Pogrešali le naše potnike za Madžarsko

Plavanje: Že 41. radovljiški miting ponudil presek stanja. Tjaši Pintar štiri zmage, Janji Šegel izid mitinga.

Objavljeno
16. julij 2017 21.54
Tjaša Pintar med nastopom v disciplini 200 m prsno na mednarodnem plavalnem mitingu, v Radovljici, 15. julija 2017. [Tjaša Pintar,plavanje,plavalci,športniki,šport]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Radovljica – Radovljiški miting, ob junijskem kranjskem tradicionalna največja plavalna prireditev poletne sezone pri nas, je imel le eno lepotno napako: na štartu ni bilo slovenskih reprezentantov, pred katerimi je zdaj nastop na svetovnem prvenstvu. Sicer pa je bilo v bazenu pod Oblo gorico ob navzočnosti 300 plavalcev iz 14 držav zelo živahno.

»Res smo lahko veseli, da imamo spet tako pisano mednarodno udeležbo,« je poudaril radovljiški župan Ciril Globočnik, nekoč trener, selektor in v najsvetlejših časih slovenskega plavanja s srebrno olimpijsko kolajno Sare Isaković direktor izbrane vrste. Kot nekdanji plavalec in nato v omenjenih različnih funkcijah ob bazenu si je seveda na jasnem, da je bil tokrat za šesterico slovenskih udeležencev prestižnega prvenstva v Budimpešti ta miting prepozno. Priprav na tekmovalni ravni je namreč konec, zdaj gre le še za regeneracijo in umirjeno pričakovanje četrtkovega odhoda na Madžarsko.

Radovljica 2017? Iz slovenskega zornega kota je ponudila pisan presek stanja v mlajših starostnih razredih, denimo med tistimi, ki so nazadnje nastopili na mladinskem EP. Iz Izraela se je takrat slovenska vrsta vrnila s tremi bronastimi kolajnami po zaslugi kranjske plavalke Tine Čelik, Olimpijine Neže Klančar in Branikove Katje Fain. V pisani konkurenci udeležencev iz Rusije, Madžarske, Italije in drugod so se nekateri med slovenskimi akterji omenjenega prvenstva v Izraelu, denimo Klančarjeva, predstavili tudi v radovljiškem bazenu. »Čaka me še precej zahtevnih nalog v tem poletju,« je omenila Neža Klančar, včeraj zmagovalka na 200 m hrbtno, in imela v mislih tako kategorijsko DP v prvem tednu avgusta na Ravnah kot nato še ob koncu avgusta mladinsko SP v Indianapolisu. Kajpak pa zlepa ne bo pozabila podviga v Izraelu: »Nisem pričakovala te kolajne, najbrž tudi zato ni bilo treme pred finalnim nastopom.«

V Radovljici je za najboljši dosežek mitinga (2:01,83 na 200 m prosto) poskrbela obetavna Korošica Janja Šegel. Ena od učenk priznane Fužinarjeve plavalne šole je opozorila nase že v prejšnji sezoni, ko še niti ni prestopila praga gimnazije. Takrat je že nastopila v slovenski štafeti na olimpijskih igrah. »Kar preveč vsega se mi je zgodilo v lanski sezoni, zato v tej očitno nisem bila tako uspešna,« se je ozrla tudi k zadnjemu mladinskemu EP, kjer ji ni šlo vse po načrtu.

V domači vodi radovljiškega bazena pa se je z zmagami na 50, 100 in 200 m prsno ter 200 m mešano odrezala Tjaša Pintar. Po poškodbi komolca se je pod vodstvom trenerke Urške Potočnik uspešno vrnila k tekmovanjem, a za normo svetovnega prvenstva je bilo prepozno. »Veselim pa se jeseni in začetka študija v ZDA,« je omenila pred odhodom v Tennessee.