Trendi

Andy Warhol na Dunaju

Jutri se bo v dunajskem Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) odprla razstava največjih umetnikov gibanja pop art Ludwig Goes Pop (do 13. septembra 2015).
Avtor
avtor
11.02.2015 12:05
Čas branja: 1 min

Na veliki pregledni razstavi bo na ogled 100 del ameriških in britanskih pop art umetnikov.

Foto-1-lichtenstein-m-maybe-1965.1423652665.jpg.c.960px.jpg
Roy Lichtenstein: M-Maybe (A Girls Picture), 1965, Museum Ludwig, Köln, © Estate of Roy Lichtenstein/Bildrecht Wien, 2014, foto: © Rheinisches Bildarchiv

V MUMOK bo razstavljena največja zbirka pop arta zunaj ZDA. Dela so iz zbirk sedmih muzejev Ludwig, ki hranijo dela zbirateljev in zakoncev Petra Ludwiga (1925-1996) in Irene Ludwig (1927-2010): Muzej Ludwig v Kölnu, Ludwigov forum za mednarodno umetnost v Aachnu, Muzej Ludwig v dvorcu Deutschherrenhaus v Koblenzu, Umetnostni muzej v Baslu, Muzej Ludwig v Budimpešti in MUMOK na Dunaju. Zbiratelja sta se namreč v 60. letih prejšnjega stoletja navdušila nad novim umetniškim valom v ZDA, ki je opozarjal na krepitev komercializacije povojne družbe in na vse bolj prisotne množične medije, kot so televizija, oglaševanje in revije. Daa bi zapolnila vrzel po umetninah v muzejih, sta dela iz zasebne zbirke podarila več kot 20 muzejem po svetu.

Foto-2-warhol-two-elvis-1963.1423652727.jpg.o.600px.jpg
Andy Warhol: Two Elvis, 1963, Museum Ludwig, Köln, © A. Warhol Foundation for the Visual Arts, New York / Bildrecht Wien, 2014, foto: © Rheinisches Bildarchiv

Razstava prikazuj dela, ki so nastala od sredine 50. do sredine 70. let prejšnjega stoletja. Med umetninami so stvaritve ameriških imen, kot so Duane Hanson, Robert Indiana, Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg in seveda Andy Warhol, pa tudi Britancev, med njimi sta Peter Blake in Richard Hamilton.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok
Manager
ManagerSmilja Štravs Umetniški turizem se iz Evrope širi na Arabski polotok

V novem Louvrovem muzeju v Abu Dabiju bodo na ogled umetnine iz 13 francoskih muzejev.

FINANCE
Manager
Slikar, ki se je zavzemal za popularno umetnost
Manager
ManagerSmilja Štravs Slikar, ki se je zavzemal za popularno umetnost

Rodil se je pred skoraj natančno 115 leti, pred poldrugim mesecem je o njegovem življenju in delu izšla knjiga. Miha Maleš, slikar, ki je vidno zaznamoval slovensko umetnost.

FINANCE
Manager
Žrebčevsko silni slikar Marij Pregelj
Manager
ManagerSmilja Štravs Žrebčevsko silni slikar Marij Pregelj

Okoli 250 njegovih slik je na ogled v Moderni galeriji do 20. maja

Mnenja
(intervju) Cenzura v umetnosti je posledica hipokrizije v družbi
MnenjaGorazd Suhadolnik (intervju) Cenzura v umetnosti je posledica hipokrizije v družbi

Uršulo Cetinski moti, da se v umetnosti zaostruje vprašanje, o čem in kako je sploh še dovoljeno govoriti. Od časov, ko je kot kulturna novinarka poročala o dramatičnih dogodkih slovenskega osamosvajanja, je prehodila slikovito pot. Skozi neinstitucionalne gledališke in plesne skupine se je izbrusila v kulturno menedžerko, ki ima za sabo večletno uspešno vodenje gledališkega in plesnega programa v Cankarjevem domu, SMG, zdaj pa se bliža polovici petletnega mandata na čelu Cankarjevega doma.

FINANCE
Okolje & energija
Dunajska energetska revolucija: sto milijonov za sončne elektrarne v blokih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Dunajska energetska revolucija: sto milijonov za sončne elektrarne v blokih

Na Dunaju napovedujejo energetsko revolucijo. Javno podjetje Wien Energie bo v naslednjih letih v obnovljive vire energije, inovacije in zanesljivost oskrbe investiralo 870 milijonov evrov.

Vinski turizem
Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti

V Sibon wine & spa resortu v Ljutomersko-Ormoških goricah se dan začne drugače - prebudimo se ob ptičjem petju, s pogledom na vinograde, kjer vdihnemo mir in spokojnost, ki ju ponuja nastanitev daleč stran od mestnega vrveža, budilke in stresa.