Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 15.07.2018 12:16:12

NEUČAKANOST in nervoza južnih sosedov pred finalom! Trgovine prej zapirajo vrata, popoldanske maše prestavljene!

Matija Djanješić / CROPIX
Na Hrvaškem raste vnema pred današnjo finalno tekmo na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji med Hrvaško in Francijo.

Z radijskih in televizijskih postaj odmevajo večinoma navijaške in patriotske pesmi, javne prostore v mestih na vseh koncih države pa spreminjajo v navijaške cone, v katerih je pričakovati več deset tisoč ljudi.

Prišel je tudi dan, ko se bo "mala država" borila v "velikem finalu", v katerem bodo hrvaški nogometaši lovili prvi naslov svetovnih prvakov. Prebivalci Hrvaške na številne zanimive načine kažejo privrženost svojim herojem. Različne napise podpore s hrvaškimi simboli je videti v mnogih mestih kot tudi v hribih, zraven prometnic in drugod. Na zagrebški vpadnici v središče mesta znani zagrebški vodnjaki "plešejo" v luči razpoznavnih hrvaških rdeče-belih kvadratkih.

Znane osebnosti obljubljajo marsikaj, če bo Hrvaška postala svetovna prvakinja v nogometu, od tega, da se bodo slekli do nagega, do pobritih brkov, ki jih nosijo desetletja, a bodo vse te obljube nepomembne, če bodo kapetan hrvaške reprezentance Luka Modrić in soigralci danes osvojili pokal svetovnih prvakov.

Vse trgovine na Hrvaškem delajo danes skrajšano, da bi zaposleni lahko spremljali tekmo, ki se bo na moskovskem stadionu Lužniki začela ob 17. uri. V nekaterih katoliških cerkvah na Hrvaškem so celo prestavili popoldanske maše na uro po tekmi, da bi vernikom omogočili ogled tekme.

V dopoldanskih urah je v mnogih delih celinske Hrvaške močno deževalo, a vremenska napoved kaže, da se bo vreme umirilo v popoldanskih urah. Za pričakovati je, da bodo sosedje množično zapolnili navijaške cone v hrvaških mestih, v katerih bodo na velikanskih zaslonih na odprtem družno navijali za Hrvaško. V Zagrebu pričakujejo tudi navijače hrvaške reprezentance iz Slovenije.

Večina hrvaških navijačev je prepričanih o zmagi hrvaške reprezentance, čeprav se zavedajo, da bo izjemno težko premagati močno Francijo. Napovedujejo noro rajanje do jutra, ne glede na to, ali bodo nogometaši zlati ali srebrni, ker bo tudi drugo mesto zgodovinski uspeh nogometne reprezentance, večji, kot je bil bron iz Francije leta 1998.



Na finalni tekmi v Moskvi proti Franciji je pričakovati 15.000 hrvaških navijačev, med katerimi se je približno 2000 navijačev odpravilo v Moskvo v soboto zvečer s posebnimi poleti iz Zagreba. Na enem od letal je bila tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ki se je zahvalila Rusiji za gostoljubje ter je Ruse povabila, naj tudi oni navijajo za Hrvaško. "Hvala Rusija! Prihajamo!", je objavila na svojem profilu facebook ob fotografiji, na kateri je na letalu s skupino hrvaških navijačev, ki so vsi oblečeni v rdeče-bele kocke.

"Finale", "Mi bomo danes slavili", "Hrvaška čarovnija", "Karkoli se bo zgodilo, mi smo prvaki", sporoča danes na naslovnicah hrvaški tisk. "Obstajajo posebni dnevi v življenju. Dnevi, ki jih se dolgo spomnimo, ki za vedno ostanejo v spominu. Ravno danes je takšen dan", poroča danes Jutarnji list z naslovom "Športni nesmrtniki".

"Zmagajte, fantje. (...) Naj bodo zaradi vas na vseh mejnih prehodih od ponedeljka napisi Dobrodošli na Hrvaško, v državo nogometnih svetovnih prvakov", piše Večernji list.

"Kakor koli se bo končala tekma, gre za največji dogodek v zgodovini celotne države. Danes lahko postanemo svetovni prvaki", navaja novičarski portal index.hr.

Mnogi upajo, da bo uspeh nogometašev lahko tudi primer, kako spodbuditi nujno potrebne spremembe v hrvaškem nogometu, ki ga bremenijo težave ter afere s podkupovanjem, a tudi širše, v celotni hrvaški družbi, je na svoji spletni strani zapisalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Za ponedeljek je - ne glede na izid današnje tekme - napovedana slovesna dobrodošlica hrvaškim nogometašem na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića.

Značke: nogomet, hrvaška, sp

Članki iz rubrike