Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
4.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

2

Natisni članek

TV-serija Gorske sanje oskar Tomaž Lehpamer

Sreda, 21. 2. 2018, 4.07

6 let, 2 meseca

Slovenski producent, ki ima v svoji pisarni čisto pravega oskarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

2

Tomaž Lehpamer | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Izvršni producent nove slovenske TV-serije, ki marca prihaja na Planet TV, je bil direktor filma Nikogaršnja zemlja, prav tistega, ki je leta 2001 dobil oskarja za najboljši tujejezični film.

Med obiskom snemanja Gorskih sanj, nove TV-serije na Planet TV, je našo pozornost pritegnila nepričakovani podrobnost: v pisarni izvršnega producenta Gorskih sanj Tomaža Lehpamerja smo opazili bleščeče zlat kipec, ki sliši na ime oskar.

Je pravi? Seveda je. Lehpamer je bil namreč direktor filma Nikogaršnja zemlja, ki je leta 2001 osvojil oskarja za najboljši tujejezični film.

Tomaž Lehpamer | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Nikogaršnja zemlja je bil v primerjavi s filmi, pri katerih sem do takrat kot direktor filma sodeloval v Sloveniji, postavljen na povsem drugačnih temeljih. Seveda je bilo več denarja, sodelovali so ljudje iz tujine, ki so prinesli svoje znanje ... Tudi za slovenski del kreativne ekipe lahko rečem, da je bil izjemen," se spominja snemanja pred skoraj dvema desetletjema.

Kot direktor filma je skrbel za organizacijo in združeval vse koproducente, ki so sodelovali pri filmu. "Nekateri so prispevali igralce, nekateri denar, nekateri postprodukcijo … Jaz pa sem kot direktor filma vso zadevo vodil in vse te koproducente združeval," je pojasnil Lehpamer.

Tomaž Lehpamer | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Koprodukcijo vidi kot skoraj edino možnost snemanja avtorskih izdelkov v evropskem prostoru. "Koprodukcija, pa ne samo finančno, ampak tudi kot pretok različnih energij, vedno prinese nekaj dobrega. Seveda pa gre tudi za denar – ena država ga običajno nima dovolj," je dejal producent. 

Lehpamer se je nekaj let po uspehu Nikogaršnje zemlje lotil televizijskega formata, kamor spadajo tudi Gorske sanje. Prvič je na tem področju delal pri snemanju hrvaške serije Prepovedana ljubezen (Zabranjena ljubav).

Snemanje serij kot dva celovečerna filma v enem tednu

"Do takrat tega formata sploh nisem poznal in ko so me povabili v Zagreb, sem jim to tudi povedal. Dali so mi neko nemško producentko, ki je te formate razvijala že prej in me je tudi vsega naučila. Gre za posebno znanje, drugačno delo, v enem tednu pravzaprav posnameš dva celovečerna filma, 250 minut igranega programa, vse mora biti prav …," je Lehpamer opisal nastajanje TV-serij.

Smučarski zvezdniki v Gorskih sanjah

Tomaž Lehpamer | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Mimogrede, Gorske sanje ne bodo posebne le zato, ker so prva smučarska serija na naših tleh, ampak tudi zato, ker bomo v njej najverjetneje gledali tudi resnične smučarske zvezdnike. "Dogovarjamo se z zelo znanimi smučarji," nam je povedal Lehpamer. "Načrt je, da v seriji igrajo sami sebe, v zgodbo želimo pripeljati resnične smučarje. Gre pa za velika smučarska imena – govorimo o znamenitih zmagovalcih svetovnega pokala."

Ne spreglejte