Lani še gledalec, letos že ambiciozen tekmovalec

Judo: ob današnjem začetku evropskega prvenstva na blazinah pet Slovencev. Ognjeni krst za Andraža Jereba.

Objavljeno
24. april 2014 08.40
Andraž Jereb, 25.1.2014, Slovenska Bistrica
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Montpellier – »Mi smo svoje v pripravljalnem obdobju naredili, zdaj pa bodo blazine povedale, kako smo opravili nalogo,« je Marjan Fabjan, strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije (JZS) in glavni trener pri celjskem klubu Z'dežele Sankaku, napovedal evropsko prvenstvo v Montpellieru, ki se danes začenja v areni Park&Suites.

V njej bo skušalo v posamični konkurenci svoje kože do sobote čim dražje prodati ducat Slovencev, v nedeljo pa bodo na sporedu še ekipni boji. Že uvodni tekmovalni dan bo imelo naše zastopstvo v ognju več vročih želez. Zelo visoko lahko sežeta obe judoistki, ob izkušeni Petri Nareks (do 52 kg), dobitnici že šestih kolajn na EP, ki se po precejšnjih težavah s poškodbami počasi spet vrača na pota nekdanje slave, zagotovo tudi Vlora Bedžeti (do 57 kg), lani bronasta na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru, ki se je sicer za tekmovanje v Montpellieru s trenerko Olgo Štirba pripravljala v Rusiji.

V moški konkurenci se bo ob Matjažu Trbovcu (do 60 kg), ki se lahko pohvali z dvema odličjema na turnirjih za svetovni pokal, in Adrianu Gombocu (do 66 kg), dobitniku bronaste kolajne na lanskem mladinskem SP v Ljubljani, danes občinstvu predstavil tudi Andraž Jereb (do 66 kg), za katerega bo to krstni nastop na članskem evropskem prvenstvu. »Lani v Budimpešti sem bil še gledalec, zdaj sem tekmovalec, kar je po mojem zgovoren dokaz za napredek, ki sem ga naredil v tem času. A moji cilji segajo še višje,« je pred odhodom v Francijo omenil 22-letni Žirovec.

Kljub mladosti ima že kar nekaj vidnih dosežkov tudi v absolutni konkurenci, najbolj ponosen pa je na srebrno odličje z lanskih sredozemskih iger v Mersinu in bronasto z velike nagrade Uzbekistana v Taškentu 2013. Članske uspehe je začel nizati, potem ko je okreval po poškodbah leve in desne rame, ki sta ga od blazin oddaljili za debeli dve leti. »Zdaj je vse v redu, moram pa potrkati na les, da bo tako tudi ostalo,« je poudaril Jereb, ki so mu bile osnove juda pravzaprav že položene v zibelko, saj je bil zagrizen judoist in trener že njegov oče Milan.

Za nameček je bil zelo uspešen borec tudi Andražev starejši brat Sašo, ki je lani – za mnoge prezgodaj – pri tridesetih letih sklenil svojo športno pot. »Vsi v družini me spremljajo in podpirajo, Sašo pa mi daje še posebej dragocene nasvete. Zdaj mi že nekaj časa obljublja, da bo prišel na moj trening in lastnoročno preveril mojo pripravljenost,« je v smehu zaupal judoist Bežigrada, ki se na vsako tekmovanje odpravi po rezultat. S takšno miselnostjo bo danes vstopil tudi v dvorano Park&Suites.

»A v judu je izjemno težko karkoli napovedati. Lahko izpadeš že v uvodnem krogu, lahko pa že na začetku premagaš zelo dobrega borca in se ti potem odpre. Sam bi bil zadovoljen, če bi se uvrstil vsaj v četrtfinale, v katerem se karte na novo premešajo. Med najboljšo osmerico se večinoma prebijejo favoriti in običajno tudi kakšno presenečenje, upam, da ga bom lahko tokrat pripravil tudi sam,« si je še zaželel Andraž Jereb.