Maroko in Tunizija dopolnila afriško peterico na SP

Maroški nogometaši so si pot v Rusijo zagotovili z zmago (0:2) na zahtevnem gostovanju v Slonokoščeni obali.

Objavljeno
11. november 2017 23.16
FBL-WC-2018-QUALIFIER-CIV-MAR
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana - Po današnjih zadnjih tekmah afriških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, ki ga bo gostila Rusija, je znanih vseh pet udeleženk mundiala s črne celine. Kot zadnja sta si danes SP priborila Maroko in Tunizija. Že pred tem pa so si pot v Rusijo priigrali Nigerija, Egipt in Senegal.

Prvič po 1998

Danes so Maročani v boju za prvo mesto v skupini gostovali v Slonokoščeni obali in zmagali z 2:0 po zadetkih Nabila Dirarja v 25. in Mehdija Benatie v 30. minuti. Maročani so se na SP uvrstili prvič po letu 1998.

Tunizija, ki se je na prvenstvo sveta prebila prvič po letu 2006, pa je za preboj na SP potrebovala točko doma proti Libiji in jo tudi osvojila z izidom 0:0. Tunizija je zbrala 14 točk, eno več od drugouvrščenega DR Konga. Ta je doma premagal zadnjeuvrščeno Gvinejo s 3:1. Branilec slovenskega drugoligaša Ilirije 1911 Lamin Diallo, ki je pred osmimi leti dvakrat oblekel tudi dres slovenske mlade izbrane vrste do 19 let, ni zaigral za gostujočo ekipo.
Poleg omenjenih afriških reprezentanc imajo SP zagotovljeno še gostiteljica Rusija, Brazilija, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japonska, Južna Koreja, Savdska Arabija, Mehika, Kostarika, Panama, Nemčija, Anglija, Belgija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Francija in Portugalska.



Slavje maroških navijačev. Foto: Issou Sanogo/AFP

Irci in Danci odločitev preložili na torek

V Københavnu sta se danes na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za SP pomerili Danska in Irska. Domači so imeli pobudo in so sprožili več strelov proti vratom nasprotnikov, a zadetka niso dosegli ne eni ne drugi, tako da bo odločitev o zadnjem evropskem potniku na SP padla v torek, ko se bosta reprezentanci pomerili v