Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
21.10

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022

Petek, 15. 12. 2017, 21.10

6 let, 4 mesece

Peking s fanfarami predstavil olimpijske simbole #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Peking 2022 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Peking, ki bo leta 2022 gostil zimske olimpijske igre in tako postal prvo mesto na svetu, ki je pripravilo tako poletne kot tudi zimske igre, je danes na posebni slovesnosti razril olimpijske simbole. Del prireditve sta bila tudi znani igralec Jackie Chan in pianist Lang Lang.


Peking je igre poletne olimpijade gostil leta 2008, zdaj ga čez pet let čakajo še zimske igre. Za danes so Kitajci pripravili razkošen dogodek, kjer so ob zvoku fanfar in dramatičnih bobnov in z odštevanjem časa razkrili simbola iger: kitajsko pismenko, ki pomeni zimo, in s čopičem narisane poteze, ki prikazujejo smučarja.

Kitajska vlada dobila 4.500 predlogov oblikovalcev

"Simboli povezujejo kitajsko kulturo in strast, energijo ter navdušenost nad zimskimi športi," je na odru dejal Cai Qi, predsednik organizacijskega komiteja iger 2022 v Pekingu.

Dežela z več kot 1,3 milijarde prebivalci ima med drugim tudi šest milijonov smučarjev, a kitajski predsednik Xi Jinping verjame, da se bo ta številka povečala na 300 milijonov v prihodnjih letih.

Cai je dejal, da je kitajska vlada dobila kar 4.500 predlogov oblikovalcev, preden je izbrala te, ki jih je predstavila danes in ki ponazarjajo "težnjo k vrhunskosti".

"Kitajci ustvarjajo zgodovino"

Slovesnosti v znameniti vodni kocki, plavalnem kompleksu s poletnih iger 2008, so se udeležili nekdanji kitajski olimpijci, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach pa je v videoposnetku zbrane nagovoril z besedami, da "ustvarjajo zgodovino" kot prvi prireditelj poletnih in zimskih OI.

Peking je v glasovanju za prireditelja ZOI 2022 imel le enega tekmeca, kazahstanski Almaty, saj so druga mesta kandidature odpovedala zaradi previsokih stroškov. Kitajci so sicer uspešen olimpijski narod na poletnih igrah, na zimskih pa zmagujejo zgolj v hitrostnem drsanju.

Dodatna ovira v okolici Pekinga je še pomanjkanje snežnih padavin, saj vsako pade le okoli meter debela snežna odeja v hribih na severu mesta, kjer bodo smučarska tekmovanja. A so Kitajci obljubili razvoj posebno inovativnega sistema zasneževanja.
Ne spreglejte