Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
14.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Sašo Bertoncelj Tjaša Kysselef Teja Belak Adela Šajn Lucija Hribar gimnastika svetovno prvenstvo Doha

Torek, 16. 10. 2018, 14.46

5 let, 6 mesecev

Pred svetovnim prvenstvom v Dohi

Bertoncelj se na svetovno prvenstvo podaja z željo po še manjkajoči kolajni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Sašo Bertoncelj | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Katar bo med 25. oktobrom in 3. novembrom v Doho privabil najboljše telovadce sveta, ki se bodo borili na 48. svetovnem prvenstvu v športni gimnastiki, prvem kvalifikacijskem situ za olimpijske igre 2020 v Tokiu. Slovenijo bo v moški konkurenci zastopal le Sašo Bertoncelj, telovadke pa se bodo z mislimi na Japonsko predstavile z ekipo.

Edini slovenski adut bo Sašo Bertoncelj, najboljši telovadec zadnjih let, ki bo na konju z ročaji lovil kolajno. "Res je, kolajna že lep čas nekako visi v zraku. Čas bi že bil. Moj glavni cilj je seveda kolajna, sicer na prvenstvo sploh ne bi odpotoval," je pred odhodom priznal izkušeni telovadec Narodnega doma, ki je nedavno ubranil skupno zmago v svetovnem pokalu, letos pa je stal na stopničkah tudi na evropskem prvenstvu v Glasgowu.

Kolajne s SP še nima, čeprav je že štirikrat doslej nastopil v finalu, najboljši je bil pred štirimi leti v Nanningu, ko je končal tik za stopničkami.

Sašo Bertoncelj
Sportal "Dokler bom zdrav, dokler bom imel voljo in bom dosegal rezultate, ne grem nikamor"

V lov na kolajno

"Počutim se zelo dobro, treningi so mi šli zadnje čase odlično od rok, celo strah zbujajoče dobro. Pred prvenstvom imam visoka pričakovanja. Primarno dober nastop v kvalifikacijah in borbo za finale, v finalu pa seveda lov na kolajno. Treniram dve težji različici sestave na konju, saj menim, da vaja z nedavnega EP ne bo dovolj," je pred odhodom, proti Dohi bo odpotoval v četrtek, povedal Škofjeločan.

Teja Belak | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Po dolgem času grem na tekmo res z dobrimi občutki, zelo se je veselim," je še dejal 34-letni telovadec, ki bo tokrat na SP osamljeni jezdec, saj ob sebi ne bo imel reprezentančnih kolegov. Zato pa se bodo z ekipo v Dohi predstavile telovadke; Slovenijo bodo zastopale Teja Belak, Tjaša Kysselef, Adela Šajn in Lucija Hribar. Njihov glavni cilj bo preboj med najboljših 24, ki bodo imele pravico do nastopa tudi na SP prihodnje leto v Stuttgartu.

Sašo Bertoncelj
Sportal Bertoncelj ubranil skupno zmago, Kysselefova za las brez

"Teja in Tjaša lahko posežeta med najboljših 16"

"Za ekipni nastop sta dva razloga. Prvi in glavni je, ker imamo ekipo. Drugi je pa ta, da je ekipa dovolj kakovostna za uresničitev cilja - uvrstitve med prvih 24, ki bodo imele pravico do ekipnega nastopa tudi na SP 2019," je bil odkrit selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič in o ciljih posameznih telovadk dodal: "Finale na preskoku za nas tokrat ni realen cilj. Mislim, da lahko tako Teja kot Tjaša ob vrhunski izvedbi posežeta nekje med najboljših 16."

Aljaž Pegan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Na SP v Doho potuje tudi Aljaž Pegan

SP v Dohi se bo udeležil tudi nekdanji vrhunski slovenski telovadec Aljaž Pegan, zdaj eden od podpredsednikov Gimnastične zveze Slovenije. Prvič bo na SP odpotoval v novi vlogi - na prvenstvu bo sodeloval kot predstavnik športnikov pri Mednarodni gimnastični zvezi (FIG), kamor so ga ob robu 47. SP v Montrealu izvolili telovadci.

"Sem član tehničnega komiteja za moško športno gimnastiko pri FIG, kar pomeni, da me čaka kopica sestankov, spremljati moram tekmovanje, sodelovati pri morebitnih pritožbah športnikov, imel pa bom tudi sestanek s telovadci, da izvem, kakšna so njihova pričakovanja, in jim pomagam premostiti pot do mednarodne zveze," je o svojih pričakovanjih pred odhodom v Katar dejal 44-letni Ljubljančan, ki je v 20-letni članski karieri na SP osvojil štiri medalje na drogu, vključno z zlatom leta 2005 v Melbournu.

Prvenstvo se bo začelo z uradnimi treningi v nedeljo, v četrtek se začne tekmovanje. Kvalifikacije telovadcev bodo na sporedu dva dneva; Bertonclja nastop na konju z ročaji čaka v petek okoli 15. ure.
Aly Raisman
Sportal Vse večji pritisk na novo šefinjo ameriške gimnastike
 
Sašo Bertoncelj
Sportal Sašo Bertoncelj srebrn v Sombotelu
Sašo Bertoncelj
Sportal Bertoncelj po velikem uspehu: Ne bi se moglo lepše razplesti za medsosedske odnose
Ne spreglejte