Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
27. 7. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Pjongčang 2018 Ana Bucik

Četrtek, 27. 7. 2017, 11.50

6 let, 6 mesecev

Poletni smučarski pogovor: Ana Bucik

Ana Bucik odkrito o izzivanju najboljših

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

"Upam, da bom prišla v Pjongčang tako dobro pripravljena, da bom lahko tam krojila vrh," ob koncu osrednjega dela kondicijskih priprav in tik pred vrnitvijo na sneg samozavestno razmišlja primorska smučarka Ana Bucik, ki tudi nesporni prvi dami svetovnega slaloma Mikaeli Shiffrin ne priznava nepremagljivosti.

Ana Bucik | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pred enim tednom je dopolnila 24 let. Kot študentka matematike in fizike je napredovala v tretji letnik. V višji "letnik" pa želi napredovati tudi v slalomu. Lani se je že zavihtela med deseterico in bila sedma na svetovnem prvenstvu. V olimpijski zimi pa se želi v svoji paradni disciplini ukoreniniti v deseterici in vse pogosteje ogrožati najboljše. Tudi Mikaelo Shiffrin? "Tudi," se pred selitvijo na sneg nasmehne Novogoričanka Ana Bucik in dodaja, da želi v prihodnjih tednih dvigniti tudi veleslalomsko raven, da bi se lahko v novi zimi redno uvrščala med dobitnice točk svetovnega pokala.


Kako motivirano ste se po spodbudni sezoni podali v novo pripravljalno obdobje?
Po dobri sezoni hitreje najdem motivacijo. Rezultati so namreč potrditev dobrega dela, želja po napredku pa dodaten izziv. Obenem sem začutila tudi, kje so moji primanjkljaji. Vedela sem, na katerih segmentih moram delati. Ko veš, kaj ti manjka, je veliko lažje.

S prvim, torej predvsem kondicijskim delom priprav sem zadovoljna. Postala sem hitrejša in bolj agilna, obenem pa sem popravila raven vzdržljivosti. To so dobri znaki. A zdaj bo vse to treba prenesti še na sneg. Prihodnji tedni bodo torej ključni za dobro pripravo.

Pogosto ste na kondicijski ravni trenirali sami. Letos pa ste bili večinoma del ekipe. Je bil trening v pravšnji meri prilagojen vašemu telesu in vašim usmeritvam?
Še vedno del priprav opravljam sama. Sem pa res z novim reprezentančnim trenerjem za telesno pripravo Danielom Ošepom našla skupen jezik. Imava podoben pogled na priprave. Zato sem letos stavila na raznolikost. Dodajala sem nove elemente. Sama sebe sem pripeljala v neznana območja. S tem telo privajam na nove položaje, ki so v smučanju vedno prisotni.

Kakšni so bili torej kondicijski treningi?
Osnova so hitrost, moč in vzdržljivost. Dodajali pa smo aktivnosti za ravnotežje, odzivnost … Veliko sem trenirala v kajaku, ob tem sem deskala, igrala tenis, trenirala gimnastiko … Dodatne vsebine mi zelo koristijo.

S trenerskim štabom ste določili tudi napake, ki jih je treba poleti odpraviti. Nam jih lahko zaupate?
Zame je značilno, da pogosto potrebujem kar nekaj časa, preden ujamem pravi zagon. Gre za tipanje terena in iskanje časa, da začutim samo sebe. Zato smo že na ravni kondicijskih priprav veliko delali na hitrih štartih in aktiviranju polne moči. Zdaj želim to pretvoriti še na sneg.

Na štartni listi svetovnega pokala se je Ana Bucik v slalomu prebila do dvanajstega mesta. | Foto: Getty Images Na štartni listi svetovnega pokala se je Ana Bucik v slalomu prebila do dvanajstega mesta. Foto: Getty Images

Sledi selitev na sneg …
Začenjamo v smučarski dvorani v Litvi. Osmega avgusta se preselimo v Argentino. Po vrnitvi pa sta predvidena še dva tedna kondicijskih priprav, kjer bomo delali na poligonih. Tam bodo do izraza prišli šprinti, razvijanje hitrosti …

Evropski ledeniki vam ne dišijo?
Ne, res ne. Tam je vedno gneča. Veliko je hitenja. V dvorani lahko testiramo, na južni polobli pa v miru treniramo.

Kako boste na treningih iskali primerjavo s tekmicami?
Veliko se bomo povezovali s Slovakinjo Petro Vlhovo. Ta primerjava bo koristna. No, sicer pa sebe že zelo dobro poznam. Vem, kdaj sem hitra in kdaj ne. Poleg tega trener Denis Šteharnik dviguje letvico in postavlja vedno bolj zahtevne proge. Verjamem, da je to pot do napredka.

Razvili ste tudi novo slalomsko smučko?
Da, gre za nekoliko daljše smuči. Vesela sem, da smo v pogovorih s Stöcklijem našli skupen jezik.

Ni skrivnost, da nameravate nadgraditi slalomsko tehniko. Bo smučanje drugačno tudi na pogled?
Želim manj nenadnih gibov, ki so vodili v napake. Pri tem računam na prej omenjene nove smuči. Moj glavni cilj pa je višji tempo smučanja. Če mi bo to uspelo že na prvih treningih, se bodo posledično začele pojavljati tudi napake. Te bom morala odpravljati. Tako bi lahko razvila boljši slalom.

O rezultatih in štartni številki ne razmišljate?
Glede tega sem mirna. Osredotočena sem na vožnje. Ko pa bodo prišle tekme, se ne bom več obremenjevala s tistimi, ki so za menoj, temveč moram razmišljati o napadu tistih, ki so pred menoj.

Za ženski slalom je značilen nekoliko privzdignjen in zaprt krog smučark. Kako vstopiti vanj?
Verjamem, da je to mogoče. O tem so me v preteklosti prepričali določeni treningi z Veroniko Zuzulovo in Vlhovo, saj sem bila na več odsekih povsem konkurenčna. A čez noč ne gre. To je dolgotrajni proces.

Še korak pred vsemi je Mikaela Shiffrin. V prejšnji sezoni je sicer pokazala ranljivost, a obenem tudi, da je, ko ujame svoj ritem, skorajda nepremagljiva. Je ob njeni optimalni izvedbi dosegljiva?
Jaz moram verjeti, da je premagljiva. Moj cilj je namreč, da jo premagam. Je zelo blizu slalomski perfekciji. Od nje se lahko vsi veliko učimo. Navdušuje predvsem z lahkotnostjo in reševanjem težav, še preden jih opazovalec zazna. No, če ne kakšna druga, pa upam, da bom jaz tista, ki bo pokazala, da je premagljiva.

Nova sezona bo olimpijska …
Še nikoli nisem nastopila na olimpijskih igrah. Že sam dogodek je nekaj posebnega. To so sanje vsakega športnika. Jaz pa ob tem upam, da bom prišla v Pjongčang tako dobro pripravljena, da bom lahko krojila vrh.

Ne spreglejte