Velika nagrada Gavellinih večerov mariborski Medeji

Na 32. izdaji zagrebškega festivala tudi nagrada za najboljšo žensko vlogo Nataši Matjašec Rošker.

Objavljeno
24. oktober 2017 13.46
V. U.
V. U.

V Zagrebu se je s podelitvijo nagrad iztekla 32. izdaja tradicionalnih Gavellinih večerov. Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je z Evripidovo Medejo v režiji Oliverja Frljića osvojila kar dve nagradi.

Člani žirije, Ivana Buljan Legati, Sebastijan Horvat in Damir Karakaš, so namreč predstavo izbrali za najboljšo uprizoritev in ji podelili festivalsko veliko nagrado, Nataša Matjašec Rošker pa je za naslovno vlogo v tej uprizoritvi prejela še nagrado za najboljšo igralko.

Položaj ženske v sodobni družbi

Medeja je letošnja produkcija SNG Maribor, Frljić je ob njeni premieri 13. januarja o njej povedal: »Beroč Medejo sem svoj interes osredotočil na položaj ženskega subjekta v sodobni družbi, subjekta, ki zaradi svoje spolne identitete spada v nek specifičen režim vidne in nevidne strukturalne diskriminacije. Zanimalo me je tudi, kako Medeja danes izvršuje svojo spolno vlogo – tako kot jo je napisal Evripid ali na nek drug način.«

V predstavi sicer ob Nataši Matjašec Rošker igrajo še Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič in Viktor Meglič.

V letošnjem tekmovalnem programu Gavellinih večerov po izboru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić in Hrvoja Klobučarja, ravnatelja, producentke in igralca GDK Gavella, je bilo enajst predstav, od katerih se jih je deset potegovalo za nagrade, ena pa je bila ob zaključku festivala izvedena izven konkurence. Festival je v enajstih večerih omogočil ogled in primerjavo gledaliških uspešnic iz Zagreba, Šibenika, Reke, Splita, Virovitice, Beograda in Maribora.