Vroča polemika

Iztop Čop prekinil večdnevni molk. Danes pravi to ...

T.L./STA
5. 3. 2018, 20.34
Posodobljeno: 5. 3. 2018, 20.36
Deli članek:

Besede so nekateri slovenski vrhunski športniki, ki si kruh služijo z igranjem za tuje klube, razumeli kot žaljive, kar so tudi izrazili z odzivi na družbenih omrežjih.

Grega Wernig
Iztok Čop

Nekdanji slovenski veslač in sedanji športni funkcionar Iztok Čop je z nedavno izjavo o tem, koliko športniki z nastopi za tuje klube prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, sprožil precejšnjo polemiko. Danes se je v izjavi opravičil za "napačno izbiro besed". Zatrdil je, da nikoli ni želel delati razlik pri vrednotenju dosežkov športnikov.

Čop je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, ki se je v četrtek ukvarjala s financiranjem športa, kot podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) podal nekaj izjav, ki so predvsem na družbenih omrežjih sprožile polemike o njegovem mnenju glede ekipnih športov.

VIDEO: Kako je Goran Dragić utišal Iztoka Čopa

Besede so nekateri slovenski vrhunski športniki, ki si kruh služijo z igranjem za tuje klube, razumeli kot žaljive, kar so tudi izrazili z odzivi na družbenih omrežjih. 

Kot je danes v izjavi pojasnil Čop, eden najtrofejnejših slovenskih športnikov, ki je na velikih veslaških tekmovanjih osvojil 16 kolajn, od tega štiri olimpijske, je šlo pri izjavi za "napačno izbiro besed" glede športnikov, ki predstavljajo tuje klube. "Želel sem povedati, da ne zastopajo barv Slovenije neposredno, saj je beseda tekla o izjemnih dodelitvah statusa športnika ... Lapsus je bil," je za STA povedal Čop.

Ni šlo za prvo negativno nastrojenost do ekipnih športov

Nekateri so sicer v polemiki okoli Čopovih izjav izpostavili, da gre pri olimpioniku za negativno nastrojenost do ekipnih športov z daljšo brado. Leta 2012, ko si je na olimpijskih igrah v Londonu skupaj z Luko Špikom priveslal svojo zadnjo veliko medaljo, je po podelitvi športnik leta javno izrazil nestrinjanje, ker je športnik Slovenije postal hokejist Anže Kopitar, je v svoji današnji kolumni na MMC zapisal novinar Slavko Jerič.

Pri tem je Čop v odzivu za STA poudaril, da nikoli ni želel soditi o vrednosti različnih dosežkov v športu. "Opravičujem se vsem užaljenim, nikoli ne bi želel razvrednotiti dosežkov športnikov. Zato tudi nikoli nisem želel soditi o večvrednosti določenih rezultatov v primerjavi z drugimi. V to se nikoli nisem spuščal," je še povedal.