Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 6. 2018,
22.05

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Sredozemske igre 2018 Tarragona lokostrelstvo Gašper Štrajhar Anja Osterman Živa Dvoršak

Nedelja, 24. 6. 2018, 22.05

5 let, 10 mesecev

Sredozemske igre, Tarragona 2018, 3. dan

Zbirka slovenskih medalj se povečuje, slovenski junaki tretjega dne so lokostrelci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
Lokostrelci Sredozemske igre | Foto OKS

Foto: OKS

Na Sredozemskih igrah v Tarragoni so slovenski športniki tretji dan osvojili štiri medalje, dve srebrni so prispevali lokostrelci, dve bronasti strelci. Odbojkarice so si z drugo zmago in prvim mestom v skupini zagotovile lažje nasprotnice v četrtfinalu, rokometašem pa bo težje, saj so izgubili proti Tuniziji. Rokometašice so zmagale in si zagotovile prvo mesto v skupini D.

Ampak lepo po vrsti. Slovenski junaki tretjega tekmovalnega dne 18. Sredozemskih iger so lokostrelci. Osvojili so dve srebrni odličji, prvo v ekipni tekmi, v kateri so Gašper Štrajhar, Den Malavašič Habjan in Rok Bizjak klonili šele v finalu, ko so jih s 5:3 porazili Francozi, drugo pa je dodal Štrajhar na posamični tekmi, ko je finalno bitko za zlato izgubil proti Turku Meteju Gazozu in tudi dobil srebro.

Lažje bi bilo, če bi bil samo en finale, a manj sladko

"Težak dan je bil. Bolje bi bilo, če bi bil samo en finale, danes bi bil bolj spočit. A počutim se zelo dobro, to je tudi najboljša slovenska lokostrelska uvrstitev na igrah, tudi sam sem presegel svoja pričakovanja za slovensko reprezentanco in sem zelo zadovoljen z današnjim dnem," je povedal dobitnik dveh srebrnih kolajn Štrajhar.

Slovenski junaki dneva: Gašper Štrajhar, Den Malavašič Habjan in Rok Bizjak. | Foto: OKS Slovenski junaki dneva: Gašper Štrajhar, Den Malavašič Habjan in Rok Bizjak. Foto: OKS

"Pričakovali smo medaljo in smo na to tudi startali. Ko smo bili enkrat v finalu, pa smo videli, da bi lahko še malo drugače izpeljali. A za prvi nastop v finalu smo se dobro odrezali in mislim, da lahko naredimo še kakšen rezultat," pa je bil z ekipnim srebrom zadovoljen Bizjak.

Pet, šest zelo dobrih tekmovalk, Ostermanova ena od njih

Anja Osterman je bila bronasta na 500 metrov. | Foto: OKS Anja Osterman je bila bronasta na 500 metrov. Foto: OKS Številni športniki s tekmovanji na igrah v Tarragoni sploh še niso začeli, medtem ko so jih šprinterji v kajaku in kanuju na mirnih vodah že končali. In to uspešno, s kolajno. Anja Osterman je bila v Castelldefelsu bronasta v K1 na 500 metrov, bila pa je še peta na 200 metrov. 

"Zadovoljna sem. To je šesta tekma, četrti teden tekmovanj. Na 500 metrov sem osvojila tretje mesto, na 200 metrov sem veslala malo slabše in bila peta, ampak sem vseeno zadovoljna, da je vsaj ena medalja. Na mediteranskih igrah je res manj tekmovalk, ampak po državah imamo v kajaku nekaj zelo dobrih. Tu je bilo pet, šest zelo dobrih, jaz sem bila ena izmed njih. Cilji so bili visoki, merila sem tudi na medaljo. Zdaj me čaka še mesec in pol priprav, potem pa vrhunec sezone - svetovno prvenstvo," je nastope v Kataloniji sklenila Ostermanova.

Konec za karateiste ...

Od Španije se je poslovila tudi reprezentanca v karateju, Matija Matijevič (do 84 kg) in Kaja Budič (nad 68 kg) sta izpadla že v  svojih prvih borbah in tako nista oplemenitila bere medalj, ki sta jo včeraj začeli Tjaša Ristič in Lina Pušnik. Rističeva za zdaj ostaja edina slovenska dobitnica zlata.

... in strelce, a za te z medaljo Žive Dvoršak

Tudi strelci so tekmovanja že končali, Španijo pa zapuščajo z dvema odličjema. Včerajšnjemu srebru Kevina Vente je danes bron dodala Živa Dvoršak z zračno puško. Pred njo sta tekmo končali le Srbkinja Andrea Arsović in Italijanka Martina Ziviani. Brat in sestra Boštjan in Jasmina Maček sta v trapu obstala v kvalifikacijah. Denis Vatovec je osvojil 8. mesto in le za eno tarčo zgrešil finale.

"Predvsem je pomembno, da je medalja. Vesela sem, da sem prišla do nje skozi finale. Je pa nek grenak priokus, ker sem v tistem odločilnem strelu streljala zadnja in sem imela priložnost, da bi z vrhunskim strelom lahko prišla še višje," je o razpletu finala dejala najboljša slovenska strelka v Tarragoni. V tej disciplini je nastopila tudi Urška Kuharič in bila na koncu šesta.

Plavalci daleč od odra za zmagovalce

Priložnost, da oplemenitijo slovensko bero medalj, so imeli še plavalci, ki so si priborili pet finalnih nastopov, a so Tjaša Vozel, Tina Čelik, Neža Klančar, Tara Vovk in Peter John Stevens ostali daleč od odra za zmagovalce.

Odbojkarice so v četrtfinalu! | Foto: OZS Odbojkarice so v četrtfinalu! Foto: OZS

Odbojkarice vzelo mero Portugalkam

Pestro je bilo tudi v ekipnih športih z žogo. Slovenske odbojkarice so po Alžiriji na kolena spravile še Portugalsko (3:0 v nizih) in si zagotovile prvo mesto v skupini D ter z njim nekoliko lažje tekmice v četrtfinalu. Na te bodo morale še počakati, zanje bodo izvedele v ponedeljek.

Rokometaši, ki so v Španijo pripotovali z velikimi ambicijami, pa čeprav jih tu ne vodi selektor Veselin Vujović, ampak njegov pomočnik, legendarni nekdanji celjski as Uroš Šerbec, so z 29:33 izgubili proti Tuniziji. Severnoafriške reprezentance Sredozemske igre jemljejo strupeno resno in tudi tunizijska rokometna zasedba je spoštovanja vredna.

Rokometašem ne gre povsem gladko

Z zmago in porazom Šerbčeva četa še čaka na razplet tekme med Tunizijo in Črno goro in z njo potrditve četrtfinala, prvo mesto pa je zanjo bržčas izgubljeno. Zgoditi bi se namreč moral manjši čudež, v katerem bi Črna gora premagala Tunizijo. Če so bo vse razpletalo po pričakovanjih, Slovence v četrtfinalu čaka derbi s Hrvati.

Portugalska je danes dobila še eno slovensko zaušnico, za katero so poskrbele rokometašice, ki so jo premagale z 29:24. Četa Uroša Bregarja si je tako domala že zagotovila četrtfinale, saj bi ji ga preprečila le morebitna čudežna zmaga Portugalske nad Španijo za več kot pet golov.

Tjaša Ristič
Sportal Prvo zlato za Slovenijo! Vražja karateistka Tjaša pometla s konkurenco.
Sredozemske igre 2018 otvoritev
Sportal Še nogometno svetovno prvenstvo jih ne gane, kaj šele Sredozemske igre #video
Ne spreglejte