Trener je Gomboca že videl v velikem finalu

Mladi prekmurski judoist s 7. mestom poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev uvodnega dne EP, nokavt Bedžetijeve.

Objavljeno
25. april 2014 03.24
17.6.2012 Celje, Slovenija. Slovenska judoistka Petra Nareks med borbo z ukrajinsko predstavnico. Evropski pokal za clane in clanice v judu.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Montpellier – Za uvod je bil na evropskem prvenstvu v judu naš najboljši prav najmlajši. Adrian Gomboc, 19-letni judoist iz Rakičana pri Murski Soboti, se je pogumno spopadel z izkušenejšimi borci in si izbojeval 7. mesto v kategoriji do 66 kilogramov. Toda po uspešnem štartu si je želel bistveno več ...

»Moj cilj je bila kolajna, verjel sem, da jo lahko osvojim, na žalost pa se mi ni izšlo po željah,« po prihodu v mešano cono ni bil najbolj zadovoljen Gomboc, potem ko je moral v prvem repešažnem boju priznati premoč šest let starejšemu Belorusu Dmitriju Šeršanu (0:10). »Borba, ki sem jo prikazal proti njemu, ni bila za nikamor. Sploh ne vem, kaj se je zgodilo, počutil sem se, kot da bi zmrznil,« se je judoist celjskega kluba Z'dežele Sankaku spraševal, zakaj mu v popoldanskem delu ni šlo kot v dopoldanskem, v katerega je krenil brezkompromisno in že v uvodnem krogu šokiral favoriziranega Alima Gadanova (5:0).

S skalpom izvrstnega 31-letnega Rusa, ki ima že štiri kolajne z EP, so se Adrianovi apetiti razumljivo povečali in tudi z njimi v mislih je nato po izenačenem obračunu z Izraelcem Talom Flickerjem slavil novo zmago, potem ko je zbral manjše število kazni (2:3). A s tem se je uspešni niz Gomboca tudi končal, kajti v četrtfinalu je naletel še na drugega Rusa – Mihaila Puljajeva, ki se mu je že po minuti posrečil met za wazari (7:0). Čeprav se je mladi slovenski reprezentant trudil po svojih najboljših močeh, da bi nadomestil zaostanek, mu je na koncu zmanjkalo časa. Puljajev in Šeršan sta se nato prebila do bronastih odličij, sam pa je s 7. mestom – kot že omenjeno – poskrbel za najboljši slovenski dosežek uvodnega dne EP v Montpellieru.

»Uvrstitev je že lepa, a pričakoval sem več. Na žalost se je pokazalo, da niti zmaga nad evropskim prvakom še ne zagotavlja kolajne, ki sem si jo tako zelo želel,« je še dejal tretjeuvrščeni z lanskega mladinskega SP v Ljubljani, ki upa, da bo po žlahtni kovini kdaj posegel tudi v članski konkurenci. Zato bo še naprej trdo garal pod vodstvom Marjana Fabjana, ki je nadarjenega varovanca iz Prekmurja že videl v finalu. »Glede na to, kako je začel, sem bil prepričan, da bo šel do konca. Škoda, da tudi v repešažu ni pokazal, kar zna; pravzaprav se potem sploh ni več boril,« je povedal celjski strokovnjak, ki je včeraj več pričakoval tudi od preostalih slovenskih judoistov.

Naša najizkušenejša reprezentantka Petra Nareks (do 52 kg) je po zmagi nad Ukrajinko Marijo Bujok (10:0) in porazu z Nemko Mareen Kräh (0:10) pristala na 9. mestu. »Le za trenutek sem bila nezbrana, storila napako in tekmica me je ujela v končni prijem, ki je bil na žalost usoden,« se je nase jezila 31-letna Žalčanka in pripomnila, da bogate izkušnje nič ne pomagajo, če nisi od prve do zadnje sekunde stoodstotno osredotočen na dvoboj. »Podobno je tudi na cesti, na kateri te bo – če boš le za hip nepazljiv – zbil avtomobil. Pa imaš lahko za sabo še toliko kilometrine,« je ponazorila Nareksova.

Na 9. mestu je končala tudi Vlora Bedžeti (do 57 kg), ki je izločila Poljakinjo Arleto Podolak (10:0), nato pa jo je po pičlih osmih sekundah na hrbet vrgla Nemka Miryam Roper, sicer prvouvrščena z evropske lestvice. »To je bil klasični nokavt,« je ocenila trenerka Olga Štirba in besedo predala 22-letni varovanki iz Celja. »Malo sem razočarana, ker sem se z njo spustila v divjo borbo, česar si ne bi smela privoščiti, saj je zelo močna. A to je judo; ob slabem dnevu lahko izgubim z vsako tekmico, ob dobrem pa lahko vsako tudi premagam,“ je dejala judoistka Olimpije, ki se na težave z vnetimi očmi, zaradi katerih še v ponedeljek ni vedela, ali bo sploh odpotovala na EP, ni hotela izgovarjati.

Izključno pri sebi je krivdo za zgodnje slovo od EP iskal tudi Matjaž Trbovc (do 60 kg), ki je po zmagi nad Poljakom Lukaszom Kielbasinskim (0:7) in porazu z olimpijskim podprvakom iz Pekinga '08, Avstrijcem Ludwigom Paischerjem (0:5), prav tako zasedel 9. mesto, medtem ko je Andraž Jereb (do 66 kg) ostal celo praznih rok, potem ko ga je že v uvodnem krogu z iponom (0:10) izločil Akil Gjakova iz Kosova.

Slovenci danes na EP: Tina Trstenjak (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg).