Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
19.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Krško Matej Žagar speedway

Petek, 17. 11. 2017, 19.14

6 let, 5 mesecev

Sezona speedwayju

Šov v Krškem prestavili na september

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
spidvej speedway krsko 2016 | Foto Grega Valančič Sportida

Foto: Grega Valančič Sportida

Na stadionu Matije Gubca v Krškem bo 8. septembra prihodnje leto potekala osma od enajstih velikih nagrad svetovnega prvenstva v speedwayu; v prejšnjih dveh sezonah se je SP začelo prav v Krškem, zadnja dirka pa bo tako kot letos v Avstraliji, so danes sporočili iz mednarodne zveze.

V Melbournu se je 28. oktobra končala letošnja sezona SP. Zadnjo dirko je dobil domačin Jason Doyle, ki je tako tudi potrdil skupno lovoriko v sezoni. Najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar si je takrat s petim mestom kot sedmi dirkač sezone 2017 zagotovil nastope med elito tudi v sezoni 2018.

Krovna mednarodna zveza FIM oziroma promotor tekmovanja BSI Speedway sta danes razkrila koledar tekmovanj na najvišji ravni v naslednji sezoni. Slovenska dirka, ki v svetu speedwaya velja za eno najboljših in najbolje organiziranih, ostaja v koledarju, se je pa s termina ob začetku sezone, ki ga je imela v zadnjih dveh letih, spet premaknila na nekoč že uveljavljen septembrski termin.

Nova sezona se bo tako začela 12. maja na nacionalnem stadionu v Varšavi; večina prirediteljev je obdržala svoje dirke, v zvezi so še za tri leta podaljšali sodelovanje z danskim Horsensom, novinec je Hallstavik, ki bo prvič gostil švedsko dirko namesto Stockholma.

Žagar neposredno, trem nekdanjim prvakom povabilo

Žagar si je s sedmim mestom v SP 2017 zagotovil neposredno uvrstitev v naslednjo sezono; v osmerici neposredno uvrščenih so poleg njega še svetovni prvak Doyle, Poljak Patryk Dudek, Britanec Tai Woffinden, Poljaka Maciej Janowski in Bartosz Zmarzlik, Rus Emil Sajfutdinov in Šved Fredrik Lindgren. V kvalifikacijah pa so bili uspešni Poljak Przemyslaw Pawlicki, Rus Artjom Laguta in Britanec Craig Cook.

Matej Žagar je sezono končal na sedmem mestu in se neposredno uvrstil v naslednjo sezono. | Foto: Grega Valančič / Sportida Matej Žagar je sezono končal na sedmem mestu in se neposredno uvrstil v naslednjo sezono. Foto: Grega Valančič / Sportida

Seznam 15 dirkačev v SP 2018 (na vsaki dirki ima lokalni prireditelj pravico izbrati še enega udeleženca) pa končujejo vozniki s povabilom, med njimi so tokrat trije nekdanji svetovni prvaki Američan Greg Hancock, Danec Nicki Pedersen in Avstralec Chris Holder, vsi so imeli letos težave s poškodbami, ter še Slovak Martin Vaculik,

Koledar SP v speedwayu 2018:

12. maj:         Varšava, VN Poljske

26. maj:         Praga, VN Češke

30. junij:       Horsens, VN Danske

 7. julij:       Hallstavik, VN Švedske

21. julij:       Cardiff, VN Velike Britanije

11. avgust:      Malilla (Švedska), VN Skandinavije

25. avgust:      Gorzow, VN Poljske

 8. september:   Krško, VN Slovenije

22. september:   Teterow, VN Nemčije

 6. oktober:     Torun (Poljska), VN Toruna

* VN Avstralije, Melbourne (datum še ni določen)

Ne spreglejte