Realu uspeva vse, Barceloni nič

Španska liga: Atletico na novem štadionu. Blesti Marco Asensio.

Objavljeno
18. avgust 2017 15.48
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Madrid – Med petimi najboljšimi evropskimi ligami so španski klubi zapravili najmanj denarja (418,9 milijona evrov), obenem pa so edini dražje prodajali kot kupovali (243,45 milijona evrov dobička). Za primerjavo: angleški klubi so poleti za nakupe zapravili 1,21 milijarde evrov. V Španiji je tokrat občutni favorit Real Madrid.

Tudi v novi sezoni španske lige bodo vse uči uprte v Real Madrid in Barcelono, ostali so po navijaški pozornosti daleč zadaj. Največje razlike so pri trženju televizijskih pravic, saj si večino pogače vzameta oba največja kluba. V zadnjih letih je blizu prišel še Atletico Madrid z vse močnejšim zaledjem tujega kapitala, dodatno naj bi blagajno oplemenitila tudi selitev na nov modernejši štadion. Kljub temu Atleticovi privrženci niso povsem zadovoljni z lokacijo novega štadiona, saj je povsem na drugi strani mesta in precej dlje od središča španske metropole.

Po slavju v evropskem in španskem superpokalu je nedvomni favorit španske lige Real Madrid. Vsaj pred začetkom sezone že dolgo nihče ni bil v tako občutni prednosti po številu vrhunskih igralec, nogometni formi in glede na čustveno stanje. Realu uspeva vse, Barceloni se težave samo povečujejo tudi s poškodbo Luisa Suareza. Razmerje moči se sicer lahko spremeni do konca prestopnega roka, saj v Kataloniji lovijo Coutinha in Ousmana Dembeleja.

Večja neznanka je Atletico. Zaradi prepovedi kupovanja novih igralcev je moštvo skoraj povsem nespremenjeno, od januarja naprej pa se bo moštvu pridružil Vitolo, dosedanji napadalec Seville. Po vsej verjetnosti bo pri Atleticu ostal slovenski zvezdnik Jan Oblak, toda do konca prestopnega roka lahko Atleticovi upravi zadišijo tudi pariški milijoni PSG.

Ker je vse več preostalih evropskih klubov v rokah bogatašev iz Bližnjega vzhoda, Azije in Združenih držav Amerike, španski klubi težje privabljajo najboljše (tuje) igralce na svetu. Pri tem ne gre toliko za odškodnine, ampak predvsem za plače, saj v Angliji precej povprečni nogometaši zaslužijo več kot nekateri uveljavljeni igralci Reala ali Barcelone. Španska velikana sicer ostajata privlačna zaradi svoje bleščeče zgodovine in trenutnih zvezdnikov, saj sta Lionel Messi in Cristiano Ronaldo še vedno najboljša na svetu.

Real in Barca bi lahko ostala konkurenčna tudi na dolgi rok. V primerjavi s preostalimi najboljšimi ligami v Evropi je v španski ligi najmanjši delež tujih nogometašev (42,1 odstotka). Največji je v Angliji (66,8 %), sledijo Italija (53,2 %), Nemčija (51,5 %) in Francija (48,7 %). Ker dobro deluje tudi španska nogometna šola, saj vsako sezono na površje prihajajo novi vrhunski španski igralci, ki hkrati kmalu dobijo pravo priložnost v španski ligi, imata Real in Barcelona na voljo precej kvalitetnih nogometašev za majhen denar. Ta trend je znal najbolje izkoristiti Real, vzorčni primer je Marco Asensio. Čudežni fant blesti kot najboljši na svetu, v Madridu pa so pred leti zanj odšteli vsega 3,9 milijona evrov. In zdi se, da spet ni toliko slabši od Neymarja, ki je pobegnil k PSG za rekordnih 222 milijona evrov.

Pa še nekaj imajo španski klubi – odlične iskalce talentov, predvsem v Južni Ameriki. Sevilla, Atletico in denimo Villarreal so v preteklosti našli premnoge poceni tujce, ki so nato postali vrhunski igralci. Prav zato ni čudno, da španski klubi uspešno igrajo tudi v mednarodnih tekmovanjih.