Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Alpska liga Hokejska Zveza Slovenije Matjaž Rakovec Tomaž Razingar Anže Pogačar HK Olimpija HDD Olimpija HDD Jesenice

Četrtek, 25. 5. 2017, 11.57

6 let, 6 mesecev

Predsednik HZS gleda v prihodnost

Matjažu Rakovcu ne manjka optimizma, obžaluje pa zadnje dogajanje na Jesenicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Matjaž Rakovec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Povabili smo klube iz okoliških držav, ki se nam želijo pridružiti. Nikakršnih prestavljanj terminov tekem ne bo, saj bodo ti jasni vnaprej, klubi pa bi v nasprotnem primeru plačevali kazni," je o vzornem delovanju razširjenega klubskega domačega tekmovanja za prihodnjo sezono prepričan predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec. Obžaluje, da na Jesenicah spet divja vojna z javnimi pismi.

Po končani klubski in reprezentančni sezoni so na Hokejski zvezi Slovenije (HZS) v sredo na skupščini potegnili črto pod lanskim tekmovalnim obdobjem in pogledali tudi v prihodnost.

Slovenski klubski hokej po debelem desetletju v razširjenem avstrijskem prvenstvu ne bo imel svojega predstavnika, bosta pa dva kluba drsala v manj kakovostni in razvoju igralcev namenjeni Alpski ligi. Del te bosta, kot lani, HDD Sij Acroni Jesenice ter HK Olimpija, ki bo na članski sceni ob pomoči HZS, Mestne občine Ljubljana in novega sponzorja Slovenske železnice zamenjal obubožano HDD Olimpija.

Bo šlo res brez prestavljanj?

Železarji in zmaji bodo ob Alpski ligi že od začetka sezone igrali tudi v razširjenem državnem prvenstvu, v katerega je HZS spet povabila hrvaške in srbske predstavnike.

"Po eni strani smo lahko zadovoljni, ker imamo v Alpski ligi dva predstavnika, saj lahko tako tudi državno prvenstvo lažje izpeljemo. Po principu Alpske lige bomo organizirali tudi mednarodno hokejsko ligo. Povabili smo klube iz okoliških držav, ki se nam želijo priključiti. Sistem bo zelo podoben, kot je v Alpski ligi. Nikakršnih prestavljanj terminov ne bo, saj bodo ti jasni vnaprej, jih bo pa treba prilagajati Alpski ligi," je po skupščini kot vselej optimistično govoril predsednik HZS Matjaž Rakovec.



Alpska liga jim bo olajšala prvenstvo

Praksa preteklih let ne vzbuja velikega optimizma, nemalo tekem v rednem delu razširjenega državnega prvenstva ni bilo odigranih, termini, ki so bili znani vnaprej, so se prestavljali iz tedna v teden … "Slaba stran HZS je bila, da nismo bolje uredili državnega prvenstva. Zdaj bo lažje, saj imamo oba kluba, tako Jesenice kot Olimpijo, v isti ligi, prej pa je bilo ob ligi EBEL in Alpski ligi potrebnega veliko prilagajanja. Mislim, da premikanja terminov ne bo več, saj bodo tudi klubi plačevali kazni, če se bodo tekme prestavljale," Rakovec pravi, da bodo ob nespoštovanju določil sledile posledice. Pri HZS so prepričani, da ne bo težav s tremi tekmami na teden Olimpije in Jesenic. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pri HZS so prepričani, da ne bo težav s tremi tekmami na teden Olimpije in Jesenic. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

A vprašanje je, ali bodo, v kakršnikoli obliki, res. V preteklosti so namreč na različnih področjih že marsikomu pogledali skozi prste. Nedisciplino – v lanski sezoni so med drugim sodniki spet zaman čakali na določena izplačila – je težko izkoreniniti …

Prepričan, da bodo zmogli tri tekme

Prezasedenost Olimpije in Jesenic v pretekli sezoni s svojima ligama (EBEL, Alpska) je kravžljala živce vodji tekmovanj HZS Bogdanu Jakopiču. Je Rakovec res prepričan, da bosta omenjena kolektiva med sezono pripravljena igrati tri tekme na teden (dve v Alpski ligi, eno v domačem tekmovanju)? Bo to šlo?

"Bo, bo. Načrt je, da naj bi se Alpska liga igrala ob sobotah in sredah, Jesenice in Olimpija pa bi s slovenskimi klubi državno prvenstvo igrale ob ponedeljkih."

Po njegovih besedah bomo državnega prvaka dobili februarja, končnico pa bi odigrali v začetku aprila. Ljubitelji hokeja naj bi si tekme za prvaka lahko ogledali tudi prek televizijskih zaslonov.

HZS je obe društvi prijavila v Alpsko ligo (Avstrijci naj bi vsi ostali, na Italijane še čakajo) in ligi dala zagotovilo, da bosta prijavnino za ligo oba kluba plačala pozneje. "Tukaj igramo na zaupanje obeh klubov."

Takole je Rakovec superpokalno lovoriko predal Boštjanu Grozniku, pokalne ni prejel nihče, saj pokala zaradi nenehnih prestavljanj sploh niso izpeljali. Letos pokalno tekmovanje v Celju načrtujejo za drugi konec tedna v septembru. | Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič Takole je Rakovec superpokalno lovoriko predal Boštjanu Grozniku, pokalne ni prejel nihče, saj pokala zaradi nenehnih prestavljanj sploh niso izpeljali. Letos pokalno tekmovanje v Celju načrtujejo za drugi konec tedna v septembru. Foto: HDD Jesenice, Drago Cvetanovič

Pokalno tekmovanje v knežjem mestu

Alpska liga naj bi se začela v soboto, 9. septembra. To je ravno tisti konec tedna, ko bo v Celju potekalo tridnevno pokalno tekmovanje. Načrtovanega Pokala Slovenije v tej sezoni zaradi nenehnih prestavljanj sploh niso izpeljali in ga tudi ne bodo, v prihodnji pa bo ta v knežjem mestu potekal več dni.

"Glede na to, da smo vpeljali novost, bomo vse klube dali v boben in opravili žrebanje. Lahko se srečata tudi dve najboljši ekipi v prvem krogu."

Čez leta ... Jesenice in Olimpija nič več v ligi EBEL?

"Upam, da se stvari uredijo v obeh klubih in da bomo čez nekaj let potrkali na vrata lige EBEL. Želimo si obeh klubov (Jesenice, Olimpija, op. a.) v isti ligi. Čas bo pokazal, ali bo sploh treba v ligo EBEL ali se bo Alpska liga preoblikovala v močno tekmovanje, ki bo pisano na kožo našim standardom in financam, EBEL pa bo odskočna deska za najboljše slovenske igralce," meni Rakovec.

Raven lige EBEL naj bi se namreč v prihodnosti krepko dvignila. Razmišljanja naj bi šla v smeri, da bi sodelovali najmočnejši avstrijski klubi, privabili pa bi še močne klube iz okolice (Češka, Slovaška …). S tem bi nekateri, ki so trenutno v ligi EBEL, lahko "padli" v Alpsko ligo.

Predsednik HZS podpira delo predsednika HDD Jesenice Anžeta Pogačarja in njegovih sodelavcev. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik HZS podpira delo predsednika HDD Jesenice Anžeta Pogačarja in njegovih sodelavcev. Foto: Vid Ponikvar "Pogačar je bil edini, ki je upal prevzeti projekt"

Predsednik HZS se po skupščini ni izognil vprašanju o tem, kaj meni o zadnjem dogajanju na Jesenicah. HDD Jesenice in projekta skupina, katere najbolj prepoznaven hokejski obraz je bil Tomaž Razingar, ne sodelujeta več. V javnosti so spet leteli očitki o neenotnosti v Zgornjesavski dolini …

"Težko karkoli ocenim, čeprav sem bil v stiku z vsemi. Lahko rečem, da je bil pred tremi leti Anže Pogačar (predsednik HDD Jesenice, op. a.) tisti, ki je na Jesenicah v zelo negotovih razmerah upal prevzeti naš projekt Team Jesenice (projekt HZS, s katerim je na nogah pomagala obdržati člane na Jesenicah, op. a.). Lahko rečem, da se je s to ekipo, čeprav niso imeli izkušenj, veliko naredilo. Vidimo, da so državni prvaki, da so nas dostojno zastopali v Alpski ligi, da je to urejen klub. Resda ima kot večina klubov nekaj finančnih težav, ki pa so bolj sezonske narave. Mislim, da je ekipa dobra, ima ambiciozne načrte. Želeli so tudi ligo EBEL, a so realno ugotovili, da so finančno, igralsko in organizacijsko preslabi."

Sinergijo bi bilo težko najti

Na drugi strani je bila projektna skupina, s katero je HDD Jesenice sodelovalo zadnjih nekaj mesecev, a so pred dnevi prekinili sodelovanje, kar so javnosti oznanili člani projektne skupine. "V tej ekipi je najbolj izpostavljeno ime Tomaž Razingar, nekdanji kapetan reprezentance, ki ga izredno cenim kot kapetana in kot igralca. Je pa v tem trenutku težko reči, ali je tudi na organizacijski ravni tako dober, kot je bil kot igralec," pravi Rakovec in dodaja, da mu je žal, da so se pojavila javna pisma.

"Če je denar, če so pripravljeni sponzorji vložiti sredstva v hokej, potem zamere in nesoglasja ne bi smela biti težava," o iskanju sinergij na Jesenicah meni Rakovec, a v isti sapi dodaja, da bo te težko najti. | Foto: "Če je denar, če so pripravljeni sponzorji vložiti sredstva v hokej, potem zamere in nesoglasja ne bi smela biti težava," o iskanju sinergij na Jesenicah meni Rakovec, a v isti sapi dodaja, da bo te težko najti.

"Ljudje se sprašujejo, ali se v tem športu spet prepiramo. To ni res. A očitno dve skupini ne moreta delovati skupaj. Skupina, ki zdaj vodi Jesenice, je uspešna tako tekmovalno kot finančno. Morda bi bilo tukaj dobro najti neko sinergijo, kar pa bo v tem trenutku zelo težko. A če je denar, če so pripravljeni sponzorji vložiti sredstva v hokej, potem zamere in nesoglasja ne bi smela biti težava."

Ne spreglejte