GLASBA

Veličastna Grace Jones v puljski areni

Objavljeno 19. julij 2017 00.22 | Posodobljeno 19. julij 2017 00.24 | Piše: Andrej Predin

Konec počitnic bomo proslavili z legendo plesne scene.

Njen nastop v Pulju je pritegnil veliko pozornosti tudi med slovenskimi ljubitelji glasbe. FOTO: Kristian Sibast

V Pulj se konec avgusta vrača Dimensions festival, ki je posvečen urbani glasbi in elektroniki. Gre za glasbeno in plesno druženje, ki poteka v privlačnih ambientih starega mestnega jedra. Tudi letos bodo gostili odmevna imena iz sveta techna, drum'n'basssa, raggea in drugih urbanih glasbenih tradicij. Druženje se odvija tudi podnevi z različnimi zabavami na plaži, ki so kot podaljšek nočni raveov ali njihov v njih.

Letos se bo zabava začela v sredo 30. avgusta, in to v velikem slogu, saj bo v amfiteatru nastopila ena zadnjih velikih glasbenih div Grace Jones. Na Jamajki rojena glasbenica, manekena in igralka je v New Yorku in pozneje v Parizu postala modna ikona, kmalu pa se je začela uveljavljati tudi v klubski plesni sceni – predvsem je bila povezana s sceno okoli slovitega kluba Studio 54. Nad njenim robatim in eksotičnim videzom se je navduševal tudi Andy Warhol, ki jo je upodobil na seriji portretov. Če so bili njeni glasbeni začetki izrazito plesno orientirani in razmeroma uspešni, to ne pomeni, da ni imela večjih ambicij. Albuma Warm Leatherette (1980) in Nightclubbing (1981) sta pokazala, da njena glasbena radovednost črpa navdih na pravih mestih – v svojem prepoznavnem slogu je zapela odlične priredbe skladb velikanov, kot so Iggy Pop, David Bowie, Sting, Tom Petty in Astor Piazzola. Vzporedno z njeno glasbeno preobrazbo je potekala tudi njena slogovna metamorfoza, ki je nastala z njenim takratnim partnerjem Jean-Paulom Goddejem – tako je nastala ostra robata pričeska, nositi je začela malone nezemeljska oblačila. V nadaljnji glasbeni karieri velja izpostaviti albume Living My Life (1982), Slave to the Rhythm (1985) in Inside Story (1986), konec osemdesetih nam je postregla še z Bulletproof Heart (1989), nato je sledil 20-letni premor do albuma Hurricane (2008). Danes jo poznamo predvsem po njeni fenomenalni priredbi skladbe La Vie on Rose pa pesmi My Jamaican Guy, nalezljivi izvedbi Libertanga, skladbi Slave to the Rhythm in še bi lahko naštevali. Andrej Predin


Filmska kariera

Grace Jones se lahko pohvali tudi z uspešno filmsko kariero, ki je dobila krila po nastopu v filmu Conan the Destroyer (1984), kjer je zaigrala ob boku Arnolda Schwarzeneggerja, leto pozneje je nastopila v filmu o Jamesu Bondu skupaj z Rogerjem Moorom – View to a Kill (1985), izpostaviti velja tudi Vamp in Boomerang (1992), kjer je stala ob boku Eddieja Murphyja.

 

Deli s prijatelji