Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
22. 6. 2018,
1.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

Natisni članek

NBA draft Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 22. 6. 2018, 1.50

5 let, 10 mesecev

Nabor lige NBA 2018

Luka Dončić bo prve milijone zaslužil v Teksasu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

8

mama in sin: Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Medtem ko je bahamski center Deandre Ayton postal prvi izbor in s tem najsvetlejša zvezda nabora lige NBA v New Yorku, je Luko Dončića kot tretjega izbrala Atlanta, ki pa se je že pred tem dogovorila za kupčijo z Dallasom. Ljubljančan bo tako led lige prebil v družbi Dirka Nowitzkega med "telički".

Ko je komisar lige NBA Adam Silver oznanil, da Atlanta, ki ji je žreb namenil tretji izbor, v svoje vrste vabi Luko Dončića, je bil v zakulisju nabora severnoameriške poklicne lige že sklenjen dogovor, ki je zakoličil poklicno pot slovenskega reprezentanta. Ta si je resda nadel čepico Atlante Hawks, a tedaj že vedel, da ga bo pot vodila v Teksas. Njegov prvi klub v ligi NBA bo namreč Dallas Mavericks.

Luka Dončić
Sportal Dončić izbral številko dresa, legendarni Nowitzki mu je izrekel dobrodošlico

Luki večmilijonska pogodba

Dončić bo kot tretji izbor podpisal dveletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za dve leti (določi klub). V prvi sezoni bo prejel 4,6 milijona, v drugi 5,4 milijona evrov. Če bo klub podaljšal sodelovanje z njim, bo v tretji prejel 5,7 milijona evrov.  V četrti sezoni pa bi Luka prejel 7,2 milijona evra, če se bo klub ponovno odločil za podaljšanje sodelovanja.

Pravico do prvega izbora je imel Phoenix, kjer bo po novem trenersko taktirko vihtel nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov. V slogu rekla, da so bili, v nasprotju s preteklima dvema sezona, letos na naboru v modi predvsem centri, je bila odločitev moštva iz Arizone pričakovana: Deandre Ayton. Kot drugega pa je nato komisar Silver na oder povabil Marvina Bagleyja, ki ga je "rezerviral" Sacramento. Med izbranci nabora je bil tudi član Olimpije Jusuf Sanon. V drugem krogu (44.) ga je izbral Washington.

Drft Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Pravi izziv ga šele čaka

Luka je dodobra popravil najvišjo slovensko uvrstitev na naboru, ki jo je do danes s 15. mestom iz leta 2002 držal Boštjan Nachbar. V Dončiću so torej klubi, tudi tisti, ki so se ozirali predvsem za centri, videli nadarjenega košarkarja z nadpovprečnim igralnim instinktom, zrelim pregledom nad igro, tekmovalno iskro ter predvsem priložnostjo za nadgradnjo in košarkarsko rast.

Dejstvo je, da bo Donke II v najmočnejšo ligo na svetu zakorakal skozi velika vrata. To je navsezadnje pokazal že nabor, v katerem je bil vseskozi v krogu najbolj obleganih. Sam se ob tem najbolj zaveda, da ga ključni izziv šele čaka. Liga NBA bo zanj nov svet. Svet, v katerem bo imela evropska slava nično vrednost, na letnico rojstva pa ob fizično močnejših in izkušenejših zvezdnikih pač ne bo imel nobenega popusta.

DeAndre Ayton | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kdo je Deandre Ayton?

In kdo pravzaprav je protagonist letošnjega "drafta", ki dopolnjuje bogat seznam, na katerem so med drugimi tudi Magic Johnson, Shaquille O'Neal, Tim Duncan, LeBron James in nazadnje kot lanskoletni prvi "pick" Markelle Fultz, tudi zaradi poškodbe velikansko razočaranje za Philadelphio? DeAndre Ayton je kar 216 centimetrov visoki bahamski center z univerze Arizona, ki je pred tem srednjo šolo obiskoval v San Diegu in Phoenixu. V svoji edini sezoni v ligi NCAA je navdušil s povprečjem 20 točk in 11 skokov, strokovnjaki pa so opozarjali na zavidljivo raven gibčnosti, fizične moči in hitrosti. Prihodnji mesec bo dopolnil 20 let. V njem Phoenix s trenerjem Igorjem Kokoškovom vidi pomemben člen ogrodja ekipe za klubsko rast.

NBA draft 2018 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Odhajam v ligo NBA!"

Dončić je sicer že pred začetkom nabora v Barclays Centru v Brooklynu nedvoumno naznanil, da se bo, ne glede na razplet, poslovil od Reala in Evrope ter se preselil v ZDA. "Uresničujejo se moje otroške sanje. Ligo NBA sem spremljal že od otroštva," je dejal Luka, ki se je lahko prvič preizkusil v vlogi zvezdnika lige. Na nabor se je namreč pripeljal v družbi glavnih favoritov ter na oder prikorakal v družbi mame in babice.

Po izboru je pot v Teksas zgolj potrdil. "Pogovarjal sem se z več klubi, največ pa z Dallasom. Bili so zelo prijazni. Vesel sem, da sem del te družbe. Verjamem, da sem pripravljen na ta izziv," je dejal Dončić, za katerega se zdi Dallas skorajda idealen izbor. Predvsem na račun igralskega kadra, usmeritev, naklonjenosti Evropejcem in vloge Dirka Nowitzkega, ki je, zanimivo, v ligi NBA debitiral leta 1999, torej v letu Dončićevega rojstva. Sloviti Nemec mu je že zaželel dobrodošlico.

Luka Dončić s čepico Atlante, ki pa jo je kmalu snel in potrdil: "Odhajam v Dallas." | Foto: Getty Images Luka Dončić s čepico Atlante, ki pa jo je kmalu snel in potrdil: "Odhajam v Dallas." Foto: Getty Images

Od dečka z metlo do zvezde nabora

Ko je pred desetimi leti Saša Dončić igral v tedaj še evroligaški Olimpiji, je bil njegov sin Luka reden gost tivolskega parketa med odmori. Pozneje je bil tudi med dečki, ki so brisali parket. Vselej pa je rad vzel žogo in pokazal, da se v njegovih rokah počuti še kako domače in varno.

To so kaj hitro opazili tudi trenerji v košarkarskem krožku OŠ Mirana Jarca in pri košarkarski šoli Olimpije. Vrstnike je hitro prerasel in si vselej prizadeval igrati s starejšimi in višjimi. Kmalu je premajhna zanj postala tudi Olimpija, kjer je bil v mlajših kategorijah razred zase. To je dokazoval tudi na turnirjih v tujini in tako v oko padel več klubom, predvsem iz Turčije in Španije.

Začetki Luke Dončića | Foto: Srečo Bester - osebni arhiv Foto: Srečo Bester - osebni arhiv Iz Ljubljane v Madrid

Zato se je že kot trinajstletnik preselil pod okrilje madridskega Reala, kjer se je njegov meteorski vzpon zgolj nadaljeval. Že pri šestnajstih letih je prvič nastopil med člani, redno pa je blestel v mlajših kategorijah. Med drugim je osvojil tudi mladinski evroligaški turnir.

V sezoni 2016/17 se je dokončno ukoreninil v članski ekipi kraljevega kluba, nato pa je pohod na najvišji oder začel s slovensko reprezentanco na EuroBasetu. Bil je eden ključnih mož pri preboju na vrh Evrope, tako da je bil ob zlati kolajni nagrajen še s priznanjem za člana prve peterke.

Luka Dončić EuroBasket | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar To je to. Čas je za NBA!

Ko se je v vročih poletnih mesecih leta 2017 pripravljal na reprezentančni krst, se je poškodoval Realov zvezdnik Sergio Lull. S tem so se Ljubljančanu, ob jasno nesporni kakovosti, na široko odprla vrata do vodilne vloge tudi v klubu. Priložnost je 200 centimetrov visoki mladenič zagrabil z obema rokama.

Blestel je v Španiji, blestel je v evroligi. Rezime? Ob dvojni kroni je postal MVP rednega dela evrolige, najboljši mladi košarkar, član prve peterke in MVP zaključnega turnirja. Izbran je bil tudi za najboljšega mladega igralca v španskem prvenstvu in MVP rednega dela. Jasno je bilo, da je čas za ligo NBA. Zdaj je tudi jasno, kam ga bo vodila prva ameriška pot. V Dallas.

 

Nabor lige NBA 2018

1. Phoenix: DEANDRE AYTON
2. Sacramento: Marvin Bagley
3. Atlanta: Luka Dončić (posredovan v Dallas)
4. Memphis Grizzlies: Jaren Jackson
5. Dallas Mavericks: Trae Young (posredovan v Atlanto)

Luka Dončić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Slovenski košarkarji na naboru lige NBA

Marko Milić -     Philadelphia 76-ers (1997/ izbran kot 33. po vrsti)
Radoslav Nesterović   -  Minnesota Timberwolves (1998/17.)
Primož Brezec     - Indiana Pacers (2000/27.)
Boštjan Nachbar    -           Houston Rockets (2002/15.)
Sani Bečirović        -           Denver Nuggets (2003 /46.)
Saša Vujačić             -       LA Lakers (2004/27.)
Beno Udrih            -       San Antonio Spurs (2004/28.)
Erazem Lorbek         -          Indiana Pacers (2005/46.)
Uroš Slokar           -          Toronto Raptors (2005 /58.)
Goran Dragić          -           San Antonio Spurs (2008 /45.)
Vlatko Čančar        -           Denver Nuggets ( 2017/49.)
Luka Dončić -  Atlanta (2018/3.) - posredovan v Dallas

Ne spreglejte