Tudi za Tokio 2020 gre!

Brez slepomišenja: poteza Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) je bila pričakovana.

Objavljeno
18. julij 2017 20.46
lvi-odbojka
Janez Porenta
Janez Porenta
Brez slepomišenja: poteza Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), ki je pišmeuhovsko in čez noč najprej ukinila dosedanjo uspešno svetovno ligo in jo nadomestila s podobnim novim komercialnim tekmovanjem, nato pa še bolj pišmeuhovsko pred nosom zaprla vrata Sloveniji, ki po vseh rezultatskih merilih sodi med svetovno elito, je bila pričakovana. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bodo arogantneži z vrha FIVB na čelu z Brazilcem Aryjem Graço, ki je bil v preteklosti že večkrat vpleten v nečedne koruptivne posle, tektonske premike v odbojki uradno potrdili. In seveda: na kakšen način jih bodo zagovarjali pred oškodovanimi reprezentancami. Bodo svoje sporne poteze za kopičenje kapitala na reprezentančni račun vsaj zavili v celofan? Niso jih. Prvemu možu slovenske odbojke Metodu Ropretu so jih na sestanku brez slabe vesti navrgli kot neizogibno dejstvo.

Najkrajšo so potegnile Slovenija, Belgija in Nizozemska. Tri od štirih (najverjetnejših) sogostiteljic članskega EP čez dve leti. Ne bi čudilo, če bi se izkazalo, da gre za gnil kompromis, po katerem bodo omenjeni evropski trojici, ki je itak edina vložila veljavno kandidaturo, prižgali zeleno luč za izvedbo tekmovanja tudi za ceno tega, da jo prostodušno izločijo iz nabora udeleženk nove komercialne lige. Da se okostenela FIVB požvižga na pravila igre in jih je pripravljena, kadar ji gre za nohte, tudi prikrojiti, se je pokazalo že predlani, ko si je slovenska moška izbrana vrsta kot zmagovalka evropske lige zagotovila vstopnico za tretji kakovostni razred svetovne, a je njen nastop do zadnjega visel v zraku, saj je svetovna organizacija skrbno skrivala koncept tekmovanja za naslednjo sezono. Predsednik Odbojkarske zveze Slovenije (OZS) Metod Ropret je bil tedaj v pogajanjih uspešen.

Letos, če bo potrebno, napoveduje reševanje škandala tudi po sodni poti. Vse je torej odvisno od FIVB. Da predvidenega koncepta novega komercialnega tekmovanja, ki predvideva 16 udeleženk, od tega tri četrt stalnih (za sedem let), ne bo spreminjala, je jasno. Vseeno pa je na razpotju: lahko vztraja pri izključno komercialno naravnanem tekmovanju, a se odpove njegovi najspornejši komponenti – torej vplivu na svetovno in celinske jakostne lestvice, ki so izhodiščna točka za nastope v kvalifikacijah za svetovna prvenstva ali olimpijske igre. S tem se strinja tudi Ropret, ki pravi: »Naj imajo svoje zaprto komercialno tekmovanje, vendar brez učinka na različne jakostne lestvice.« Po drugi strani pa FIVB še vedno lahko vztraja tudi pri uvedbi strogo komercialne lige, ki pa bi še naprej, enako kot doslej svetovna, vplivala na točkovanje na lestvicah. V tem primeru bi mednarodna zveza rinila z glavo v zid in – brez trdnih argumentov – izzivala sodni boj na mednarodnem športnem arbitražnem razsodišču (CAS).

Kratko bodo v vsakem primeru potegnili slovenski odbojkarji. Po boljšem od slabih scenarijev bodo ostali brez nastopanja med elito v naslednici svetovne lige, po (naj)slabšem pa tudi brez možnosti za kvalificiranje na OI v Tokiu. In to v obdobju še nikdar prej videne popolne renesanse te ekipe!