Kocijančiču bodo zaupali evropski olimpijski šport

Športna politika: Danes v Zagrebu volitve 

predsednika Evropskega olimpijskega komiteja.

Objavljeno
23. november 2017 23.25
Otvoritev nogometnega centra na Brdu pri Kranju 06.maja 2016 [nogomet,otvoritve,NZS,nogometni center,Brdo pri Kranju,Janez Kocijančič]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Dobro leto po tem, ko je Aleksander Čeferin postal predsednik Uefe in zasedel enega najvplivnejših položajev v svetovni športni družini, naj bi Slovenija dobila novega visokega funkcionarja v športni politiki na stari celini. Nekdanji predsednik OKS Janez Kocijančič je edini kandidat za predsednika Evropskega olimpijskega komiteja (EOK) na današnjih volitvah v Zagrebu.

Janez Kocijančič je lanskega 17. avgusta postal vršilec dolžnosti predsednika EOK, potem ko se je dotedanji prvi mož Patrick Hickey umaknil zaradi domnevno nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic v Riu de Janeiru. Odtlej si je 76-letni Kocijančič zgradil dobro ime znotraj evropske olimpijske družine, uspešno je vodil mlado organizacijo do novih volitev.

»Položaj sem zasedel kot najstarejši podpredsednik. Med številnimi izzivi je bil največji izbira organizatorja naslednjih evropskih iger. Po uspešni izvedbi prvih iger v Bakuju smo najprej dobili pobudo iz Nizozemske, vendar se je tamkajšnja vlada pozneje odločila, da projekta ne bo podprla. Sledil je predlog iz beloruskega Minska in na generalni skupščini EOK smo lani to pobudo sprejeli,« je opisal dobro leto dni na vrhu EOK Kocijančič.

Na današnji 46. seji generalne skupščine organizacije, ki letno ustvari približno 10 milijonov evrov prihodkov, naj bi ga ustoličili za polni štiriletni mandat (2017-2021), izvolili bodo tudi podpredsednika, generalnega sekretarja (Italijan Raffaele Pagnozzi) in blagajnika (Ciprčan Kikis Lazarides) za isto mandatno obdobje. Zasedanje skupščine v zagrebškem hotelu Westin bodo odprli visoki gostje, govor bo imel tudi predsednik MOK Thomas Bach.

Kocijančičevi sodelavci so znana imena – Pagnozzi je generalni sekretar, kot Italijan se dobro znajde na sedežu EOK v Rimu. »Lazarides pa je ugleden bančnik, predsednik ene največjih ciprskih bank, natančen in pošten, zato sem vesel, da je pripravljen biti še naprej z nami. Še več denarja želimo zagotoviti našim članicam, med katere že zdaj razdelimo 76 odstotkov sredstev,« je dodal Kocijančič.