbenosti in pogumu. In vse tri omenjene odlike na začetku kariere dokazuje tudi Dončić.

Največja prednost evropskih košarkarjev pred odhodom v ligo NBA je prav izkušenost. Ameriški vrstniki se v večini primerov kalijo v srednješolskih in univerzitetnih ligah, medtem ko največji evropski talenti svoje vrline pilijo v evroligaški konkurenci. Na eni in drugi strani obstajajo izjeme, saj nekateri Evropejci prav tako igrajo v ameriški študentski ligi NCAA (oz. odidejo v NBA brez evropskih mednarodnih tekem), Američan Brandon Jennings pa je med čakanjem na nabor leta 2008 odšel k Lottomatici iz Rima.

Gasol in Šarić sta imela pred odhodom v ZDA za seboj enako pripravništvo, kot ga zdaj opravlja Dončić. Oba sta igrala v evroligi in močnem državnem prvenstvu; Gasol v španskem pri Barceloni in Šarić v turškem za Anadolu Efes. Kljub vsemu je Gasol med evroligaško konkurenco odigral le šest tekem s povprečjem 18,5 točke pri starosti dvajset let. Šarić je pri Efesu imel dve sezoni v evroligi s povprečjem 10,7 točke, a je prav tako že krepko zakorakal v svoje 21. leto življenja. Pred tem je kot najstnik zaigral na štirih evroligaških tekmah za Zagreb in v povprečju dosegel dve točki.

Dončićevo evroligaško povprečje je 6,9 točke na 39 tekmah, vendar ima zgolj v tej sezoni povprečje 8,4 točke. V njegov prid vsekakor štejeta dejstvi, da je šele dopolnil polnoletnost, igra pa za madridski Real, v katerem si mora igralni čas in žogo deliti z nekaterimi največjimi evroligaškimi zvezdniki sedanjosti (Llull, Rudy, Ayon, Nocioni, Randolph …). Skupaj s CSKA je Real tudi glavni favorit za evropski naslov.

Kaj torej najbolj cenijo ameriški strokovnjaki pri Dončiću, ni težko ugotoviti. Star je 18 let, ob tem pa ima izkušnje, ki jih v ligi NBA ni imel še noben najstnik. In če se med največjimi velemojstri znajde Šarić, potem ima slovenski mladenič prav vse potrebno, da bo imel vsaj solidno NBA kariero. Največji optimisti sicer napovedujejo, da se lahko razvije v celo najboljšega evropskega košarkarja vseh časov, toda ob tem morajo imeti v mislih, da je Dirk Nowitzki nedolgo nazaj kot šesti košarkar v zgodovini prebil mejo 30.000 točk v ligi NBA. Obenem je Dallasu skoraj lastnoročno prinesel naslov prvaka v ligi NBA, s skromno nemško reprezentanco pa je osvojil bron na svetovnem prvenstvu in srebro na evropskem prvenstvu. Ni kaj, Nemec je letvico postavil zares visoko.