Še huje kot sinoči Maribor jo je pred desetletjem odnesel Bešiktaš (VIDEO)

Statistiki so sinočnjo markantno zmago Liverpoola nad Mariborom (7:0) umestili v zgodovinski kontekst.

Objavljeno
18. oktober 2017 11.55
J. P.
J. P.

Maribor - Ob sinočnji markantni zmagi nogometašev Liverpoola, ki so v Ljudskem vrtu v dvoboju tretjega kola skupine E lige prvakov odpravili zasedbo Maribora s kar 7:0, so na svoj račun prišli tudi statistiki in poznavalci športnih analov, ki so v hipu izbrskali, da varovanci nemškega trenerja Jürgena Kloppa niso vpisali najvišje zmage v ligi prvakov v klubski zgodovini, še dominantnejši, toda pred domačim avditorijem, so bili rdeči v sezoni 2007/08, ko so se nad turškim Bešiktašem znesli s kar 8:0.

Na gostovanjih pa tako prepričljiv kot sinoči Liverpool še ni bil. Zadnji angleški kolektiv, ki je v evropskih tekmovanjih tako izdatno napolnil tekmečevo mrežo, je bil Arsenal novembra leta 1993, ko je v tedanjem pokalu pokalnih zmagovalcev s 7:0 odpravil belgijski Standard iz Liegea. Je pa otoški velikan včeraj v Ljudskem vrtu izenačil najvišjo zmago na gostovanjih v zgodovini elitnega klubskega tekmovanja stare celine, enak je bil že razplet dvobojev med Žilino in Marseilleom novembra 2010 ter Bate Borisovom in Šahtarjem Doneckom oktobra 2014.

Prav tako si Liverpool zdaj lasti najvišjo gostujočo zmago katerega koli angleškega kluba v zgodovini lige prvakov in evropskega pokala, ravno tako se pred tem še ni zgodilo niti, da bi kateri od članov premier league na tujem v prvem polčasu štirikrat zatresel nasprotnikovo mrežo. Gledano na vseh frontah, na katerih nastopa, pa trenutno osmouvrščeni angleški prvoligaš sedmih (ali več) zadetkov v enem dvoboju ni zabil že vse od prej omenjenega festivala golov 6. novembra leta 2007, ko je na Anfieldu grdo pokleknil Bešiktaš (0:8), njegova mreža se je samo v drugem polčasu šestkrat zatresla.