kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

pr
pr
0 04.05.2017 14:54:55

Preko 4000 tekačev bo to nedeljo teklo v Sloveniji

Bor Dobrin
Wings For Life World Run je globalno tekaško tekmovanje z dobrodelnim namenom osveščati in prispevati k raziskavam poškodb hrbtenjače in njihovemu zdravljenju. Že četrtič se bodo po vsem svetu tekači spopadli s progami in ciljno črto, ki na tem teku tekmovalce lovi. Kasneje te ujame, boljši je tvoj rezultat.

WINGS FOR LIFE WORLD RUN 2017

Lansko število 3.000 tekačev na slovenski trasi se bo letos povečalo za več kot 1.000, vsi pa se bodo s štartne črte na Kongresnem trgu v Ljubljani pognali to nedeljo, 7. maja ob 13h. Enako se bo zgodilo tudi na trasah drugod po svetu, le da bo lokalna ura na veliko koncih odbila drug čas. Ponekod bodo tako tekli ponoči. Štart je 100% sinhroniziran s pomočjo satelitske tehnologije, ista pa skrbi tudi za sinhronizacijo zasledovalnih vozil, ki predstavljajo ciljno črto. Ta štartajo pol ure za tekači in sprva vozijo s hitrostjo 15 kilometrov na uro, uro in pol po začetku teka pospešijo na 16, čez še eno uro pa na 17. Ko odbije tri ure in pol teka, hitrost poskoči na 20, nato pa čez dve uri še na 35 kilometrov na uro. Ko tekača zasledovalno vozilo ujame, zabeleži pretečeno razdaljo in čas ter s tem njegov končen rezultat. Zmagovalec je tisti, ki pred ciljno črto beži najdlje, lokalno in tudi globalno.

Wings For Life 3
Bor Dobrin


Center dogajanja v Sloveniji bo Kongresni trg v Ljubljani. Tam bo poleg štartne črte in predstavitvenih prostorov pokroviteljev tudi velik ekran, na katerem si bo moč ogledati prenos teka z lokacij po celem svetu. Prenos bo sicer od 12.30 mogoče spremljati tudi na Siol.net, Planet TV in Redbull.tv ter seveda preko spletne strani www.wingsforlifeworldrun.com. Sproti bo ažurne informacije mogoče dobiti na Facebook strani dogodka.

Zaradi velikega števila prijavljenih in v izogib gneči pred štartom, organizator priporoča, da po štartne številke in čipe tekači pridejo že kak dan pred tekmovanjem, lahko že od četrtka 4. maja dalje na Trgu republike v Ljubljani.

Slovenski tek se kot rečeno prične na Kongresnem trgu v Ljubljani in nadaljuje proti Domžalam, Kamniku, Cerkljam na Gorenjskem, Smledniku ... Natančen zemljevid trase, pa tudi vse ostale ključne podatke o tekmovanju najdete tukaj. Zemljevid je lahko super pripomoček tudi za navijače, ki se bodo razvrstili ob trasi in spodbujali tekmovalce.

Za tiste, ki na tekmovanje ne morejo, pa bi vseeno želeli sodelovati in tekmovati, je na voljo tudi mobilna aplikacija, s katero lahko tečete po svoji trasi, aplikacija pa vam bo simulirala zasledovalno vozilo v realnem času. Več o tem najdete tukaj.

Lani je bil na tekmovanju globalno najbojši Italijan Giorgio Calcaterra, ki je v okolici Milana pretekel 88,44 kilometra. Med ženskami je bila najboljša Japonka Kaori Yashida, ki je pri Takashimi pretekla 65,71 kilometra. V Sloveniji sta zmagala Vid Senica (64,58 km) in Lucija Krkoč (50,84 km). Z aplikacijo je najbolje tekel Ukrajinec Andrey Bogutsky (43,33 km).

Wings For Life 2
Bor Dobrin


Fundacija za raziskovanje poškodb hrbtenjače Wings for Life
Na milijone ljudi po vsem svetu je po poškodbi hrbtenjače, ki je najpogosteje posledica prometne nesreče ali padca, vezanih na invalidski voziček. Wings for Life je neprofitna fundacija za raziskovanje poškodb hrbtenjače, katere edino poslanstvo je najti zdravilo za poškodbe hrbtenjače. Od leta 2004 fundacija Wings for Life financira raziskovalne projekte in klinične raziskave po celem svetu, ki spreminjajo življenja. Zdravilo je treba še odkriti, stalen napredek pa je že dosežen. www.wingsforlife.com

Wings for Life World Run
Dobrodelni tek Wings for Life World Run poteka en dan v letu istočasno na več lokacijah po svetu in z istim ciljem – zbrati denar za pomoč pri iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače. V tej posebni tekmi sodelujoči tečejo, kolikor daleč zmorejo, dokler jih ne prehiti premikajoča ciljna črta, tj. “zasledovalno vozilo”, ki lovi tekače po celotni trasi in postopoma pospešuje, dokler ne ujame vseh tekačev. Ta premikajoča ciljna črta omogoča, da vsi sodelujoči zaključijo tek – tekač in tekačica, ki sta ujeta zadnja, pa sta razglašena za prvaka teka Wings for Life World Run. Celoten izkupiček startnin za Wings for Life World Run ter zbrana sredstva od tega globalnega dogodka so namenjena iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače; v zgolj treh letih od prvega teka leta 2014 je Wings for Life World Run pritegnil več kot 280.000 tekmovalcev 193 narodnosti, ki so tekli v več kot 38 državah na šestih celinah. Skupno so zbrali 13,8 milijonov evrov in pretekli več kot 2,8 milijonov kilometrov.

Aplikacija Wings for Life World Run
Aplikacija Wings for Life World Run omogoča vsakomur, kjerkoli na svetu, da se pridruži temu globalnemu gibanju, tudi če ne more priti na katero od lokacij dogodka. Z aktiviranjem aplikacije na svojem telefonu lahko tekač sodeluje na virtualnem teku Wings for Life World Run, pri čemer ga zasleduje virtualno zasledovalno vozilo istočasno kot vse druge tekače na teku Wings for Life World po svetu.

Članki iz rubrike