Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Natisni članek

Netflix Žiga Virc Houston, imamo problem!

Sreda, 12. 7. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Na Netflix je prišel prvi slovenski film, Houston, imamo problem!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

1

Houston, imamo problem! | Foto HBO

Foto: HBO

Največji svetovni ponudnik naročniških filmov in serij Netflix je v svoj program kot prvi slovenski film uvrstil Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca. Film bo od 20. julija na voljo skoraj 100 milijonom Netflixovim naročnikom v 25 jezikovnih različicah.

To je verjetno največji distribucijski doseg slovenskega filma doslej, so ob novici sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), režiser filma Žiga Virc pa je ob tem povedal: "Pri vseh filmskih projektih želim doseči čim širše in raznoliko občinstvo. Netflix je za to idealen, saj ponuja širok način distribucije, gledalci pa si lahko film ogledajo kjerkoli in kadarkoli. Houston, imamo problem! je prvi slovenski film na tej platformi in upam, da mu bo sledilo še veliko slovenskih filmov."

Netflixova ponudba je prišla v manj kot 24 urah po svetovni premieri

Producent Boštjan Virc pa je dodal, da je do Netflixove ponudbe prišlo v manj kot 24 urah od lanske svetovne premiere filma na festivalu Tribeca v New Yorku: "Ključno vlogo so imele odlične kritike v ameriških medijih in vloga našega ameriškega agenta, brez katerega v ZDA ne moreš delovati." Zakaj Netflixova objava šele letos? Virc je pojasnil, da je bil odlog objave njihova želja, saj je bil film v vmesnem času prikazan na več kot 60 mednarodnih festivalih.

"Pri vseh filmskih projektih želim doseči čim širše in raznoliko občinstvo. Netflix je za to idealen," je povedal Žiga Virc, režiser filma Houston, imamo problem! | Foto: Ana Kovač "Pri vseh filmskih projektih želim doseči čim širše in raznoliko občinstvo. Netflix je za to idealen," je povedal Žiga Virc, režiser filma Houston, imamo problem! Foto: Ana Kovač

Zaradi HBO-jeve ekskluzive ga ne bo na slovenskem Netflixu

Do filma pa ne bodo imeli dostopa slovenski in vzhodnoevropski naročniki Netflixa, na teh območjih je film od lanske jeseni ekskluzivno na voljo v sistemu HBO GO.

Houston, imamo problem! je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja, glavni producent pa je bil slovenski Studio Virc. Dokumentarno-izmišljena zgodba je postavljena v čas po 2. svetovni vojni, ko je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambicioznega jugoslovanskega vesoljskega programa.

Druga pripovedna linija je postavljena v sodobnost, ko se inženir Ivan iz ZDA vrne na otok Pag 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala na delo v Naso. Skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger.

Prva originalna HBO produkcija v regiji Adria

Na lanskem Festivalu slovenskega filma je Houston, imamo problem! med drugim osvojil vesno za najboljši slovenski celovečerni film, postal je slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja in bil prva originalna HBO produkcija v regiji Adria.

V redni distribuciji je bil prikazan v Sloveniji in preostalih državah nekdanje Jugoslavije, Avstriji in Veliki Britaniji ter se uvrstil v TV-programe HBO Europe, RTV Slovenija, nemške WDR, italijanske RAI, finske YLE in Al Arabiya, ki pokriva Združene arabske emirate z dosegom celotnega Bližnjega vzhoda.

Ne spreglejte