Splošna mobilizacija v Italiji

Drevi pomembna tekma za naše zahodne sosede. Štadion San Siro nepremagljiva trdnjava tudi po Švedski?

Objavljeno
12. november 2017 23.06
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Nepričakovanemu porazu Italijanov v Stockholmu je sledilo vsesplošno razočaranje na »škornju«, selektorju Giampieru Venturi grozi izguba službe tudi v primeru drevišnje (20.45) zmage nad Švedsko in uvrstitve na svetovno prvenstvo v Rusijo. »Azzurri« bodo vendarle najprej poskušali rešiti, kar je možno po porazu z 0:1.

Italija je vnovič enotna: navijači, stroka in vodstvo nogometne zveze (FIGC) zahtevajo bolj pogumno člansko reprezentanco in kadrovske spremembe v enajsterici, ki bo nocoj poskušala izničiti neugoden zaostanek 0:1 proti Švedski. V Stockholmu nista blesteli ne Švedska ne Italija, toda »naključen« gol Jakoba Johanssona v drugem polčasu – potem ko je žoga oplazila Danieleja De Rossija, vratar Gigi Buffon ni imel možnosti – je vendarle postavil na glavo »načrtovan« izid tekme 0:0. Italijanom se ni obrestovala igra na remi, njihovi zvezni igralci so bili preskromni (Verratti, De Rossi in Parolo), napadalci nevidni, pozitivne ocene so prejeli le Buffon ter branilci Chiellini, Barzagli in Darmian. Slednji je bil daleč najbolj razigran med gosti, pohvalil ga je tudi Jose Mourinho, četudi naj bi ga bil pripravljen pustiti iz Manchester Uniteda – bodisi k Romi bodisi k Napoliju.

V številnih anketah na Apeninih razglabljajo o možnostih reprezentance v boju s Švedsko in iščejo načine, kako bi preprečili prvi mundial brez Italije po letu 1958. »Ostati moramo zbrani, kompaktni in enotni, fantje se morajo odzvati kot ekipa, ki si želi napredovati v Rusijo,« je zatrdil legendarni vratar Dino Zoff. »Igrati moramo bolj ofenzivno. Preidimo na sistem 4-3-3, Insigneju pustimo svobodo v zadnji četrtini igrišča,« je dodal sveži upokojenec Andrea Pirlo. Še tretji svetovni prvak, nekdanji krilni adut Juventusa Franco Causio (SP 1982), je šel v podrobnosti: »Če smo poklicali Jorginha, naj igra, zdaj sedi na klopi. Ne bi se odločil za sistem igre 4-2-4.« Jato je opozoril tudi predsednik FIGC Carlo Tavecchio: »Dovolj je bilo besed, pričakujem odziv na igrišču!«

Italijani so se znašli v novem položaju. Drevi bodo morali igrati tvegano, Švede lahko strejo le z visokim ritmom in odlično organizacijo igre. Glavna aduta za morebiten zasuk bosta Napolijev as Lorenzo Insigne (v modelu 3-4-3 naj bi igrali v napadu Candreva, Belotti in Insigne) in milanski štadion San Siro, na katerem »azzurri« še niso izgubili (22-4-0; razlika v golih 76:22). Rojaki jim (še) ne bodo obrnili hrbta, kljub porazu so aktivirali vse potenciale na igrišču in v zakulisju (sodil bo Španec Antonio Lahoz), navijači jih bodo glasno podprli: tribune bodo z ogromno koreografijo obarvane v italijansko trobojnico.