Maribor proti Islandcem za evropsko jesen

Darko Milanič pred tretjim krogom kvalifikacij za ligo prvakov: "Brez problema vzamem vlogo favorita."

Objavljeno
25. julij 2017 18.12
regent nogomet
L. Z., STA
L. Z., STA
Maribor - Slovenske državne prvake jutri ob 20.20 v Ljudskem vrtu čaka prva tekma 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Tekmec je Hafnarfjörđur, osemkratni islandski prvak.

"Pripravljamo se po ustaljenem ritmu, po dopoldanskem treningu gremo v karanteno, da se odpočijemo in pomenimo o tem, kaj nas čaka. Najbolj pomembno je to, da se zelo zavedamo, da gre za resno moštvo, ki igra dober nogomet. Od svoje strategije ne odstopa vseh 90 minut in vselej narekuje visok ritem. Vstopamo zelo odločni in naredili bomo vse, da zmagamo na prvi tekmi," so bile uvodne besede trenerja Darka Milaniča na današnji novinarski konferenci.

Hafnafjörđur je po dvanajstih krogih islandskega prvenstva na četrtem mestu, v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov je s skupnim izidom 3:1 izločil predstavnika Ferskih otokov Vikingur. "Verjamem, da je prva tekma na domačem igrišču naša prednost. Želimo zadeti in tekmo končati brez prejetega gola. Gre za zelo resno ekipo, ki izhaja iz države, ki je igrala vidno vlogo na lanskem evropskem prvenstvu v Franciji," pravi nogometaš Mitja Viler.

Trener Mariborčanov se je ozrl tudi na tekmi drugega kroga kvalifikacij, ko so izločili Zrinjski. "Prepričan sem, da smo se iz teh dveh tekem nekaj naučili, ker na vsaki tekmi zbiramo izkušnje. Imamo nekaj fantov, ki nima preveč evropskih izkušenj," je dejal Milanič, medtem ko je Viler dodal: "Zrinjski je videl svojo priložnost in upal, da lahko zmaga. Mi smo bili nekoliko pod pritiskom, a smo povratno tekmo pripeljali do mirnega konca. V glavi smo imeli minimalni cilj šestih tekem na evropskem prizorišču. Zdaj ko nam je to uspelo, bomo nekoliko bolj sproščeni, ampak še vedno dovolj resni za novo nalogo."

Najuspešnejši slovenski nogometni klub ima priložnost, da se uvrsti v zaključni del kvalifikacij za ligo prvakov in si zagotovi jesen na evropski sceni. V primeru poraza pa bi Mariborčane čakale dodatne kvalifikacije za skupinski del evropske lige. "Brez problema vzamem vlogo favorita. To se nam vseskozi dogaja. Tekmec je širši javnosti sicer neznan, toda ko ga spoznaš, vidiš, da gre za resno ekipo," pravi Milanič, ki je islandski slog igre opisal z naslednjimi besedami: "V določenih trenutkih nam bo izkušnja s škotskimi klubi dobrodošla. Predvsem v predložkih, ko se igralci nagnetejo v kazenskem prostoru. A celotna igra več ne bazira na dolgih žogah, igrajo veliko po tleh. Stari otoški nogomet se je spremenil, v ospredju sta dinamika in kombinatorika. Nisem videl, da igrajo protinapade. Generalno gledano napadajo kontinuirano. Bistveno bolje se branijo visoko na polovici igrišča, slabše pa pred svojim golom. Moramo biti bolj zanesljivi, moramo ločiti, kje je dovoljena neka napaka, kje pa se vidita naš talent in znanje."

Mariborski strateg bo imel na voljo vse igralce, obračun bo sodil Latvijec Andris Treimanis. V Ljudskem vrtu se ponovno obeta nogometni praznik, iz kluba pa so sporočili, da bodo ceste v okolici stadiona zaprte. Zato ljubiteljem nogometa priporočajo, naj se na tekmo odpravijo z mestnim avtobusom, saj bodo vozovnice brezplačne.