Maribor vsaj za 24 ur prehitel Olimpijo

1. SNL: Ljubljančani v 10. kolu drevi gostujejo v Celju, Derbi z dna v Kranju.

Objavljeno
23. september 2017 01.42
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – V sinočnji uvodni tekmi 10. kola 1. SNL je Maribor v Kidričevem dvakrat zaostajal, a na koncu tudi z desetimi igralci ujel zmago v 89. minuti. Danes bodo na sporedu tri tekme, vključno z večerno v Celju, kjer bo gostovala Olimpija, zadnje dejanje kola pa bo v nedeljo v Domžalah.

Kranj: Triglav – Ankaran Hrvatini (sobota, sodnik Slavko Vinčić, 14): To bo dvoboj, ki tekmovalno največ šteje. Po prvem soočenju in preverjanju moči sta obe moštvi več ali manj živeli, trenirali in igrali za drugo medsebojno tekmo. Kdo je bolje narekoval formo in vrhunec, selekcioniral in uigral moštvo, domači trener Tonči Žlogar ali gostujoči Vlado Badžim? Prvi je imel manj opravka s selekcijo igralcev, ki so pretežno drugoligaški, drugi je iz tekme v tekmo dobival nove igralce z vseh vetrov. Triglav je bolje začel sezono, a je iztržil kakšno točko premalo. Toda zanj se šele začenjajo prave bitke, na domačem igrišču in proti premagljivim tekmecem. Za Badžima, ki se je kar preveč veseljaško spustil v prvoligaško vojno, misleč, da bo Ankaran lahko enakovreden, pa je še pravočasno prišla streznitev. Kar pomeni, da se bo Ankaran postavil v obrambni zid in čakal. Brez kaznovanega postavnega zveznega igralca in strelca za zadnjo točko v Kidričevem Raoula Delgada so Primorci močno oslabljeni.

Nova Gorica: Gorica – Krško (Dejan Balažič, 16): Vprašanje za Goričane je naslednje: bi bila Gorica z napadalcem Miljanom Škrbićem tik za vodilnim dvojcem, med njima ali kar na vrhu? Prvi strelec prvenstva in Krškega je tip napadalca, ki bi Gorico vsaj »zbližal« z Olimpijo in Mariborom, saj bi bila več točk pred drugimi tekmeci. To predvsem kaže, da so se pri Gorici zmotili v oceni, da lahko nadomestijo odsotnost poškodovanega Mirana Burgića. Njegov vpliv na igro in celostno podobo je bil vendarle večji, kot se je zdelo, zato proti Krčanom niso v vlogi velikih favoritov, ampak le zaradi domačega igrišča.

Celje: Celje – Olimpija (Nejc Kajtazović, 20.20): Dvakrat 0:0 je bil izkupiček Dušana Kosića ob vrnitvi v prvoligaški ritem, še tretji razplet brez golov bi bil že čudežen. Olimpija je ob pokalnem poigravanju z Radomljami razkrila, kako močno in dolgo rezervno klop ima, in vse, razen zmage, bi bilo presenečenje. Olimpijino vzdušje je pokvarila le slaba zdravniška diagnoza za prvega strelca Isaaha Abassa. Zaradi poškodbe notranje stranske vezi kolena bo odsoten najmanj mesec dni.

Domžale: Domžale – Rudar (nedelja, Damir Skomina, 18.45): Skromnost je lepa čednost, pravi stari pregovor, ki so ga Domžalčani rahlo in napačno posodobili. Nadutost, ker so imeli odlično evropsko poletje, in moštveno zaganjanje v vsakega, ki ni videl, kar so videli oni, sta se jim vrnila kot bumerang. Vrnitev z vodilom zdrav duh v zdravem telesu in z dodano vrednostjo v strokovnih odločitvah trenerja Simona Rožmana bi bila dobrodošla za SNL, ki potrebuje močne Domžale. In tudi ambicioznega, a še vedno mladega in neizkušenega trenerja. Enkrat je Štorčan že pošteno »nasankal«, če bi še drugič, se tretjič ne bo več. Ker bo dejansko in v najboljšem primeru odličen – bridek in iskriv – strokovni komentator. Tudi takšne liga močno pogreša. Rudar je idealen tekmec za povrnitev samozavesti ali za poglobitev krize!